ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο», «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ναι, όπως το περίμενες! Καλές, σωστές, Ελληνικές παροιμίες.
Η μια υμνεί την συνεργασία και η άλλη, σημαίνει ότι δεν φτάνουν τα ευχολόγια, τα παρακάλια και τα τυχαία περιστατικά που μας ευνοούν για να τελεσφορήσει μια κατάσταση. Χρειάζεται να κουνήσουμε και τα χεράκια μας!

Τι να τα κάνεις τα στατιστικά, όσο κι αν είναι ευοίωνα. Τι να μπορέσουν να κάνουν οι αψεγάδιαστες συνθέσεις, ή, οι καλές προθέσεις που μπορεί να έχει ο καθένας; Όρεξη υπάρχει; Αν υπάρχει, όλα καλά θα πάνε μέσα από τα όποια λάθη. Αν δεν υπάρχει όρεξη, δεν γίνεται τίποτα.

Για να ακριβολογώ, αυτό που γίνεται είναι να ματαιοπονούν κάποιοι λίγοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού και κάποιοι άλλοι να απλώνουν επιμελώς τον τραχανά τους. Αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση της πολυπόθητης επιτυχίας, της εκμαίευσης των καρπών των κόπων. Που σημαίνει ότι πίνεις νερό, όταν είσαι ημιθανής και με την ψυχή στο στόμα! 

Αυτό καθυστερεί ολόκληρο τον προγραμματισμό της ομάδας, αποκαρδιώνει και κουράζει εργατικά - φιλότιμα μέλη της. Προκαλεί ρήγμα στο μέτωπο και είναι η αφετηρία διχόνοιας και σκοτεινών σκέψεων. Ξεκινά ένα ασταμάτητο και ψυχοφθόρο μπίρι μπίρι και το βασικότερο, μπορεί αυτή η αναποτελεσματικότητα να είναι κρίσιμη για την όλη εξέλιξη του έργου. Έτσι η μαγική αίσθηση της απόλαυσης χάνεται και το έργο μετατρέπεται από όνειρο, σε μαγκανοπήγαδο.

Συνάδελφοι του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου, ταγοί δικοί μου. Βάλατε στόχο για παραγωγή χιλιάδων πουλιών. Αυτό θέλουμε κι εμείς χρόνια τώρα! Δημιουργήσαμε, όλοι μαζί, τις προϋποθέσεις. Κοπιάσαμε, ιδρώσαμε και ματώσαμε στους χώρους του εκτροφείου μας. Καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια και απομακρύνθηκε το χέρι που «έκλεβε» και σκόρπαγε, κατά το δοκούν, τα όνειρα μας, τα νούμερα το μαρτυρούν και το καταδεικνύουν! Εκσυγχρονίσαμε τον χώρο, προστέθηκε βοήθεια, υπάρχει πείρα πλέον.

Τρεις μήνες είναι αδέλφια. Σφίξτε τα δόντια και στηρίξετε συνοδοιπόρους, αλλήλους και υπαλλήλους! Δεν σας την «λέω», σας προειδοποιώ. Αν κερδίσετε, θα κερδίσετε όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα χάσετε κιόλας και είναι αμαρτία. Κρατάτε την νίκη με το ένα χέρι. Βάλτε και το άλλο να την πάρετε αγκαλιά! Καλό κουράγιο.    

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 8/6/2011.

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Περιβαλλοντικές εκθέσεις στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων σε συνεργασία με την οργάνωση HELMEPA πρόκειται να διοργανώσουν στην Ερμούπολη εκθέσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου από Τετάρτη 8 -Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011, που θα φιλοξενηθούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, επισκέψιμες από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Σύρου, καθώς και από το ευρύ κοινό.

Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο “Ας Αλλάξουμε Συνήθειες…Όχι το Κλίμα”. Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού, ξενάγηση από στέλεχος της HELMEPA και προβολή ενημερωτικής παρουσίασης σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βραβευμένων έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας και μακέτας μαθητών α/θμιας εκπ/σης των Κυκλάδων, τα οποία διακρίθηκαν στους παγκυκλαδικούς περιβαλλοντικούς μαθητικούς διαγωνισμούς που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων.

Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες για τους μαθητές το πρωί ώρες 9π.μ-1μ.μ και 19.00-21.00 το απόγευμα για το ευρύ κοινό.

Τα εγκαίνια των δύο περιβαλλοντικών εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ.Γ.Πουσσαίο την Τρίτη 7 Ιουνίου και ώρα 20.00 μ.μ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.