ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301http://www.hunters.gr, e-mail: info@hunters.gr

Η δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2012-2013.

Το ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου 2012-2013 βρήκε καλά προετοιμασμένη την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ. Κατά γενική ομολογία οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας διατηρούν σε καλή κατάσταση τα κυνηγοτόπια τους, αλλά η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας οφείλει να γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από την Πολιτεία διατάξεις.Η παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής έχει προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα για την προστασία των θηραμάτων και της άγριας πανίδας εν γένει, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους κυνηγούς. Από την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου οι 61 ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ πραγματοποίησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα περιπολιών, παρόλη την οικονομική κρίση και την στενότητα των οικονομικών πόρων της Ομοσπονδίας.

Το έργο τους επικουρείται από τους θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων, ενώ αρκετοί Σύλλογοι, που είχαν την δυνατότητα, συνέδραμαν οικονομικά στο κόστος καυσίμων των οχημάτων θηροφυλακής. Μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο θηροφύλαξης, με καλά καταρτισμένο προσωπικό και με νέα μέσα στη διάθεσή του (όπως το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ομοσπονδιακών οχημάτων) αντιμετωπίζεται η οικονομική δυσπραγία και παράγεται σημαντικό έργο. Έτσι από την έναρξη της φετινής κυνηγετικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες έλεγχοι στο πεδίο. Σε αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 167 περιπτώσεις όπου υπήρξε παράβαση του νόμου περί θήρας. ΟΛΕΣ αυτές οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, υποβλήθηκαν οι ανάλογες μηνύσεις και κατασχέθηκαν τα παράνομα μέσα θήρευσης και τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα.

Αρκετές μηνύσεις αφορούσαν παράνομη θήρα σε απαγορευμένες περιοχές (Καταφύγια Άγριας Ζωής), τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών, τη θήρα χωρίς άδεια, κλπ.Ασφαλώς στόχος δεν είναι ο μεγάλος αριθμός μηνύσεων, αλλά η συνεχής παρουσία της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων για τη διαφύλαξη του θηραματικού μας πλούτου. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά. Επίσης καθοριστική φαίνεται ότι είναι και η συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στο εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας, σε συνεργασία με την Πολιτεία και κυρίως με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.Παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις ζητήθηκε η συνδρομή της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ για την ενίσχυση άλλων ευρύτερων κοινωνικών δράσεων. Και εκεί υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση της Ομοσπονδίας και άριστη συνεργασία με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρεται η βοήθεια στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (όπως μαραθώνιοι βουνού στους Νομούς Δράμας, Πέλλας και Κοζάνης), καθώς επίσης στον 1ο νυχτερινό ημιμαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη, που έγινε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, όπως και στον ποδηλατικό αγώνα που έγινε στο όρος Μπέλες, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012.

Για το άμεσο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η διοργάνωση τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου (στις αρχές Δεκεμβρίου 2012) για τους θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων αρμοδιότητας ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), καθώς και η προμήθεια υλικών ένδυσης και υπόδησης και άλλου σχετικού εξοπλισμού.

www.hunters.gr

Επισκεφθείτε και τη σελίδα μας στο Facebook και κάντε μας Like

http://www.facebook.com/KynegetikeOmospondiaMakedoniasThrakes