ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Που είναι η πείρα σου μωρέ;


Όταν πριν από 2 περίπου χρόνια ξεκίνησα να τα «χώνω» διαδικτυακά σε κάποιους που με έθιξαν σαν κυνηγό, μα και σαν άνθρωπο. Ποτέ δεν σκέφτηκα να ακολουθήσω δόλιες τακτικές, ίσως παρόμοιες με τις δικές τους, για να αμαυρώσω το καλογυαλισμένο προφίλ και την προσωπικότητά τους.

Οι όροι «άνδρας» και «ανδρισμός» είναι ισότιμοι με αυτούς της αξιοπρεπείας και αυτού του ξενόφερτου fair play.

Ο πρόλογος γίνεται μήπως και μπορέσω να δικαιολογήσω, πρώτα μέσα μου, την αδικαιολόγητη χθεσινή συμπεριφορά κάποιου εναντίων όλων αυτών που έκαναν την δουλειά για την οποία πληρώνονται και έχουν ορκιστεί να κάνουν μέρα και νύχτα. Με βροχή και κρύο. Με ήλιο και ζέστη. Μια δουλειά την οποία διαφημίζουμε, τάχα μου, όλοι μας και πληρώνουμε αδρά κάθε χρόνο από το υστέρημά μας.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όχι γιατί φοβάμαι μην τύχει και κληθώ για απολογία. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά, αλλά γιατί ντρέπομαι και μόνο που τα άκουσα!

Χθες, λοιπόν, σε μάζωξη όλων των θιγμένων από την δράση της θηροφυλακής, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να πρυτανεύσει η λογική. Δεν ήταν καν παρούσα. Η πείρα ετών στα κοινά του κυνηγετικού συνδικαλισμού πήγε περίπατο, ή, μάλλον, το θαυματουργό απόσταγμα της δεν χρησιμοποιήθηκε για να κάνει τα πικρά, γλυκά. Τους αέρηδες, κάλμα.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά αλλά, πέρα των γεγονότων που έπρεπε να συζητηθούν, ακουστήκαν προσωπικά δεδομένα τα οποία ξεπέρασαν τα όρια του χυδαίου και του ποταπού.

Το θλιβερό είναι ότι κάποιοι αποποιήθηκαν την κυνηγετική τους ιδιότητα, σκίζοντας τις άδειες θήρας τους, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι πληρώνουν την θηροφυλακή και αυτή ως αντάλλαγμα, τους ασκεί έλεγχο σε κάτι το οποίο είναι πέρα για πέρα παράνομο στην χώρα μας!

Κανένας, φυσικά ούτε αυτός ο ένας ο έμπειρος, δεν μπόρεσε να δείξει τον σωστό δρόμο σε όλους αυτούς που, ως αγέλη, αλυχτούσαν. Κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι τέτοιες καταστάσεις οδήγησαν τους κυνηγούς, τότε, πριν από 100+ χρόνια να οργανωθούν έτσι ώστε, οι φωνές και τα αιτήματα να μπορούν να βγουν από ένα στόμα και να ακουστούν δυνατότερα και ψηλότερα.

Αντιθέτως αυτού, οι φίλοι των ωδικών πτηνών βάζουν στο στόχαστρο ελεγκτικά όργανα, βγάζουν στο σφυρί την προσωπική τους ζωή και πιστεύουν ότι ο κυνηγετικός σύλλογος θα έπρεπε να συνδράμει, ως όφειλε και ως έπραττε μέχρι πέρσι μέσω εκπροσώπου του, έτσι ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν την παραδοσιακή μεν, αλλά παράνομη δε δραστηριότητά τους.

Κανένας, ούτε αυτός ο ένας, δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι αν το video – μαρτυρία που κυκλοφόρησε, κατατεθεί και υποστηριχθεί από υστερόβουλα άτομα, το κυνήγι στις Κυκλάδες σε λίγο θα είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ…!

Κλείνοντας, να ρωτήσω κάτι εύλογο το οποίο είναι κοινή απορία όλων όσων συζητούν την κατάσταση. Γιατί αυτός ο κάποιος αφού μπορούσε μέχρι πέρσι να παίρνει άδεια για όλους εσάς σαν φυσικό πρόσωπο και όχι σαν ιδιότητα, δεν μπορεί να το κάνει και φέτος;

Ο κυνηγετικός σύλλογος πρέπει να μένει εκτός από τέτοιες καταστάσεις. Εκτός και αν έχουν δίκιο όλοι αυτοί που μας βάζουν όλους σε ένα τσουβάλι. Απορώ που ακόμα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση αποποίησης των όποιων ευθηνών του καταλογίζουν οι διάφοροι ειδήμονες. Μπορεί να το κάνει στο άμεσο μέλλον, θα δούμε.

Τέλος, η θηροφυλακή είναι μια υπηρεσία πάταξης της όποιας μορφής λαθροθηρίας, είτε αυτή ασκείται από παράδοση, είτε είναι δημιούργημα και εφεύρεση της στιγμής. Οφείλουν δε όλοι όσοι ανεβαίνουν στο βουνό, ή κινούνται στην ελληνική ύπαιθρο να υπακούν στους υπαλλήλους της, καθώς είναι ισότιμοι με αυτούς της δασικής υπηρεσίας.

Τέτοιες καταστάσεις αμαυρώνουν το προφίλ του συλλόγου και οδηγούν σε αδιέξοδα, τα οποία αφαιρούν κυνηγετικά κεκτημένα ετών. Ρίχνουν στα σκουπίδια κόπους και όνειρα πολλών ατόμων και απομακρύνουν μέλη τα οποία έχουν ακόμα λίγο μυαλό στο κεφάλι τους!

Λυπάμαι πολύ για σένα, αλλα δεν περίμενα και κάτι άλλο...