ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Χαιρετισμός με παραινέσεις από το Δοξάτο Δράμας.

Τα αυτονόητα…

Μπορεί να είναι χιλιοειπωμένα αλλά ποτέ ξεπερασμένα. Μιλάμε για τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στον κυνηγότοπο, σε κάθε επίπεδο, από ασφάλεια, επικοινωνία, τήρηση των νόμων έως τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Από αυτούς, άλλωστε, τους κανόνες εξαρτάται και το μέλλον του κυνηγίου στη χώρα μας.

Αισίως φτάσαμε στην έναρξη και αυτής της κυνηγετικής χρονιάς παρά τα όποια προβλήματα με το υπουργείο και τους υπόλοιπους άσπονδους αντικυνηγούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θυμηθούμε ορισμένους γραπτούς και άγραφους κανόνες της κυνηγετικής μας συμπεριφοράς προς τη φύση, το θήραμα και τους συναδέλφους κυνηγούς και φυσικά τον εαυτό μας.

Μπορεί κάθε χρόνο η υπενθύμιση αυτή να αποτελεί μια ακόμα βαρετή λίστα για εμάς τους «παλιούς» αλλά μην ξεχνάμε πως υπάρχουν οι νέοι που μπαίνουν τώρα στη μεγάλη μας οικογένεια και σωστό θα ήταν να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τη σημασία αυτών των κανόνων, τους οποίους και εμείς πρώτοι πρέπει να τηρούμε χωρίς συμβιβασμούς.

1. ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ.

Το σημαντικότερο πράγμα που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε το όπλο μας πριν φτάσουμε στον κυνηγότοπο. Αν διαθέτουμε αυτογεμές (καραμπίνα), καλό θα ήταν να έχουμε το κλείστρο ανοιχτό από την στιγμή που θα βγάλουμε το όπλο από την θήκη. Τα δίκανα τα έχουμε πάντα ανοιχτά όπου και αν τα ακουμπήσουμε. Ένα κλειστό κλείστρο και δίκανο σίγουρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σ’ αυτόν που μας πλησιάζει. Πάντα όταν έρχεται κάποιος προς το μέρος μας, ανοίγουμε το όπλο μας. Επίσης, τα φυσίγγια, όπως και τα όπλα τα φιλάμε στο σπίτι σε μέρος σίγουρο και απρόσιτο σε μικρά παιδιά.

2. ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟΥΣ.

Όσο άδικος και να είναι ένα νόμος, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε να τον αλλάξουμε και όχι να τον καταπατήσουμε.
Προσέχουμε τώρα στην έναρξη τις ζώνες διάβασης αποδημητικών και για ότι έχουμε αμφιβολία ρωτάμε τον Κυνηγετικό μας Σύλλογο ή το Δασαρχείο. Επίσης, το ίδιο κάνουμε αν επισκεφτούμε άγνωστο κυνηγότοπο και δεν ξέρουμε τις τοπικές απαγορεύσεις. Έτσι έχουμε πάντα την άδεια κυνηγιού μαζί μας, όπως και την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου και τις επιδεικνύουμε στους θηροφύλακες, όπως και το όπλο μας για έλεγχο (3 φυσίγγια στις καραμπίνες κλπ).

3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για ατυχήματα με εξοστρακισμούς σκαγιών ή και ακόμα με κατά μέτωπο τουφεκισμό κυνηγού. Ένα σημαντικό βοήθημα για την προστασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα ειδικά γυαλιά.

4. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

Πέρα απ’ ότι προστάζει ο νόμος, το πορτοκαλί γιλέκο θα πρέπει πάντα να βρίσκεται μέσα στην τσάντα. Πολλές ζωές συνανθρώπων μας θα είχαν σωθεί να φορούσαν πορτοκαλί γιλέκο στο κυνήγι. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, όπου το φυσικό περιβάλλον αυτού του υπέροχου θηράματος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη και μακρινή όραση. Εκτός όπως από το γιλέκο, να φοράμε και ένα πορτοκαλί μπλουζάκι και καπέλο.

5. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ.

Δείχνοντας ανοχή στον παραλογισμό της λαθροθηρίας, καταστρέφουμε σιγά – σιγά το μέλλον του κυνηγιού. Οι ατομικοί δρόμοι της λαθροθηρίας δείχνουν πρώτα απ’ όλα περιφρόνηση προς τους νόμιμους κυνηγούς που επωμίζονται τεράστια έξοδα για την συντήρηση κυνηγόσκυλων και εξοπλισμών και συνάμα υποσκάπτουν την ανάπτυξη του θηράματος για το μέλλον. Εκτός αυτών, δυσφημούν το κυνήγι και αποτελούν πρώτης τάξεως επιχειρήματα στην αντικυνηγετική προπαγάνδα.

6. ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Όταν γυρίζουμε, δεν ξεχνάμε να συμπληρώνουμε το έντυπο του προγράμματος «Άρτεμις». Το πρόγραμμα αυτό καταγράφει με την βοήθεια των κυνηγών την πληθυσμιακή ανάπτυξη των θηραμάτων και την κυνηγετική κάρπωση και βγάζει πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την κατά τόπους εξάπλωση των θηραματικών ειδών. Το έντυπο το προμηθευόμαστε από τον Κυνηγετικό μας Σύλλογο και τα καταστήματα κυνηγετικών ειδών. Το στέλνουμε ατελώς μέσω του ταχυδρομείου στην επιστημονική ομάδα του «Άρτεμις» μετά την λήξη της κυνηγετικής περιόδου.

7. ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ.

Ξέρουμε όλοι ότι το κυνήγι καταργεί τις «τάξεις» και όλοι στον κυνηγότοπο είναι ίσοι. Όμως, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες κακής συμπεριφοράς όπου σεβάσμιοι και γηραλέοι κύριοι γίνονται «σκουπίδια» στο στόμα ασυγκράτητων και θερμόαιμων για ένα καρτέρι. Προσέχουμε, λοιπόν την συμπεριφορά μας στον κυνηγότοπο και προς τους συναδέλφους, αλλά και προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Επίσης, δένουμε το σκυλί μας όταν περνάμε από καλλιέργειες, το ίδιο και όταν συναντάμε κοπάδι ζώων.

8. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟ ΚΑΘΑΡΟ.
Τι πιο αποκρουστικό από τον εξερευνούμε ένα υπέροχο κυνηγότοπο και να βρίσκουμε πεταμένα σκουπίδια. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μαζέψουμε το κουτί από τα φυσίγγια μας και τα κυπελάκια από τους καφέδες μας σε μια σακούλα και να τα πετάξουμε στον γυρισμό στον κάδο απορριμμάτων. Το ίδιο κάνουμε και με τους άδειους κάλυκες. Θέλουμε να λεγόμαστε προστάτες της φύσης στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια.


ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ
1. Το κοπάδι των πουλιών που σήκωσε ένας κυνηγός, μόνος ή με το σκυλί του, πρέπει πρώτα εκείνος να το τουφεκίσει. Κι αν πάνω σου περάσει κι ενώ ακόμα πετάει, τότε μπορείς κι εσύ να τουφεκίσεις. Όταν ξανακαθίσει, τότε το προβάδισμα το έχει εκείνος που το πρώτο σήκωσε. Εσύ - αν δε σου το πει - δεν μπορείς να το κυνηγήσεις. Αν όμως το κοπάδι σκόρπισε, τότε θα τον αφήσεις εκείνον πρώτο να διαλέξει που θα πάει κι όταν ξεκινήσει, τότε κι εσύ μπορείς να κυνηγήσεις τα πουλιά που εκείνος άφησε.
2. Έστω ότι το σκυλί ενός κυνηγού κυνηγά λαγό που μόνο του τον 'έβγαλε' κι ο λαγός περνά δίπλα σου. Εσύ μπορείς να τον τουφεκίσεις, οφείλεις όμως, αν τον 'πάρεις', να τον προσφέρεις ευγενικά στον νοικοκύρη του σκυλιού κι εκείνος θα σου επιστρέψει το φυσίγγιο που έριξες.
3. Όταν δύο ή περισσότεροι κυνηγοί είναι στο κυνήγι παρέα, τότε, ότι χτυπήσουν το μοιράζονται αδελφικά, προσπαθώντας ο ένας να φερθεί πιο γενναιόδωρος από τον άλλο. Ποτέ κυνηγός δεν προσφέρει το όπλο του με στραμμένη την κάνη προς τον συνάδελφό του. Όχι μόνο για τον κίνδυνο που οπωσδήποτε υπάρχει, αλλά και γιατί αυτό απαιτεί η 'ευγένεια των όπλων'.
4. Τουφέκισε ένας συνάδελφός σου ένα λαγό ή μια πέρδικα που συγχρόνως την τουφέκισες κι εσύ και η πέρδικα έπεσε. Ποιος όμως θα την πάρει; Την πρωτοβουλία πρέπει να την αφήσεις στον συνάδελφό σου. Εκείνος θα σου την προσφέρει κι εσύ να δεχθείς να κυνηγήσετε ως το βράδυ μαζί. Αν ξαναχτυπηθεί οποιοδήποτε θήραμα από σένα ή από κείνον, τότε θα 'ναι δικό του.
5. Στον τόπο που κάποιος άλλος κυνηγά μόνος του ή με παρέα, δεν μπορείς να κυνηγήσεις κι εσύ. Απομακρύνσου και ψάξε αλλού, έτσι θα αποφύγεις πιθανές παρεξηγήσεις οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε απίθανες λύσεις για τις οποίες θα μετανιώσεις. Μην ξεχνάς ότι κι εσύ και ο άλλος κρατάτε φωτιά στα χέρια σας. Κι εσύ, ίσως, τον εαυτό σου τον ελέγχεις. Ο άλλος, όμως;
6. Ο καλός κυνηγός δεν σκοτώνει ποτέ τον λαγό στο 'γιατάκι'. Κι αν τον σκοτώσει, δεν το μαρτυράει. Είναι υποτιμητικό για τον κυνηγό να ρίξει τουφεκιά σε θήραμα που κοιμάται. Κι ούτε καταδέχεται να ρίξει από 'λούφα' σε πέρδικες που τρέχουν στο νερό να δροσιστούν. Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί και πράξη από τον νόμο κολάσιμη.
7. Τον λαγό δεν τον παρακολουθείς από τα ίχνη του πάνω στο χιόνι, όχι μόνο γιατί ο νόμος το απαγορεύει, αλλά γιατί δεν μπορεί τόσο χαμηλά να κατέβει ο 'άρχοντας' της γης και να δολοφονήσει τον λαγό, που δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί με τα μέσα που η φύση του έχει δώσει για άμυνα.
8. Ο νέος κυνηγός σέβεται τον παλιό κι ακούει τις συμβουλές του κι ας νιώθει τον εαυτό του αξιότερο από κείνον.
9. Ποτέ ο κυνηγός δεν συνομιλεί στο βουνό με συνάνθρωπό του, έχοντας το όπλο του γεμάτο. Είναι επιταγή και χαρακτηρίζει τη μόρφωσή σου να σε δει ο συνάδελφός σου ότι άδειασες το όπλο σου.
10. Ο κυνηγός πρέπει να φερθεί σαν αδελφός σε συνάδελφό του που κάτι του συνέβη στο βουνό.
11. Το βουνό και η θάλασσα ενώνουν τους ανθρώπους. Οι περιπατητές του δάσους το 'χουν σε κακό αν δεν πουν 'καλημέρα'. Μην το ξεχνάς αυτό. Κι ο πιο ασήμαντος που θα ανταμώσεις, μπορεί να σου σώσει τη ζωή.
12. Ξέρεις, ίσως, πως η ζωή που ζούμε είναι ένα θέατρο. Το κυνήγι όμως δεν έχει 'ράμπες' και 'παρασκήνια', ξεγυμνώνει τις αξίες, μασκαρεύει τους ανάξιους, τους θρασείς και τους συμφεροντολόγους. Στο κυνήγι βγάλε τη μάσκα. Έτσι, θα σε εκτιμήσουν κι έτσι θα ξαλαφρώσεις από το βάρος που σ' όλη σου τη ζωή το σέρνεις μαζί σου. Τούτη τη λύτρωση ζει εκείνος που ζώνεται τα 'σιδερικά' και σέρνοντας πίσω του ένα σκύλο, ανηφορίζει για τα κυνηγοτόπια. Το 'κρέας' τι το κάνει μπρος σε τούτη τη λύτρωση; Λυτρώσου, λοιπόν και 'συ κι ακολούθησε το μονοπάτι που τόσοι πριν από σένα το έχουν 'πατήσει' συμβουλεύει ο συγγραφέας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ & ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

• Λύνουμε και ασφαλίζουμε το όπλο όταν το έχουμε στο σπίτι.
• Δεν κυνηγάμε ποτέ σε κατοικημένο χώρο
• Πυροβολούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αναγνωρίσει το στόχο μας.
• Δεν πυροβολούμε χαμηλά και πίσω από θάμνους.
• Πυροβολούμε το θήραμα από απόσταση βολής.
• Αδειάζουμε το όπλο μας όταν τελειώνουμε το κυνήγι.
• Δείξτε σεβασμό στο περιβάλλον, μην αφήνετε σκουπίδια στο πέρασμά σας.
• Μην προξενείτε ζημιές σε καλλιέργειες, δέντρα, οικήματα κλπ.
• Τα όπλα και τα φυσίγγια δεν είναι παιχνίδια για παιδιά.
• Μην είστε άπληστοι, σεβαστείτε τις διατάξεις.
• Mη συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα! Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός.
• Κατά την άσκηση του δικαιώματός σας, σεβαστείτε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο του κυνηγίου: είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους.
• Σιγουρευτείτε, πριν πυροβολήσετε: ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους -έστω και κατά λάθος- δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.
• Αποφεύγετε να κυνηγάτε, όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί, και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης. Βοηθήστε, αντίθετα, κάθε άγριο ζώο να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
• Μην τουφεκίζετε σε μακρινές αποστάσεις - το πολύ-πολύ να τραυματίσετε το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρετε, ενώ θα υποφέρει.
• Αναζητήστε συστηματικά το πληγωμένο ή το νεκρό θήραμα.
• Να σέβεστε πάντοτε το θήραμα. Μεταχειριστείτε το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Μην το χρησιμοποιείτε για κερδοσκοπικούς λόγους.
• Να γίνετε ένας εξειδικευμένος κυνηγός: γνωρίστε όσο γίνεται καλύτερα τα είδη, τους νόμους και τους κανονισμούς.
• Να γίνετε ένας υπεύθυνος κυνηγός: όποτε έχετε την ευκαιρία, συμμετέχετε σε επιστημονικές μελέτες που αφορούν το θήραμα.
• Να επιστρέφετε τα δαχτυλίδια που βρίσκετε και αφαιρείτε από τα πουλιά.
• Να συμπληρώνετε προσεκτικά τα σχετικά ερωτηματολόγια. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους για το κυνήγι και τις επιστημονικές οργανώσεις προστασίας της φύσης είναι πάντοτε χρήσιμη.
• Προσπαθήστε, ώστε οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης του κυνηγίου σε κάθε χώρα να προσαρμόζονται στις ανάγκες διατήρησης των μεταναστευτικών ειδών.
• Αναγνωρίστε τον ρόλο των αρπακτικών.
• Συμμετέχετε ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία.
• Βοηθήστε την προστασία και την ανάπτυξη των βιοτόπων της άγριας πανίδας: Συμμετέχετε στη διατήρηση των δασών, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.
• Αποφύγετε τις αναίτιες ενοχλήσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
• Σεβαστείτε αυτούς που σας υποδέχονται στη γη τους και την Πολιτεία, που σας επιτρέπει να κυνηγάτε.
Μην περιφρονείτε την περιουσία του άλλου. Μην ξεχνάτε να ξανακλείνετε τους φράκτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα. Σεβαστείτε τις καλλιέργειες.
• Προσοχή στις πυρκαγιές: μην ανάβετε φωτιά και μην καπνίζετε στο δάσος!
• Αποφύγετε τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου - μια βολή αρκεί, για να γίνει ζημιά.
• Σεβαστείτε τις πινακίδες. Όταν τις μετατρέπετε σε στόχους, κάνετε μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.
• Μαζέψτε τους άδειους κάλυκες, βοηθάτε το περιβάλλον.
• Σεβαστείτε τους άλλους χρήστες της φύσης, αλλά και αυτούς που απλώς την παρατηρούν.
• Κοντά σε κατοικημένες περιοχές, συμμορφωθείτε με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφαλείας και διατηρήστε, όσο γίνεται περισσότερο, την ησυχία των κατοίκων.
• Έχετε πάντα πάνω σας την κυνηγετική άδεια: όταν κυνηγάτε, είναι υποχρεωτικό.
• Προσπαθήστε οι σκύλοι σας να μη γίνουν άγριοι και ανυπάκουοι. Κρατήστε τους με λουρί στους δρόμους και στα μονοπάτια.
• Με τη συμβουλή και το παράδειγμα, στηρίξτε την εκπαίδευση και την καλή συμπεριφορά των νέων κυνηγών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
Ηλίας Μουλιστάνος – Γεν. Γραμματέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: