ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

«Όσο τα σκαλίζεις, τόσο περισσότερο βρωμάνε». Η φράση αυτή αποδίδεται σε καταστάσεις οι οποίες δεν φημίζονται για την διαύγειά τους αφενός και αφετέρου για τις προθέσεις όλων όσων εμπλέκονται μ’ αυτές.

Να μην τα πολυλογώ, όσο περισσότερο έρχεται κανείς «κοντά» στις οργανώσεις μας και σε άτομα τα οποία έχουν έναν λόγο παραπάνω να πουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση που νιώθουν και η αποστροφή γι’ αυτές. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άτομα που το μόνο που βάζουν στο χέρι τους, είναι ο σταυρός! Το έμβλημα της τιμιότητας, του πόνου και της μοναξιάς.

Πάνω σ’ αυτούς στηρίζεται ακόμα το κυνήγι και σε κάποιους ρομαντικούς «ηλίθιους», που πιστεύουν ότι όλοι όσοι εμπλέκονται με τα κυνηγετικά κοινά, έχουν αγνούς και άμεμπτους σκοπούς. Κούνια που τους κούναγε.

Δεν μπορώ να πω πολλά, γιατί θα εκτεθεί πολύς κοσμάκης και είμαι πολύ μικρός για να τα βάλω με τα θεριά. Το μόνο που μπορώ να πω, με μεγάλη βεβαιότητα και στεναχώρια, είναι ότι έφτασαν 33 μόνο λεπτά τηλεφωνικής συνομιλίας, για να καταλάβω ότι 12 μήνες πήγαν στον βρόντο. 12 μήνες υπομονής, προσμονής και προσδοκίας και άλλοι 12 που έρχονται. 12 μήνες που δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα στατιστικά και την πορεία που φαίνεται να διαγράφεται εκ προοιμίου.

Μην ψάχνεις να βρεις και να καταλάβεις τι εννοώ και τι σημαίνουν όλα αυτά. Η οργάνωση που είναι αιτία για την αυξημένη πίεσή μου, που με ενδιαφέρει και με πληγώνει είναι μια κι αυτό δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Ποιος ασχολείται με τους παραπάνω κι αν ασχοληθεί, θα βγάλει άκρη; Αφού από αλλού κρίνεται ο ένοικος της καρέκλας! Ενδιαφέρον θα ήταν να όριζε η ΚΣΕ εκλογή αντιπροσώπων στην κάθε Ομοσπονδία από την βάση και τότε θα σου ’λεγα εγώ πόσους πικραμένους θα παρηγορούσαμε…

Ξανά στα δικά μου και σου δίνω κάποια λίγα στοιχεία για να μην λες ότι βγάζω ειδήσεις από την γκλάβα μου, για να υψώσω και την δική σου πίεση στον έβδομο ουρανό. Ψάξε να δεις, πως όποιος θέλει βγαίνει στα ερτζιανά και μακαρίζει. Όχι γιατί πρέπει, αλλά προσπαθώντας να πουλήσει εκδούλευση! Ένας που μέχρι πρότινος, βάπτιζε αγιοποίηση την αναφορά του ονόματος άλλων, εκλιπόντων. Πόσα ακόμα να αντέξουν τα μέλη και να μην αυτομολήσουν!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΗΓΙ στις 22/2/2012. 

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34  - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.  2310  477128477129,  6973 808934, FAX  2310 473863 475301
Θεσσαλονίκη 21/2/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καταδίκη για τη θανάτωση αρπακτικών και άλλων ειδών της άγριας πανίδας
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της για το πρόσφατο περιστατικό θανάτωσης αρπακτικών και πτωματοφάγων πτηνών από δηλητηρίαση σε ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης.
Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ πληροφορήθηκε το περιστατικό από τους θηροφύλακές της στο Νομό Ξάνθης οι οποίοι και έσπευσαν αμέσως στην περιοχή
Συγκεκριμένα άγνωστος/οι θανάτωσαν δύο άγρια άλογα και κατόπιν έβαλαν στο σώμα τους άγνωστες ουσίες ώστε να προκαλέσουν το θάνατο σε οποιοδήποτε πτωματοφάγο ζώο που θα πλησίαζε τα νεκρά άλογα. Το αποτέλεσμα ήταν να βρούνε το θάνατο τουλάχιστον τέσσερις χρυσαετοί, καθώς και όρνια και άλλα πτηνά. Άγνωστος είναι ασφαλώς και ο αριθμός άλλων ζώων άγριας πανίδας (αλεπούδες, λύκοι, κορακοειδή, κλπ) που έφαγαν από τα δηλητηριασμένα άλογα και πιθανόν έχουν πεθάνει σε άλλες τοποθεσίες.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης καταδικάζει το περιστατικό αυτό. Εκφράζει όμως και τον προβληματισμό της για τα αίτια αυτής της αποτρόπαιης πράξης, πιθανώς απόρροια της απουσίας διαχείρισης της άγριας πανίδας και εφαρμογής μέτρων προστασίας από τις ζημιές που προξενούν διάφορα είδη της άγριας πανίδας. Προβληματισμό για το αν το περιστατικό αυτό σχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά λύκων που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Την είδηση για το αποτρόπαιο συμβάν, θα την βρείτε ΕΔΩ.