ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com


Παγκόσμιο έτος κρίσης το φετινό. Κρίση στην οικονομία. Κρίση στις σχέσης αιτία της κρίσης. Κρίση στο κυνήγι, αιτία κακής κρίσης ανεγκέφαλων. Κρίση από εδώ, κρίση από εκεί, σιγά μην μέναμε εμείς έξω. Περάσαμε κι εμείς οι bloggers την κρίση μας!

Ένας από τους μεγαλύτερους πάροχους διαδικτυακών ταξιδιών, ανέστειλε τις εργασίες του για δυο ημέρες με αποτέλεσμα, όλα τα blogs με κατάληξη blogspot.com να έχουν πρόβλημα στην ανάρτηση τόσο νέων θεμάτων, όσο και στην δημοσίευση των σχόλιων των αναγνωστών τους.

Έγινε ένας μικρός χαμός δικαίως, ακουστήκαν σχόλια της τάξης ότι έγινε προσπάθεια να φιμωθεί η δημοκρατία, να κλείσουν μάτια και αυτιά κτλ.

Ένας συνάδελφος όμως, είδε τα πράγματα υπό άλλου πρίσματος. «Για φαντάσου αντί για ένα μικρό διάλειμμα, ο πάροχος να έκανε delete και ξαφνικά εκατομμύρια ταξιδιώτες να μην είχαν που την κεφαλήν κλίναι! Φαντάσου πόσες υστερίες, αυτοκτονίες και έκτακτα περιστατικά θα είχαμε από αυτούς που ζουν, υπάρχουν, ερωτεύονται, μαθαίνουν, προστατεύουν και ζευγαρώνουν μέσω internet!»

Τι είπε το άτομο τώρα!

Κι όμως, η πραγματική διάσταση της κατάστασης είναι αυτή. Πόσοι είναι αυτοί που δεν έχουν δει σκύλο από κοντά; Πόσοι είναι αυτοί που δεν έχουν μυρίσει θυμάρι; Που δεν έχουν την τύχη να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες ενός περιστατικού που για εμάς τους κυνηγούς είναι απλώς μια επανάληψη, κάτι το σύνηθες. Πόσοι είναι αυτοί, που δίνοντας τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας τους «σώζουν», από μακριά, έναν αιγαιόγλαρο και μετά κοιμούνται ευχαριστημένοι;

Είμαστε βαθειά χωμένοι μέσα στην φύση συνάδελφοι. Για την ακρίβεια είμαστε κομμάτι της κι ας μας λένε άλλα οι διασώστες της κακιάς στιγμής. Τα must της εποχής μας είναι η οικολογία του καναπέ, το facebook και η εικονική πραγματικότητα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της ζωής μας. Τι να γίνει όμως που στο σύνολο της η πανίδα δεν έχει internet; Απ’ ότι ξέρω, τα ζαρκάδια, οι κάπροι κι οι λαγοί κρίθηκαν ανεπίδεκτοι μαθήσεως! Πώς να στείλουμε τροφή στα κορφοβούνια με τα χιόνια; Πώς να ποτίσουμε τις πέρδικες τον Αύγουστο από το σπίτι; Τότε, μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού και την μανία του χειμώνα, ΚΑΙ η προστασία των πεινασμένων ζώων, θέλει τον κυνηγό της!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του ΕλεύθερουΤύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 25/5/2011.