ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στα «πράσα» πιάστηκαν λαθροθήρες αγριόχοιρων.


Συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια.

Για παράνομο κυνήγι αγριογούρουνων συνελήφθησαν τρία άτομα στην περιοχή μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από τη συνεργασία που είχε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαχάρως σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κυπαρισσίας καθώς και το Δασονομείο Ζαχάρως.Οι πληροφορίες που είχαν υπόψη τους τα στελέχη του Κ.Σ. Ζαχάρως μιλούσαν για παράνομο όσο και ανεξέλεγκτο κυνήγι στην παραπάνω περιοχή.

Οι λαθροθήρες συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια και εις βάρος τους υπεβλήθησαν μηνυτήριες αναφορές.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Αλεπού πυροβόλησε κυνηγό!


Η μόνη αλεπού που γνωρίζαμε ως τώρα να... οπλοφορεί ήταν ο Ρομπέν των Δασών ως κινούμενο σχέδιο της Walt Disney -και αυτός κρατούσε τόξο και βέλη. Τα... δεδομένα ωστόσο έρχεται να ανατρέψει μια... αλεπού στη Λευκορωσία, η οποία, όντας τραυματισμένη, πυροβόλησε (!) τον κυνηγό που την καταδίωκε κατά την πάλη που σημειώθηκε μεταξύ τους, όταν ο κυνηγός προσπάθησε να την αποτελειώσει, χτυπώντας την με το κοντάκι του τουφεκιού του.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κυνηγός, ο οποίος είχε πλησιάσει την αλεπού, αφού την είχε πυροβολήσει από απόσταση και την είχε τραυματίσει, νοσηλεύεται τώρα με τραύμα στο πόδι, ενώ η αλεπού κατάφερε να ξεφύγει, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τους εισαγγελείς της περιοχής Γκρόντνο.

«Το ζώο αντιστάθηκε άγρια και, κατά την πάλη, τράβηξε κατά λάθος με το πόδι του την σκανδάλη» δήλωσε ένας από τους εισαγγελείς. Το κυνήγι της αλεπούς είναι δημοφιλές στην αγροτική περιοχή της βορειοδυτικής Λευκορωσίας, η οποία συνορεύει με την Πολωνία.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Συστάσεις στους κυνηγούς με αφορμή την εμφάνιση αφθώδη πυρετού στη Βουλγαρία.


Σύσταση στους κυνηγούς να σταματήσουν κάθε μετάβαση για κυνήγι στη Βουλγαρία και να μην μεταφέρουν θηράματα από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, απευθύνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την εμφάνιση αφθώδους πυρετού στην περιφέρεια του Μπουργκάς.

Σε ό,τι αφορά το κυνήγι εντός των συνόρων της χώρας, η αρμόδια υπηρεσία παρακαλεί τους κυνηγούς να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώνουν ύποπτα κλινικά συμπτώματα και αλλοιώσεις σε άγρια ζώα (αγριόχοιρους, ελάφια, άγρια μυρηκαστικά). Αναλυτικότερα, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:

«Στις 5 Ιανουαρίου 2011 οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν την εμφάνιση αφθώδους πυρετού στη χώρα τους, στην Περιφέρεια Burgas.

To νόσημα εντοπίστηκε σε αγριόχοιρους που θηρεύτηκαν στο πλαίσιο της κυνηγετικής περιόδου, σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος προχώρησε σε έκδοση απόφασης μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος από τη Βουλγαρία στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε., η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και απαγορεύσεις αποστολής ζώντων ζώων, ευαίσθητων στη νόσο ειδών (όλα τα δίχηλα, οικόσιτα ή άγρια) και των προϊόντων αυτών.

Ο αφθώδης πυρετός, πέραν των κατοικίδιων δίχηλων ζώων (Βοοειδή - αιγ/τα - χοίροι), μπορεί να προσβάλει και όλα τα άγρια δίχηλα ζώα (αγριόχοιροι - ελάφια - άγρια μηρυκαστικά κ.λ.π.).

Για τον παραπάνω λόγο, συστήνουμε στους κυνηγούς να σταματήσουν άμεσα και μέχρι νεοτέρας, κάθε μετάβαση για κυνήγι στη Βουλγαρία, καθώς και τη μεταφορά θηραμάτων από τη Βουλγαρία στη χώρα μας. Επίσης, για το εγχώριο κυνήγι, παρακαλούμε τους έλληνες κυνηγούς, κάθε φορά που παρατηρούνται ύποπτα κλινικά συμπτώματα - αλλοιώσεις (ερυθρότητα, φυσαλίδες ή πληγές σε στόμα - γλώσσα - χείλη - ρώθωνες - μαστό - κατώτερα άκρα, γύρω ή ανάμεσα στα δάκτυλα, χωλότητες) σε άγρια δίχηλα ζώα, να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να εξετάζουν τα ύποπτα ζώα.

Το ίδιο ισχύει για ζώα των παραπάνω ειδών τα οποία βρίσκονται νεκρά».

ΠΗΓΗ: www.kynigos.net.gr