ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Η 28η Οκτωβρίου δεν έχει πια το νόημα που είχε παλιά. Δεν μαζευόμαστε για να τιμήσουμε όσους μας τίμησαν και μας απάλλαξαν από την ναζιστική μπότα, αλλά για να απαξιώσουμε όσους μας κορόιδεψαν, έκλεψαν και ξεπούλησαν μετέπειτα, στα χρόνια της δημοκρατίας και της ελευθερίας. 

Την θέση των κομάντος στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, πήραν οι κυνηγοί στα βουνά όλης της χώρας καθότι η 28η του Οκτώβρη, εκτός από ημέρα εορτασμού του «ΟΧΙ», που δεν ξαναλέμε στους Γερμανούς, είναι η μέρα της «Αγίας τσίχλας», αιτία της έντονης εμφάνισης τους.
  
 Φυσικά από μια παρέλαση, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι μπάντες και τα μηχανοκίνητα τμήματα. Οι μεν πρώτες, παιανίζουν προς τόνωση του ηθικού των παρευρισκομένων και συμμετεχόντων και οι δε μηχανές, από ανακάλυψής τους, κάνουν την ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, αφού μειώνουν τον κόπο που κάνουν τα πεζοπόρα τμήματα.
  
Κάποιοι λοιπόν «έσπασαν» τα πόδια τους στο περπάτημα για να γευτούν την χαρά της κάρπωσης και κάποιοι άλλοι, διασκέδασαν στους ρυθμούς του κράχτη που μετατρέπει τις τσίχλες και τα κοτσύφια σε καμικάζι αυτοκτονίας, αφού εφορμούν καταπάνω του, αγνοώντας επίμονα το καυτό μολύβι που τα περιμένει. 

Και του χρόνου να είμαστε καλά, χωρίς τους ανάπηρους μυαλού στα ελληνικά βουνά!

Ένα γεγονός που αξίζει σχολιασμό επίσης, είναι και η ανταλλαγή φυλάκων θήρας μεταξύ συλλόγων. Είναι μια εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης αφενός και αφετέρου, υποδηλώνει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι οργανώσεις μας για την φύλαξη της πανίδας της χώρας μας. 

Σε επανειλημμένες μετακινήσεις λοιπόν συγκεκριμένου θηροφύλακα, έχουν διαπιστωθεί παραπτώματα τα οποία δεν μπορούν να καταταχτούν σε εκ παραδρομής παραλήψεις από μέρους των κυνηγών που τα διαπράττουν, αφού είναι κατά συρροή. Κάπου λοιπόν οι θήκες στα όπλα είναι περιττές, αλλού οι μέρες και οι ώρες δεν έχουν σημασία και μόλις χθες, εμφανίστηκε κάποιος νεαρός να κυνηγά χωρίς άδεια θήρας! Τελικά η εντοπιότητα έχει και τα στραβά της. 

Ο θηροφύλακας δεν άσκησε δίωξη στον νεαρό, αφού προτίμησε να ακολουθήσει με αυτόν την ρήση που λέει: «Κάλλιο χίλιες παραινέσεις, παρά μια τιμωρία». Και πολύ καλά έκανε, αφού πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα μάθημα ζωής για τον νεαρό κυνηγό. Άλλωστε, αν έστελνε τον παρορμητικό πιτσιρικά στον εισαγγελέα, σκεφτείτε πού αξίζει να στείλει τους ωριμότερους!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 2/11/2011.