ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Νέο εκτροφείο της Δ΄ ΚΟΣΕ στην Ιστιαία.

Φιλόδοξο «θεμέλιο» για πέρδικες και φασιανούς.

Στο διάκενο ενός δάσους στη Βόρεια Εύβοια, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας «αναμετράται» αυτόν τον καιρό με ένα... στοίχημά της για το μέλλον...


Σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην τοποθεσία Σίμνια της Ιστιαίας, κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων της χώρας, με στόχο να μπορεί «αυτοδύναμα» να λύσει άπαξ δια παντός... τις ανάγκες της Ομοσπονδίας σε εμπλουτισμούς βιοτόπων και απελευθερώσεις, ιδίως... ορεινής πέρδικας!

Το ετήσιο «πλάνο» της Δ΄ ΚΟΣΕ προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να απελευθερώνονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας 3.000 ορεινές πέρδικες, 3.000 πεδινές και 10.000 φασιανοί, στόχοι όμως που θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αν η Ομοσπονδία δεν αποκτήσει «αυτονομία» κινήσεων από τα κρατικά εκτροφεία και τους ιδιώτες εκτροφείς.

Η κατασκευή ενός νέου, μεγάλου και υπερσύγχρονου εκτροφείου κρίθηκε ως «μονόδρομος» από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση έχουν τη σημασία τους...

Τα δεδομένα και τα στοιχεία που μελετήθηκαν προκειμένου να αποφασισθεί μια «επένδυση» που σε πρώτη φάση θα κοστίσει στη Δ΄ ΚΟΣΕ 160.000 ευρώ και άλλα 100.000 ευρώ όταν θα έχει ολοκληρωθεί, ήταν συγκεκριμένα:

Τα δυο τελευταία χρόνια, τα κρατικά εκτροφεία βρίσκονται υπό πλήρη διάλυση! Οι πιστώσεις έχουν ολοσχερώς σταματήσει, οι εποχικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί και σε συνθήκες τρόικας τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορούν να εξελιχθούν στο μέλλον!

Η παραγωγή πουλιών είναι πλέον... μηδενική ακόμα και στις τσούκαρ ή στον φασιανό, με αποτέλεσμα κανένας κυνηγετικός σύλλογος ή οργάνωση να μην μπορεί να προμηθευτεί θηράματα από αυτά.

Ούτως ή άλλως τα κρατικά εκτροφεία δεν εξέτρεφαν ποτέ πεδινές ούτε και ορεινές πέρδικες, με εξαίρεση μόνο το εκτροφείο του Καρπενησίου, που όμως μπορεί να παράγει ΜΟΝΟ 500 «γκρέκα» κάθε χρόνο.

Τα ιδιωτικά εκτροφεία και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την «αγορά» από την άλλη, ουδέποτε είχαν τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να διαθέσουν γνήσιες ορεινές πέρδικες.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για την πεδινή πέρδικα, καθώς ό,τι «υλικό» υπήρχε στις εγκαταστάσεις τους προερχόταν από εισαγωγές κυρίως από τη Βουλγαρία, που όμως είναι πουλιά άλλου «τύπου» από αυτά που είναι κατάλληλα για τους βιότοπους της χώρας μας.

Ακόμα και για τον φασιανό, το κόστος απόκτησης για τους κυνηγετικούς συλλόγους εκτιμήθηκε υψηλό (12 ευρώ), συχνά επρόκειτο για πουλιά αμφιβόλου ποιότητας και με μικρά ποσοστά επιβίωσης μετά την απελευθέρωση...

Το εκτροφείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας στη Σίμνια της Βόρειας Εύβοιας, φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

Ολη την προηγούμενη 10ετία το επιστημονικό επιτελείο και κάποιοι σύλλογοι της Ομοσπονδίας είχαν «πειραματισθεί» με ανάλογες εκτροφές μικρής κλίμακας, που εξασφάλισαν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιχειρηθεί πλέον κάτι νέο, μεγάλο και σύγχρονο!

Οι εγκαταστάσεις του εκτροφείου θα εκτείνονται σε 35 στρέμματα που νοικιάστηκαν με μακροχρόνια μίσθωση (25 χρόνια) από τον Δήμο Ιστιαίας. Η εξωτερική περίφραξη και οι πυρήνες προσαρμογής έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμα και τα οικήματα θερμοκηπιακού τύπου που θα φιλοξενήσουν τα πουλιά, τους γεννήτορες και τις κλωσομηχανές.

Το εκτροφείο θα έχει και έναν χώρο 4 στρεμμάτων καλυμμένο με δικτυοστάσιο, όπου θα λειτουργεί ως χώρος προσαρμογής των πουλιών που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Η λειτουργία του εκτροφείου θα παρακολουθείται καθημερινά από προσωπικό εντεταλμένο γι' αυτή τη δουλειά, με επικεφαλής έναν τεχνολόγο Δασοπονίας με 15ετή πείρα στην εκτροφή θηραμάτων.

Και βέβαια τις ευθύνες της γενικότερης επιστασίας επωμίζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Ιστιαίας, όχι μόνο λόγω γειτνίασης, αλλά και γιατί έχει να επιδείξει μια αξιόλογη «παραγωγικότητα» σε ανάλογες προσπάθειες του παρελθόντος...

Η δήλωση του Ν. Σταθόπουλου:

«Σε καιρούς δύσκολους για το κυνήγι, σε καιρούς που οι οργανώσεις πασχίζουν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της κ. Μπιρμπίλη για τη διάλυση των συλλόγων και των Ομοσπονδιών, η Δ΄ ΚΟΣΕ καλείται στη Σίμνια να ανταποκριθεί και σε ένα άλλο βασικό της καθήκον...

Να συμβάλει δηλαδή στην αύξηση των θηραματικών πληθυσμών και να δημιουργήσει «πλεονάσματα», με την εφαρμογή δράσεων που θα ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση της άγριας πανίδας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις ή να διαμορφώσεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος... Αυτό είναι το πιστεύω της Δ΄ ΚΟΣΕ, αυτό ακριβώς εκφράζει και το έργο που γίνεται σήμερα στη Βόρεια Εύβοια.

Μαζί με τις βελτιώσεις των βιοτόπων, εκτροφεία σαν αυτά της Σίμνιας, συναθροίζονται στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει ο κόσμος των κυνηγών για να διατηρεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς το ενδημικό μας θήραμα.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «χωρίς σχέδιο δεν ξεκινάει τίποτα, αλλά χωρίς δουλειά δεν τελειώνει τίποτα»

Στη Σίμνια νομίζω ότι υπάρχουν και τα δύο».


ΠΗΓΗ: http://kynhgotopos.blogspot.com/ από diananews
=======================================

Θα αφήσω ασχολίαστη την σκοπιμότητα τόσο του άρθρου, όσο και του ίδιου του έργου.

Πάντως, 260.000 € ως βάση, γιατί η συντήρηση εγκαταστάσεων και προσωπικού θα απαιτεί πολλά παραπάνω, είναι ένα ποσόν που θα μπορούσε να ανταποδωθεί σε εκείνους που τα έδωσαν, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε συλλόγου, των βιοτόπων του και την όρεξη για δουλειά που έχει ο καθένας από αυτούς τους 69!

Νομίζω ότι η πρώτη παράγραφος της δήλωσης του Προέδρου, τα λέει ΟΛΑ!

Μην βιαστείς να με πεις μηδενιστή, δεν φταίω εγώ που κάποιοι προσπαθούν μάταια να ξεκολλήσουν από το μηδέν!