ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ



Η ρήση λέει ότι: καλύτερα να κάτσεις πίσω από μουλάρι, παρά δίπλα σε ηλίθιο!

Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου επισκέπτη, τα έχω «πάρει» κι αυτό είναι έκδηλο από την πρώτη κιόλας γραμμή.

Η ηλιθιότητα μερικών έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνη και γι’ αυτό θεώρησα πρέπον να το κάνω γνωστό. Η παραπληροφόρηση γιγαντώνεται μέσα στα κυνηγετικά πηγαδάκια με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό των μελών των συλλόγων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους και σαν φυσική επέκταση, το ξεβράκωμα του ίδιου του κυνηγίου έναντι όλων όσων καιροφυλακτούν να καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα σε αυτό και τους κοινωνούς του. Για όσους δεν κατάλαβαν, εννοώ τους κυνηγούς.

Οι φήμες θέλουν το κόστος της κυνηγετικής άδειας, όταν αυτή εκδοθεί από τα κατά τόπους δασαρχεία, να κοστίζει από 45€ έως 50€. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και οι ομάδες οργανώνουν την από κοινού κάθοδο τους στις υπηρεσίες με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων που πηγαίνουν στράφι, αφού όπως μου είπε κάποιος από δαύτους, τα χρήματα που αποδίδονται στις κυνηγετικές οργανώσεις δεν είναι ανταποδοτικά.

Παρέλειψε όμως, εκ παραδρομής φαντάζομαι, να μου πει ποιος κάνει απελευθερώσεις περδίκων στην γειτονιά του και μπορεί αυτός να τρώει πέρδικες κοκκινιστές. Ξέχασε να μου πει πιο τηλέφωνο ενοχλεί θορυβημένος όταν βλέπει χωματουργικά μηχανήματα να χαράζουν νέα θεμέλια σε κυνηγότοπους. Δεν θυμήθηκε, προφανώς, να περάσει ποτέ από το εκτροφείο μια βόλτα να βάλει ένα χεράκι και να δει που πάνε τα λεφτά του και ίσως, να έστειλε πέρσι με τον πατέρα του το βιβλιαράκι για θεώρηση. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την παρουσία του στις γενικές συνελεύσεις, παρά μόνο όταν ο κολλητός του ήταν υποψήφιος. Αποφάσισε δε να κυνηγάει πλέον νόμιμα, όχι γιατί κατάλαβε ότι το άλλο είναι λάθος, αλλά γιατί μια πιθανή σύλληψη του, θα είχε αντίκτυπο στην δουλειά του. Ακούς μυαλό 30 χρονών μ..άγκας;

Αίτημα, λοιπόν, όλων αυτών που σήκωσαν δικό τους μπαϊράκι, είναι η απομάκρυνση της ομοσπονδίας από το νησί και του ελεγκτικού οργάνου το οποίο, κάθε βράδυ τον Σεπτέμβρη, τους χαλάει τα «σχέδια» και τους παίρνει τα μηχανάκια. Εδώ θα συμφωνήσω κι εγώ. Θα πρέπει κανονικά να μετατεθεί εδώ ένα κωλόπαιδο του κερατά, να δω τι θα κάνουν τα μαγκάκια του γλυκού νερού!

Από την άλλη πλευρά, κι αυτό είναι το στενάχωρο της υπόθεσης, υπάρχει πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου, ο οποίος δεν διστάζει μπροστά στο όφελος λίγων ευρώ, να εγγράψει στις τάξεις του μέλη από όμορους συλλόγους, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και φειδώ. Δεν μπορεί να σκεφτεί ότι σήμερα κάποιοι μετακινήθηκαν εκεί και αύριο, με την ίδια ευκολία, μπορεί να συμβεί το ίδιο στον δικό του σύλλογο. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το τι επιτρέπει ή όχι ο νόμος και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Καμία συναδερφική και γειτονική αλληλεγγύη. Κανενός το κεφάλι δεν μπορεί να σκεφτεί τις επιπτώσεις της αποδυνάμωσης ενός συλλόγου και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε τοπικό επίπεδο.

Για να διώξω, λοιπόν, τα σύννεφα και για να πληροφορήσω ακόμα κι αυτούς που τους αρέσει να βαδίζουν στα σκοτάδια και να μεταφέρουν πληροφορίες ανυπόστατες, σας αναφέρω ενδεικτικά τις τιμές έκδοσης αδειών θήρας από μια δασική αρχή, στις οποίες ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για την ατομική ασφάλιση, η οποία υπόκειται σε κοινοτική οδηγία και πρέπει να έχει συγκεκριμένες καλύψεις. Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου επισκέπτη κάτι άλλο δεν θα γίνει δεκτό από τον υπεύθυνο θήρας του δασαρχείου. Φυσικά είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η παρουσία των ενδιαφερομένων και όχι αντιπροσώπων τους, ακόμα και αν πρόκειται για τον πατέρα, την μητέρα, ή, την γυναίκα τους.

Την ισχύουσα κατάσταση με τα ασφαλιστήρια θα την έχω σε λίγες μέρες, καθότι η γνωστή πολυνομία του ελληνικού κράτους, για άλλη μια φορά, δεν είναι ξεκάθαρη και επιτρέπει στον καθένα να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τον νόμο. Καλό θα είναι πάντως οι ασφαλιστές να προσέξουν λίγο, όπως και οι δασικοί υπάλληλοι για τυχών παρατράγουδα.

Αναφέρω επίσης την ορθή διαδικασία αλλαγής συλλόγου για ένα μέλος, μήπως και μπορέσει να αποφύγει την κατακραυγή ο συνάδελφος και δεν βρεθεί υπόλογος, νέος άνθρωπος!!!  

 ΑΔΕΙΑ ΘΗΡΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ





ΤΟΠΙΚΗ (€)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ(€)
ΓΕΝΙΚΗ(€)
Τέλη αδείας
10
30
60
Τέλη αδείας υπέρ Πράσινου Ταμείου-Ειδικός Φορέας Δασών (Το 90% Χ του ποσού της ετήσιας συνδρομής των Κ.Σ.)
54
54
54
Παράβολο χαρτοσήμου
15
15
15
ΟΓΑ (20% Χ παράβολο χαρτοσήμου)
3
3
3
ΣΥΝΟΛΟ
82€
102€
132€



                          ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.


Η διαδικασία αλλαγής εγγραφής ενός μέλλους από έναν σύλλογο σε έναν άλλον είναι η εξής:

1. Αίτηση αιτούντος στον σύλλογο που ανήκει για διαγραφή στην οποία αναγράφει τους λόγους που την επιθυμεί και τον σύλλογο που θέλει να μεταφερθεί και την παίρνει αν είναι ταμιακώς εντάξει.

2. Αίτηση στον νέο σύλλογο που επιθυμεί να εγγραφεί.

3. Ο σύλλογος που πρόκειται να εγγράψει στις τάξεις του το μέλος, ενημερώνει τον προηγούμενο για την αίτηση του μέλους του και παράλληλα ζητά να ενημερωθεί για το αν συντρέχει λόγος να μην γίνει η αλλαγή, π.χ. καταδίκη για λαθροθηρία η οποία έχει στερήσει την κυνηγετική άδεια του μέλους, αν είναι υπόδικος για περίπτωση λαθροθηρίας κτλ.

4. Αφού ο πρότερος σύλλογος απαντήσει θετικά, τότε ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στα οποία πρέπει να υπάρχει και το αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας του στην έδρα του συλλόγου, καταθέτοντας μαζί και το παλιό βιβλιάριο θήρας λαμβάνοντας νέο από τον σύλλογο που θα εγγραφεί. Έτσι αποφεύγονται οι διπλοεγγραφές, ένα φαινόμενο το οποίο μηδενίζει τις τυχών ποινές που μπορεί να έχει κάποιος για αδικήματα περί θήρας, αφού του αφαιρείται το ένα βιβλιάριο θήρας κι εκείνος σαν άλλος Χουντίνι εμφανίζει άλλο.

Αν κάποιος γνωρίζει άλλη οδό, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε!!!
 

Συνελήφθησαν παράνομοι θηρευτές στα Χανιά.

Αντιστάθηκαν σθεναρά, σύμφωνα με την αστυνομία!

Δύο Έλληνες, ηλικίας 34 και 48 ετών, συνέλαβαν οι αρχές στην περιοχή Βαρύπετρο στα Χανιά της Κρήτης, για παράνομο κυνήγι. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων οι δύο άνδρες αντιστάθηκαν σθεναρά κατά τη σύλληψή τους. 

Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνα που έγινε στα σπίτια του 34χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία κυνηγετική καραμπίνα, εξοπλισμός, δύο ηλεκτρικοί φακοί, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, έξι παράνομα θηρευμένοι λαγοί, ένα πολεμικό τουφέκι με προσηρτημένη διόπτρα, τρεις  κυνηγετικές καραμπίνες, τέσσερα κυνηγετικά δίκαννα, ένα  κυνηγετικό μονόκαννο, 88 κροτίδες, μία ξιφολόγχη από στρατιωτικό τουφέκι, 219 φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων, ένας ασύρματος, τρία αεροβόλα,  προβολέας, 40 κάλυκες φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου και 4 θηράματα λαγού, πρόσφατα παρανόμως θηρευμένα.

Στην ίδια περιοχή συνελήφθη ένας 46χρονος γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του του και σε επαγγελματικό χώρο ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία κυνηγετική καραμπίνα, 12 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, 1 φυσίγγιο κρότου, 36 κάλυκες πυροβόλων όπλων, 13 κάλυκες κρότου, 1 διόπτρα και 3 παράνομα θηρευμένοι λαγοί.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Στη μάχη κατά της λαθροθηρίας Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Η εκστρατεία εστιάζει σε τρεις από τις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης

Τη λαθροθηρία κατά το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης των πουλιών στοχεύει να αντιμετωπίσει η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης «Leaving is Living» που ξεκινά από τους εταίρους του BirdLife International στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η εκστρατεία εστιάζει σε τρεις από τις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης όπου η λαθροθηρία είναι έντονη κατά τη μετανάστευση: τα Ιόνια νησιά, τη νοτιοδυτική Σαρδηνία και τις επαρχίες της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας.

 Στις επίμαχες αυτές περιοχές, τα πουλιά σταθμεύουν για να ξεκουραστούν και να τραφούν, πριν συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους προς τον βορρά ή τον νότο. Αντί αυτού, αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται παράνομα κατά χιλιάδες.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να μειωθεί η λαθροθηρία κατά την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή μετανάστευση. Αναλυτικότερα, προβλέπεται η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των αρμοδίων αρχών, αλλά και της κοινότητας των κυνηγών σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της λαθροθηρίας στη μετανάστευση των πουλιών.

Επιπλέον, η κατανόηση της λογικής της απαγόρευσης του ανοιξιάτικου κυνηγιού από τη νέα γενιά είναι η πιο σημαντική προκειμένου οι νέοι να βρουν έναν νέο τρόπο να σχετίζονται με τη φύση. Ως μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης, κάθε χώρα υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των αρχών φύλαξης, τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ, την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως επίσης και την εμπλοκή δημόσιων προσώπων που θα υποστηρίζουν το μήνυμα της εκστρατείας.

Στη χώρα μας, η παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στα Ιόνια νησιά (Ζάκυνθος, Στροφάδια, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι και Οθωνοί), όπου τα πουλιά τα οποία έρχονται εξαντλημένα από την υποσαχάρια Αφρική, πυροβολούνται ανεξέλεγκτα κατά εκατοντάδες από λαθροθήρες (κυρίως Τρυγόνια, Συκοφάγοι, αλλά και αρπακτικά και ερωδιοί). Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός για παράδειγμα των Τρυγονιών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20% από το 1990, ενώ το είδος βρίσκεται σε «δυσμενές καθεστώς διατήρησης» σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα Ιόνια Νησιά, και συγκεκριμένα τα Στροφάδια και η Ζάκυνθος, είναι από τους πρώτους σταθμούς του Τρυγονιού, καθώς μεταναστεύει από την υποσαχάρια Αφρική, μία διάβαση περίπου 2.000 χλμ πάνω από την έρημο και τη Μεσόγειο.

Στην Ιταλία, περισσότερα από 300.000 πτηνά, ανάμεσά τους και είδη όπως το κοτσύφι, ο κοκκινολαίμης και άλλα μικρόπουλα, παγιδεύονται με θηλιές και πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια για να σερβιριστούν ως τοπικό παραδοσιακό έδεσμα.

Ομοίως στην Ισπανία, περίπου δυο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά παγιδεύονται κάθε φθινόπωρο με ξόβεργες σε ειδικούς σταθμούς που ονομάζονται «παρανί». Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι παράνομες, καθώς δεν λειτουργούν επιλεκτικά.