ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοφανής απόφαση 11 κυνηγετικών συλλόγων της επαρχίας Λευκωσίας Αδελφοποίηση χιλιάδων κυνηγών


Ποιος οικ(ω)λόγος μπορεί να κουνηθεί μετά από μια τέτοια επίδειξη ισχύος στην μεγαλόνησο; Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» στην Κύπρο. Άραγε θα έρθει κάποτε η στιγμή που και εδώ στην Ελλάδα θα δώσουμε έστω τα χέρια εμείς οι κυνηγοί, που δεν χάνουμε καιρό να "αρπαχτούμε" έστω και για ένα τρυγόνι; χωρίς να κοιτάμε φυσικά τα ουσιώδη Όποσδήποτε η κίνηση υποδηλώνει την ύπαρξη παρασκήνιου στα κυνηγετικά δρόμενα της μεγαλονήσου, αλλά καταδεικνύει ότι υπάρχουν και αυτό που λέμε «κότσια»!


Αλλάζουν τα δεδομένα στη Λευκωσία, μετά τις υπογραφές της περασμένης Δευτέρας. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης διαψεύδουν τις πληροφορίες για δημιουργία νέας ομοσπονδίας

Νέα τάξη πραγμάτων έχει δημιουργηθεί στην επαρχία Λευκωσίας μετά την απόφαση 11 κυνηγετικών συλλόγων να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση, με απώτερο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεών τους και ενδυνάμωση της συνεργασίας τους. Πληροφορίες θέλουν την ενέργεια αυτή να αποτελεί προάγγελο της ίδρυσης νέας κυνηγετικής ομοσπονδίας, παρόλο που οι πρωταγωνιστές απορρίπτουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Η τελετή αδελφοποίησης των Συλλόγων Λακατάμιας, "Άρτεμις" Αγίου Δομετίου, "Άρτεμις" Τσερίου, "Βρυσί" Κοράκου, "Γεράκι" Βυζακιάς, "Λαόνας" Μαθιάτη, "Πανσόλιος" Ευρύχου, "Πέρδικα" Παλλουριώτισσας, "Σπίθα" Λατσιών, "Τζίκλα" Κατυδάτων και "Φραγκολίνας" Καϊμακλίου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο οίκημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Λακατάμιας, στην παρουσία του νέου προέδρου της ΚΟΚ&ΔΑΖ, Αντώνη Κακουλλή και του προέδρου της ΚΟΚ&ΔΑΖ επαρχίας Λευκωσίας, Ανδρέα Κατσιαρδή.
Παρών ήταν επίσης ο προϊστάμενος του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας, Ανδρέας Φιακάς.

Μένουν στην ΚΟΚ&ΔΑΖ

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη αδελφοποίησης, την οποία υπέγραψαν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των 11 κυνηγετικών συλλόγων, μέλημά τους θα είναι η διατήρηση μόνιμων δεσμών, η καλλιέργεια της ενότητας μεταξύ των κυνηγών, η διευκόλυνση και ενίσχυση του έργου που επιτελείται από τους κυνηγετικούς συλλόγους, με στόχο την προώθηση και επίλυση όλων των προβλημάτων του κυνηγίου, στα πλαίσια αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, διατηρώντας ζωντανό το αίσθημα της αδελφοσύνης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι απέρριψαν τις φήμες που τους θέλουν να προχωρούν στην ίδρυση νέας κυνηγετικής ομοσπονδίας. Όπως μας ανέφεραν, δεν αναγνωρίζουν καμία άλλη ομοσπονδία και θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσα από τις τάξεις της ΚΟΚ&ΔΑΖ, σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας.

Γιατί αδελφοποίηση

Για ορισμένους, η απόφαση των 11 κυνηγετικών συλλόγων της Λευκωσίας θεωρείται αχρείαστη, αφού, όπως υποστηρίζουν, από τη στιγμή που είναι ενταγμένοι στην ΚΟΚ& ΔΑΖ έχουν κοινό σκοπό και στόχους. Ίσως να έχουν και δίκιο. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Απλά να υπενθυμίσουμε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρωταγωνιστές της αδελφοποίησης, στην οποία ανέφεραν τα ακόλουθα: "Σε μια περίοδο όπου τα κυνηγετικά πράγματα της Κύπρου οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, με αποκορύφωμα την τραγική κατάσταση που βιώσαμε την περσινή κυνηγετική περίοδο, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις τους με σκοπό την κοινή δράση, σε μια προσπάθεια αναστροφής της κατηφόρας".
Και προσθέτουν: "Στόχοι της όλης προσπάθειας, η οποία είναι πλήρως συμβατή με τις πρόνοιες του καταστατικού της κυνηγετικής ομοσπονδίας, είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εμπλεκομένων συλλόγων και η συλλογική αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο του κυνηγίου, βοηθώντας ο ένας σύλλογος τον άλλο και όλοι μαζί τον κοινό σκοπό".
Οι 11 κυνηγετικοί σύλλογοι διαβεβαιώνουν τέλος ότι η πιο πάνω προσπάθεια ουδεμία σχέση έχει με κάποιες διασπαστικές κινήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και ότι δεν ασπάζονται τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες σε τελική ανάλυση θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του κυνηγετικού κόσμου, προς ικανοποίηση των άσπονδων φίλων του αθλήματος.
ΓΡΑΦΕΙ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑ