ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο νόμος της ζούγκλας!

Παρ' ολίγο φονικό στο Νεοχώρι Άρτας!

  Συνελήφθη στο Νεοχώρι Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, ένας 66χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία.
 

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή στο Νεοχώρι Άρτας, ο 66χρονος με κυνηγετικό όπλο το οποίο κατείχε νόμιμα, πυροβόλησε για προσωπικές διαφορές 63χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο.
Ο παθών μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου και νοσηλεύεται. 

Η κυνηγετική καραμπίνα κατασχέθηκε.
 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

ΠΗΓΗ: http://kynhgotopos.blogspot.gr

Το' χεις;...δήλωσέ το!!!

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΛΗΓΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΩΝ Η ΑΔΗΛΩΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ.     ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ
 
Για άλλη μια φορά το κράτος και ο νομοθέτης αποδεικνύουν ότι είναι από άλλον πλανήτη (!), εκεί όπου λεφτά υπάρχουν και μπορεί άνετα και αγόγγυστα ο καθένας να "ακουμπάει" 120€ για να δηλώσει ένα αδήλωτο όπλο, ή να πληρώσει την απροσεξία του που άφησε το δελτίο κατοχής του δηλωμένου όπλου του να λήξει.
 Αυτή είναι η αιτία που τα γραφεία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα σωριάζουν στις γωνίες τους αδήλωτα και ξεχασμένα όπλα. Αυτός είναι ο λόγος που θα μείνουν αρκετές χιλιάδες όπλων ακόμα στο σεντούκι, ή σε κάποια αποθήκη.
 Την ίδια απορία έχουν και οι αστυνομικοί σε όλη την επικράτεια, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δηλωθεί ούτε το 50% των αδήλωτων όπλων.
 Βέβαια ο νόμος είναι νόμος και καλό θα είναι όποιος δεν θέλει να κατηγορηθεί για κακούργημα, να προσέλθει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να διευθετήσει την όποια εκκρεμότητα.    

Πάρτε του και τα σώβρακα!

 Η παρακάτω ανάρτηση είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο 20/10 στο φατσοτεύτερο από κάποιον συνάδελφο κυνηγό. Είναι η απτή απόδειξη του πόσο ξεφτίλες είναι κάποιοι, που θέλουν πάντα τον σάκο τους γεμάτο χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό δρα καταστροφικά στην ορνιθοπανίδα και στο κυνήγι και αν είναι εντελώς αντιδεοντολογικό, έναντι όλων αυτών που περιμένουν τα περάσματα. Πόσο μάλλον για όλους αυτούς που "σπάνε τα πόδια" τους στο περπάτημα, για να γευτούν την χαρά της κάρπωσης.

Σίγουρα οι "λυτοί" και οι "δεμένοι" θα έχουν κινητοποιηθεί για να προφυλάξουν "το παιδί που έκανε ένα λάθος" και που δεν αξίζει να του πάρουν τον αυτοκίνητο και να του κλείσουν το σπίτι για μερικές παλιότσιχλες.

Και τα σώβρακα μωρέ... ΠΑΡΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ!!!


 20 Οκτωβρίου 1:41 μ.μ.
ΑΠΕΙΡΑ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ κο ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΑΜΜΕΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΤΣΙΧΛΑΣ ΜΕ ΚΡΑΧΤΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΦΟΔΟ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΚΩΛΟ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΛΗΤΑΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΡΙΜΑΞΕΙ ΤΙΣ ΤΣΙΧΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ JUMBO.

Νέα από τον Ωρίωνα.

ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 21/10/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δασικές πυρκαγιές, WWF, ΜΚΟ και Θήρα
Οι φωτιές καίνε και το κυνήγι χωρίς λόγο... ή μήπως κάποιες ΜΚΟ έχουν λόγο;
Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς της Χίου, όπου οι κυνηγοί συκοφαντήθηκαν από τις διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως καταστροφείς της πανίδας, ήρθε και η ανακοίνωση (Σ.1) και η μελέτη (Σ.2) του WWF για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο περιβάλλον του νησιού.
Στην ανακοίνωση του WWF χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμη και καθόλα ορθή» η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τριετή απαγόρευση του κυνηγίου σε περιοχή πολύ ευρύτερη της καμένης. Σημειωτέον ότι ενώ η καμένη έκταση είναι 148.000 στρέμματα, η θήρα απαγορεύτηκε εντελώς αυθαίρετα σε έκταση 258.031 στρεμμάτων. Δεν γνωρίζουμε πώς αξιολόγησε την επιστημονική ορθότητα της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου το WWF, ούτε αν έλαβε υπόψη τη μελέτη των δικών του στελεχών. Πάντως, στη σύντομη και γενικόλογη αναφορά για τη θήρα που υπάρχει στη μελέτη του WWF (Σ.2, σελ.42), δεν υπάρχει αναφορά για "ορθή απόφαση".
Ωστόσο σε προηγηθείσα ανακοίνωση (Σ.3) του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας τεκμηριώνεται με πλήθος επιστημονικών αναφορών ότι: «απαγορεύσεις θήρας στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας οι οποίες: α) εφαρμόζονται για παραπάνω από ένα ή δύο έτη, και β) αφορούν περιοχές που τα όριά τους επεκτείνονται περισσότερο από 200 έως 1000 μέτρα περιμετρικά της καμένης έκτασης, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη διατήρηση των πληθυσμών των ειδών της άγριας πανίδας. Αντίθετα, μεγάλες σε διάρκεια και εμβαδόν απαγορεύσεις θήρας προκαλούν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».
Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι και στη μελέτη του WWF αναφέρεται ότι ο πληθυσμός του λαγού θα αυξηθεί σημαντικά μετά την πυρκαγιά (Σ.2, σελ.30, παρ.3). Παρά ταύτα, όταν πρόκειται να αποφασιστούν μέτρα διαχείρισης της θήρας, η επιστημονική γνώση αντικαθίσταται από στείρα αντικυνηγετικά ιδεολογήματα.
Συνεπώς, είναι φανερό ότι τόσο η άποψη του WWF, όσο και άλλων ΜΚΟ της χώρας, που επικροτούν ή υποδεικνύουν υπερβολικές απαγορεύσεις θήρας, στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Προφανώς πηγάζουν από το αντικυνηγετικό μένος των συντακτών τους και εκφράζουν μόνο αυτούς. Τα "golden boys της οικολογίας" (Σ.4) χρησιμοποιούν την αντικυνηγετική ιδεολογία για επικοινωνιακούς λόγους, θέλοντας να ικανοποιήσουν τα απλά μέλη που στηρίζουν οικονομικά τις οργανώσεις τους. Εδώ παρατηρείται και το οξύμωρο φαινόμενο να έχουν άποψη (Σ.5) για τη διαχείριση της θήρας ακόμα και οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο την αρκούδα, τη φώκια και τη... θαλάσσια χελώνα!
Με τις πρακτικές αυτές, σε πολλές καμένες εκτάσεις η απαγόρευση της θήρας έχει ακόμα και πενταετή διάρκεια (π.χ. Έβρος) και επεκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις εντός των γειτονικών μη καμένων περιοχών (π.χ. πρόσφατη πυρκαγιά Χίου και παλαιότερα Αττικής). Οι αδικαιολόγητα μεγάλες σε διάρκεια και έκταση απαγορεύσεις της θήρας στις καμένες περιοχές και γύρω από αυτές, προκαλεί επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η απουσία των κυνηγών από αυτές τις περιοχές. Οι κυνηγοί συχνά δρουν ως παρατηρητές τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων (καταπατήσεις, λαθροϋλοτομία, παράνομη βόσκηση, αυθαίρετη δόμηση, λαθροθήρα κ.α.) για τις οποίες ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές προλαμβάνοντας δυσάρεστες και μή αναστρέψιμες καταστάσεις (Σ.3).
Καλούμε την αρμόδια Δασική Υπηρεσία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για τη θήρα στις καμένες εκτάσεις της Χίου σύμφωνα με τα πορίσματα της θηραματολογικής επιστήμης, και να μην επηρεάζεται από τους συνήθεις αντικυνηγετικούς δογματισμούς και υπερβολές (Σ.6).
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες και να καταρτίσει ένα σαφές επιστημονικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πυρκαγιών στην πανίδα και στη δραστηριότητα της θήρας. Έτσι, θα προκύψουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση της θήρας μετά από πυρκαγιά, οι οποίες θα αποτελέσουν εργαλεία για τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για τη σύνταξη των σχετικών μελετών και την υλοποίηση έργων σε κάθε περιοχή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει για την αντιπλημμυρική προστασία και την αναδάσωση.
Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται ειδικά με τη διαχείριση της θήρας, και να σταματήσει η εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων προστασίας και ελέγχου του περιβάλλοντος στις γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.



Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,



O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
orionstamp Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου