«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»
"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"
Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ
Αναδημοσίευση απο το foroum gpeppas.
Με εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρήθηκαν κυνηγοί αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με την δημόσια διαβούλευση –μέσω διαδικτύου- που αποφάσισε η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, ξεκινώντας από τον Υμηττό.
Του Απόστολου Χρ. Αντωνάκη
aantonakis@e-typos.com
Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι κυνηγοί χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση – πρόκληση της υπουργού ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την δημόσια διαβούλευση περιοχών στις οποίες σχεδιάζεται να απαγορευτεί και η κυνηγετική δραστηριότητα.
«Παγίδα»
Οι 300.000 Έλληνες κυνηγοί αν και θεωρούν την συγκεκριμένη μεθοδολογία παγίδα, επειδή ένα μικρό μέρος της κυνηγετικής οικογένειας είναι εξοικειωμένο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα στην συγκεκριμένη διαδικασία περιμένοντας να διαβάσουν στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα και τις απόψεις τους.
Αυτό δυστυχώς δεν συνέβη καθώς από τις 24 Απριλίου το σύστημα δείχνει αδύναμο να δεχθεί μια μεγάλη και μαζική συμμετοχή, καθιστώντας την αξιοπιστία του προβληματική. Από την πλευρά των Ελλήνων κυνηγών εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενοι οι απόψεις τους να περνούν από ειδικό «φίλτρο» μέσω των εντεταλμένων διαχειριστών της επίσημης ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ.
Το θέμα του Υμηττού, ουσιαστικά, αποτελεί το πρώτο crash test της κ. Τίνας Μπιρμπίλη σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού στις Ζ.Ε.Π. (υπό τη μορφή σχεδίου Π.Δ.) ώστε να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις των κυνηγών και των οργανώσεών τους πριν αποφασίσει τις επεμβάσεις της σε ζωτικούς χώρους για την άσκηση του κυνηγιού στην ευρύτερη περιφέρεια της χώρας.
Αν και την κ. Τίνα Μπιρμπίλη –σχετικά με τον Υμηττό- την απασχολούσαν αρχικά οι περιμετρικές πινακίδες κατά μήκος των περιφερειακών αυτοκινητόδρομων και όχι οι αποτεφρωμένες εκτάσεις του, καθώς και η ύπαρξη εκατοντάδων κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κινητής τηλεφωνίας, εστίασε την προσοχή της σʼ ένα μικρό τμήμα του –στην πλευρά των Μεσογείων- όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
Από την πλευρά τους οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι όπου ισχύει το καθεστώς άσκησης του κυνηγίου ορθώς επιτρέπεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της άγριας πανίδας του Υμηττού οι κυνηγετικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη τους οφείλεται κυρίως σε δικές τους φιλοθηραματικές επεμβάσεις (συχνές απελευθερώσεις) αλλά και στην περιφρούρηση των απαγορευμένων περιοχών από τους φύλακες θήρας των κυνηγετικών συλλόγων.
Κατά συνέπεια, θεωρούν ότι τουλάχιστον αδικούνται, όταν χαρακτηρίζεται το κυνήγι ενοχλητικό και βλαπτικό για το περιβάλλον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου