ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Περίφραξη για τις αρκούδες θα μπει στην Εγνατία Οδό.

Την απόφαση άμεσης παρέμβασης στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για την εξεύρεση πόρων,προκειμένου να τοποθετηθεί ενισχυμένη περίφραξη στην Εγνατία Οδό,πήραν μετά από συνάντησή τους αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Καλλιστώ», η διαχειριστική ομάδα του έργου Life / Kastoria και ο Πρόεδρος της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.».


Σκοπός της περίφραξης είναι να μην μπαίνουν αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο, καθώς τα τελευταία χρόνια,έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα και οι θάνατοι των σπάνιων αυτών ζώων. Παράλληλα, από την είσοδο των αρκούδων στην Εγνατία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα οχήματα και τους επιβάτες τους.

ΠΗΓΗ: www.bloglines.gr

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Δεν ξέρω τον λόγω, αλλά από παιδί έχω συνδέσει την βροχή ως ευλογία από τον θεό. Αν η στράτα μου για ένα ραντεβού, ή οποιονδήποτε άλλο λόγω και σκοπό είναι «βρεγμένη», όλα πάνε κατ’ ευχή. Όχι βέβαια ότι συμβαίνει απαραίτητα το αντίθετο αν δεν βρέχει, αλλά η σιγουριά που νοιώθω με την βροχή δεν έχει διαψευστεί εδώ και χρόνια. Ακόμα και τα κυνήγια που έχω κάνει μετά από βροχή είναι από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα.

 Ήρθε λοιπόν ο χειμώνας και οι μπεκατσάδες των Κυκλάδων, οργώνουν τα κακοτράχαλα ψάχνοντας απεγνωσμένα για ένα τετ α τετ με την βελουδομάτα. επί ματαίω όμως όλες οι προσπάθειες και οι προσδοκίες, αφού το λιγοστό χώμα των Κυκλάδων χρειάζεται κομπρεσέρ και όχι μύτη για να σκαφτεί! Κάποιες λίγες συναντήσεις και ακόμα λιγότερες καρπώσεις επιβεβαιώνουν το γεγονός, αφήνοντας σκυλιά και κυνηγούς με το παράπονο. Φυσικά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις του κανόνα και οι τυχεροί της υπόθεσης που, όντας κυνηγώντας τσίχλες, έβαλαν και μια βασίλισσα στον ντορβά!

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις επηρεάζοντας τα πάντα. Εδώ λοιπόν δεν τίθεται θέμα μόνο δικής μου δεισιδαιμονίας, αλλά απόρροιας λάθος αποφάσεων και πράξεων επί σειρά ετών, όλων αυτών που δήθεν ξέρουν τι κάνουν! Αν υποθέσουμε κιόλας ότι ο θεός βλέπει και τιμωρεί, τότε είναι σίγουρο ότι θα πούμε το νερό νεράκι, γιατί αυτά που βλέπει και ακούει δεν μπορεί να τα περάσει στο ντούκου! 

Ευτυχώς που οι τσίχλες και τα κοτσύφια έχουν, μάλλον, δικό τους...θεό και φέτος έχουν βαλθεί να κλέψουν την παράσταση, αλλιώς κάτι η κρίση, κάτι τα χαράτσια, κάτι το ένα, κάτι το άλλο, αν δήλωναν άρνηση και τα τσιχλοκότσυφα όπως τα τρυγόνια, τότε τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ σοβαρά για τα ήδη φορτισμένα νεύρα του κοσμάκη. Παίξε, Πάν, τον μαγικό αυλό σου, βάλε κι εσύ, Άρτεμι, το χεράκι σου γιατί ο θεούλης, απ’ ότι φαίνεται, δεν δίνει άλλο συγχωροχάρτι. Σε λίγο θα γλειφόμαστε σαν τις γάτες για να πλυθούμε!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 23/11/2011.

Νέα από την ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ.


ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34  - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.  2310  477128 – 477129,  6973 808934, FAX  2310 473863 – 475301


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/11/2011

Επιχείρηση διάσωσης ενός όρνιου, με τη συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης
Ένα όρνιο (Gyps fulvus) παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή  του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης. Η  Κυνηγετική Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ενημερώθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της, που διατηρεί στην περιοχή, και αμέσως έδωσε εντολή όπως ενισχυθεί η διατροφή του όρνιου. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών κυνηγών που παρέχουν σε σταθερή βάση στο πτηνό διάφορα κομμάτια κρέατος.
Το πουλί είναι δακτυλιωμένο και μετά από επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου λίμνης Κερκίνης, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο όρνιο προέρχεται από περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και εξασθενημένο βρήκε ως προσωρινό τόπο στάσης την περιοχή της Κερκίνης. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Δασοπόνο κ. Χ. Καλαϊτζή, το όρνιο κάνει σύντομες μικρές πτήσεις, επομένως είναι σε θέση να πετά, αλλά όχι ικανό για μεγαλύτερες πτήσεις. Εκτιμάται πως μετά από την ενίσχυση της τροφής του σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να συνεχίσει το ταξίδι του.