ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.

Μαχόμενο περιοδικό για μαχόμενους αναγνώστες. Κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 14/12/11 και κάθε Τετάρτη, με τον Ελεύθερο Τύπο. Αν σέβεστε την κυνηγετική σας υπόσταση, μην το χάσετε!

Ερώτηση για τα πειραματόζωα στο ευρωκοινοβούλιο.

Ερώτηση για τα πειράματα στα ζώα κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με αιχμή τη βιομηχανία καλλυντικών.

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να μην υπάρξει καταχρηστική παράταση των σημερινών εξαιρέσεων που επιτρέπονται σήμερα και να ισχύσει από το 2013 πλήρης απαγόρευση διακίνησης καλλυντικών με ουσίες που έχουν δοκιμαστεί σε πειράματα σε ζώα.
Μεγάλος αριθμός ζώων θυσιάζεται σήμερα κάθε χρόνο, συχνά σε συνθήκες ακραίας βαρβαρότητας, για χάρη της βιομηχανίας καλλυντικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά καλλυντικών παγκοσμίως.
Από το 2009, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1223/2009, απαγορεύεται κατ’ αρχήν η διακίνηση προϊόντων που στηρίζονται σε πειράματα σε ζώα, προβλέπονται όμως εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων.
Οι εξαιρέσεις θα επανεξεταστούν το 2013, με κριτήριο το κατά πόσο θα έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου χωρίς πειράματα σε ζώα.

Η Κομισιόν όμως προσανατολίζεται ήδη σε παράταση των εξαιρέσεων, προεξοφλώντας ότι δε θα υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι μέχρι τότε και παραγνωρίζοντας ότι ελάχιστη έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξή τους και ότι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις είναι πολύ χαμηλές.
Μια ευρωπαϊκή απαγόρευση πώλησης προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες στον οριστικό τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά. Είναι επομένως κρίσιμο να τηρηθούν οι ημερομηνίες που έχουν οριστεί.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει ότι κυκλοφορεί ήδη ευρεία γκάμα με πλήρεις σειρές καλλυντικών χωρίς πειράματα σε ζώα, οπότε οι ανάγκες των καταναλωτών καλύπτονται και χωρίς τις εξαιρέσεις.
Ζητά επίσης συγκριτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη νέων ερευνητικών μεθόδων, με ζώα αλλά και χωρίς αυτά.

«Είναι καιρός να αποσυνδέσουμε την ομορφιά από τη βαρβαρότητα απέναντι σε άλλα ζωντανά πλάσματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικά δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στους καταναλωτές, και ο τερματισμός τους δεν πρέπει να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών μεθόδων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την απαγόρευση από το 2013 και, παράλληλα να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη της έρευνας για ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων για πειράματα χωρίς ζώα. Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική, που να σέβεται τη φύση και όλα τα ζωντανά πλάσματα, και να μην αφήνει περιθώρια να προκαλούμε αδικαιολόγητο και αυθαίρετο πόνο ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα».

ΠΗΓΗ: www.bloglines.gr

«Ξαναζεί» ο ποταμός της Κατερίνης.

Δάφνες παγκόσμιας βιοκλιματικής πρωτοπορίας διεκδικεί ο σχεδιασμός ενός καινούργιου... ποταμού μέσα στο κέντρο της Κατερίνης, ο οποίος αναμένεται να καταπολεμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας που βιώνει η πόλη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι και 2,5 βαθμούς Κελσίου!

Το εντυπωσιακό σχέδιο βασίζεται στην αποκάλυψη του Μοσχοπόταμου, ενός υδροφόρου ορίζοντα που διέσχιζε την πόλη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν και καλύφθηκε με άσφαλτο για να μετατραπεί σε υπόγειος αγωγός όμβριων υδάτων. Με την καινούργια παρέμβαση, οι δημοτικές αρχές επιχειρούν να εισάγουν στην πρωτεύουσα της Πιερίας τη νέα λογική των αστικών αναπλάσεων που στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην... αποκήρυξη της τσιμεντοποίησης. Πέραν τούτου όμως, μόλις το έργο ολοκληρωθεί, η πόλη θα έχει αποκτήσει ένα νέο σημείο αναφοράς, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η σημερινή οδός 19ης Μαΐου, που καλύπτει τον Μοσχοπόταμο, θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο βιοκλιματικό πάρκο της Ελλάδας, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 71,5 στρεμμάτων!

«Το νέο πάρκο θα είναι γραμμικό, που σημαίνει ότι δεν θα περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη έκταση αλλά θα τέμνει κάθετα την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν το σύνολο των γειτονιών της Κατερίνης θα καρπωθούν τα οφέλη της ανάπλασης», δηλώνει ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Πλωτό εργαστήριο για τον έλεγχο των υδάτων του Θερμαϊκού.

Πλωτό εργαστήριο για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του Όρμου της Θεσσαλονίκης δρομολογεί η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Πρόκειται για ένα σύστημα συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του Όρμου της Θεσσαλονίκης, ανάλογο του δικτύου Σταθμών Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης.


Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ) και με τη χορηγία ύψους 50.000 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων και δεικτών ευτροφισμού των υδάτων. Το πρόγραμμα μελέτης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Όρμου της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσει έναν ετήσιο κύκλο μηνιαίων αναλύσεων σε πέντε σταθμούς. Έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση του φαινόμενου του ευτροφισμού.

Το Πλωτό εργαστήριο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2012, θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και κατά συνέπεια άμεσης επέμβασης σε επεισόδια ρύπανσης, καλύπτοντας έτσι ένα κενό στον τομέα αυτόν. Άλλωστε η ανακοίνωση της αντιδημαρχίας έρχεται λίγες ημέρες μετά το περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης που σκότωσε δεκατρία θαλασσοπούλια.

«Πάγια θέση μας είναι η ανάγκη για έναν ενιαίο και αποφασιστικό φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου που θα μπορέσει να επιτελέσει επιτέλους το ουσιαστικό και αναγκαίο έργο της βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης του Θερμαϊκού. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, στον βαθμό που τους αναλογεί, φροντίζουν με μικρές αλλά υλοποιήσιμες παρεμβάσεις να συνεισφέρουν στην προστασία του Θερμαϊκού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΠΗΓΗ: www.bloglines.gr

ΣΟΚ στη Γερμανία: Βρέθηκαν γδαρμένα σκυλιά πεταμένα σε ποτάμι!

Στις όχθες του ποταμού Niers κοντά στο Ντίσελντορφ.

Μετά από ειδοποίηση που δέχτηκε η Αστυνομία, ανακάλυψε σκυλιά, τα οποία τους είχαν αφαιρέσει το δέρμα και τα είχαν πετάξει στον ποταμό.
 

Σύμφωνα με την Αστυνομία τα σκυλιά πρέπει να τα είχαν πετάξει μέρες πριν πιο μακριά και τα ξέβρασε το ποτάμι εκεί.

 

 Αυτή είναι η Γερμανία του 2011 που θέλει να κυβερνήσει όλη την Ευρώπη ? 

ΠΗΓΗ: www. animalpress.gr

Λύση σε άλλα μέρη για τα ελάφια της Πάρνηθας!

Nα απομακρυνθούν για να σωθούν...

Απαραίτητη χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών και Δρυμών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ελαφιών, από την Πάρνηθα σε άλλους βιότοπους στη χώρα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης αναζητούνται βιότοποι κατάλληλοι για τη διαβίωση του cervus elaphus, που να εξασφαλίζουν τροφή, νερό, κάλυψη, ασφάλεια από λαθροθηρίες κλπ. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν κατάλληλοι βιότοποι, να εκφράσουν τις απόψεις τους για την αποδοχή ή μη του προγράμματος αυτού.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς απάντηση ερώτησης των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού που έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ελαφιών στη χώρα μας, διότι «έχουν συρρικνωθεί σε βαθμό που εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των κρισίμως κινδυνευόντων ζώων της χώρας».

Οι βουλευτές έχουν, επίσης, επισημάνει ότι προβλήματα καταγράφονται στη Λήμνο, τη Ρόδο και την Πάρνηθα. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τραγική την κατάσταση των ελαφιών στη Λήμνο τα οποία ελλείψει τροφής έχουν διασκορπιστεί στο νησί και συχνά γίνονται λεία πεινασμένων αδέσποτων σκυλιών. Αντίστοιχο πρόβλημα, όπως αναφέρουν, εμφανίζεται και στη Ρόδο, όπου ζει ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται εκεί από τη νεολιθική εποχή, με περισσότερα από 1.000 ελάφια να βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν σε όλο το νησί. Στην Πάρνηθα, τα κόκκινα ελάφια βρίσκονται σε άγρια κατάσταση και ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι οι αγέλες των πεινασμένων αδέσποτων σκύλων. Ορισμένα μάλιστα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές κατεβαίνουν μέχρι τις κατοικημένες περιοχές της Βαρυπόμπης, του Μαραθώνα και του Κιθαιρώνα και τρώνε τα μποστάνια.

Σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για τη διαχείριση του είδους dama dama (πλατώνι) στη Μύρινα της Λήμνου, αναφέρεται ότι, τη δεκαετία του 1960, ένα ζεύγος πλατωνιών εισήχθη στη Λήμνο ως δωρεά, φιλοξενήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο και μετά την αναπαραγωγή του μεταφέρθηκε και απελευθερώθηκε στην περιοχή του Κάστρου εντός της πόλης της Μύρινας. Η αύξηση του πληθυσμού του είδους στο αστικό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση, με τα κατά καιρούς προβλήματα, λόγω της γειτνίασης της θέσης που βρίσκονται με τον οικισμό της Μύρινας (ζημιές σε καλλιέργειες, κήπους, κίνδυνος ατυχημάτων με διερχόμενα αυτοκίνητα κλπ). Στο έγγραφο αναφέρεται πάντως ότι «το είδος διαβιώνει με καλή ανάπτυξη του πληθυσμού με παροχή τροφής κυρίως από το Δήμο και ο πληθυσμός έχει εξαπλωθεί στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον πέρα από τα όρια του Κάστρου».

Όσον αφορά στη νήσο Ρόδο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη τροφής, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί οι περιπτώσεις παράνομης θήρας. Σημειώνεται, όμως, ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των ελαφιών προκαλούνται ζημίες σε αγροτικές καλλιέργειες και ατυχήματα στους δρόμους ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει πρόβλημα με την προστασία των ελαφιών ελλείψει κονδυλίων. Παρ΄όλα αυτά, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των ελαφιών στη Ρόδο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής γνωστοποίησε πως «το σύνολο σχεδόν του δασικού οδικού δικτύου του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχει κλείσει με μπάρες για τα οχήματα» και ότι «το μόνιμο προσωπικό του Δασαρχείου, διενεργεί συνεχείς περιπολίες, τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στον υπόλοιπο Εθνικό Δρυμό». Επισημαίνεται επίσης ότι «επειδή τα ελάφια έχουν εξαπλωθεί και σε περιοχές πέραν των ορίων του Εθνικού Δρυμού και του Δασαρχείου Πάρνηθας είναι αναγκαία η λήψη μέτρων διαχείρισης» και έχει ζητηθεί από την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος η απομάκρυνση των ελαφιών προς άλλες περιοχές της Ελλάδας για εμπλουτισμό τους.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Αναδάσωση στον Ταΰγετο την Τετάρτη.

Κάλεσμα σε πολίτες και οργανώσεις απευθύνει η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του έργου PROTECT, οργανώνει δενδροφύτευση την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί, στη θέση Φάρμακα ή Σταυρωτό Δενδρί επί της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, στον Ταΰγετο και καλεί εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στην αναδάσωση.

Το έργο PROTECT χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» -MED 2007-2013 και η δράση ενισχύεται από την Γενική Διεύθυνση Δασών.

Στόχος του έργου είναι η από κοινού ανάπτυξη και πιλοτική δομή ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού μοντέλου για την προστασία των μεσογειακών δασών από τις πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr