ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Άνευ όρων η οικοδόμηση στις περιοχές Natura!

Σε άτακτη υποχώρηση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (9/3) η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ενέδωσε στις πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την δυνατότητα οικοδόμησης στις προστατευόμενες περιοχές Natura, χωρίς περιορισμούς.

Αρχικά η Τίνα Μπιρμπίλη είχε  διαμηνύσει με το εν λόγω άρθρο πως απαγορεύεται η οποιαδήποτε δόμηση κτηρίων με έκταση 10 στρεμμάτων, πράγμα που προκάλεσε το μένος σύσσωμων των βουλευτών, οι οποίοι την είχαν κατηγορήσει για την "εμμονή" της στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπουργός, μετά από τη θύελλα αυτή και προφανώς με πιέσεις και από την ίδια την κυβέρνηση έκανε πίσω μειώνοντας την έκταση σε 4 στρέμματα, με οικόπεδα που έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.

Ούτε αυτή η τροποποίηση όμως δεν άρεσε στους βουλευτές οι οποίοι κατηγόρησαν την υπουργό για νομικές ασάφειες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης έκανε λόγο για "νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος".

"Οι νομικές ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν", σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.

Η άποψη περί περαιτέρω αποσαφηνίσεων εκφράστηκε και από βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.

Έτσι λοιπόν την Τετάρτη (9/3) η υπουργός προχώρησε σε "βελτιωτική" αλλαγή, η οποία απλώς περιελάμβανε την απάλειψη των όρων οικοδόμησης ως προς τα 4 στρέμματα.

Επίσης προβλέπεται ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα πρόσοψη στους υπόλοιπους εθνικούς ή επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να χτίζει σε οικόπεδο που βρίσκεται κοντά σε προστατευόμενη περιοχή, άρα η προστασία του περιβάλλοντος μόλις έγινε "σύντομο ανέκδοτο" για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.cosmo.gr

Οι εθελοντές της Σύρου.

Ένα καλό παράδειγμα έδωσαν την πρόπερασμένη εβδομάδα σε όλους τους φιλόζωους που ζουν σε νησιά και όχι μόνο, οι κάτοικοι της Σύρου. Από τις 20 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου δύο κτηνίατροι του νησιού σε απόλυτη συνεργασία με φιλόζωους εθελοντές, στείρωσαν πάνω από 200 γάτες!

Η εβδομάδα στείρωσης όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκε με σκοπό να κρατηθεί ο γατο-πλυθυσμός του νησιού σε έναν έλεγχο ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γατιών. Οι κτηνίατροι, Γιώργος Μαραγκός και Μανώλης Βορρίσης, συμφώνησαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για 2 εβδομάδες το χρόνο ούτως ώστε να στειρώνουν και να θεραπεύουν τις αδέσποτες γάτες του νησιού. Εθελοντές επισκέφθηκαν αποικίες γατιών τις συνέλλεξαν και τις μετέφεραν σε κτηνιατρείο στην Ερμούπολη. Μετά από μία ημέρα νοσηλείας τις επέστρεψαν πάλι στον τόπο όπου ζούσαν. Το κόστος υλικών της κάθε στείρωσης, ήταν γύρω στα 30 ευρώ και συγκεντρώθηκε από δωρεές φιλόζωων.
Εκατοντάδες αδέσποτες γάτες περιφέρονται σε άσχημη κατάσταση στη Σύρο αλλά και στα νησιά όλης της χώρας. Το καλοκαίρι όταν αυξάνει ο πληθυσμός του νησιού και όλες οι ταβέρνες είναι ανοικτές βρίσκουν φαγητό, αλλά το χειμώνα βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Μερικές τυχερές εντάσσονται σε διάφορες αποικίες γατιών όπου κάτοικοι των νησιών τις ταΐζουν, αλλά οι περισσότερες πεθαίνουν από αρρώστιες, πείνα και ατυχήματα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα νεαρά γατάκια. Φαινόμενα σαν κι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό, ενθαρρύνουν τους τουρίστες να μην επισκεφτούν τη χώρα μας. Πολλοί κάτοικοι της Σύρου, μετά από επισυμάνσεις ξένων τουριστών, συνειδητοποίησαν ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για τα αδέσποτα του νησιού αφού μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μια στειρωμένη αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια ενώ μια μη στειρωμένη ζει μόλις 2 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο η ύπαρξη αυτού του προγράμματος είναι πολύ σημαντική, με ένα μικρό κόστος δίνει τη δυνατότητα μιας καλύτερης τετράποδης ζωής! Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε http://syroscats.chipin.com/neutering-programme,www.facebook.com/pages/Syros-Cats/188266054539112?sk=wall 

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Σχέδιο νόμου για την κακοποίηση των ζώων.

Σχέδιο νόμου με το οποίο μπαίνει τάξη στο θέμα των αδέσποτων ζώων και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Τσίρκο με ζώα δεν θα μπορεί να δείχνει και να πουλά το θέαμά του στη χώρα μας.

Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.

Και τούτο διότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν συστηματικά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε και ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων, μια κοινωνική δύναμη ευαισθησίας και ανιδιοτέλειας, δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε.
Ταυτόχρονα, η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται, ενώ επιτρέπεται και συνεχίζεται, ως κατάλοιπο παρελθόντων χρόνων, η χρησιμοποίηση των ζώων σε τσίρκο ή άλλες δημόσιες ψυχαγωγικές, κερδοσκοπικές εκδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr