ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Καλό μήνα και λαγού μαλλί.



Ελάχιστοι είναι οι κυνηγοί που δεν διακατέχονται από το σύνδρομο της πρόληψης. Θα ήταν ευχής έργο, αν μιλούσα για την πρόληψη που θέλει των φρονίμων τα παιδιά να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν. Αναφέρομαι στο γεγονός που οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να ακούσουν σαν ευχή το «καλή επιτυχία» και ανατριχιάζουν παραμιλώντας στο άκουσμα της, ενώ αγαλλιάζει η ψυχή τους στο «λαγού μαλλί».

Τι καλύτερος οιωνός, λοιπόν, από μια πρωτομηνιά που σε βρίσκει σκαρφαλωμένο στα κακοτράχαλα των Κυκλάδων, αγκαλιά με την ελπίδα της κάρπωσης. 

Σήμερα όμως εκτός από πρωτομηνιά, είναι και η επίσημη πρώτη για την νησιωτική πέρδικα στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Αρχιπέλαγος και Κρήτη έχουν κρατήσει την 15η  του Σεπτέμβρη ως ημερομηνία έναρξης του κυνηγίου τόσο του λαγού, όσο και της πέρδικας πηγαίνοντας κόντρα σε μελέτες που θέλουν τα νεογνά από τις τελευταίες γέννες να μην έχουν ενηλικιωθεί αρκετά ώστε να θηρεύονται πέρδικες και όχι περδικόπουλα. Στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη του ότι η επιλογή δυο θηραμάτων αποσυμπιέζει και μοιράζει τον όγκο των κυνηγών, αφού κάποιοι προτιμούν τον λαγό και άλλοι την πέρδικα, αλλά δεν είμαι εδώ σήμερα για να γίνω υπερασπιστής καμίας άποψης από τις δύο.

Σήμερα το χέρι μου όπλισε αφενός η "ζήλια" μου -αφού είμαι έγκλειστος στην δουλειά- και η επιθυμία να εκφράσω τις ευχές μου στους συνάδελφους, και ιδιαίτερα στο παρεάκι μου, που έχουν την τύχη να βρίσκονται σε κάποια πλαγιά με τεντωμένα αφτιά έτοιμοι να ακούσουν το στεντόρειο κάλεσμα της βασίλισσας του βουνού και αφετέρου, να παραινέσω για ένα τίμιο και συνετό κυνήγι ενός θηράματος που, χρόνια τώρα, κρατά τα σκήπτρα και τον τίτλο του «αντρικού κυνηγίου».

Καλό μήνα σε όλους μας, λοιπόν, και λαγού μαλλί σε εκείνους που ετοιμάζονται για την πρώτη, νόμιμη έξοδο της κυνηγετικής περιόδου που ξεκινά σήμερα για τις πέρδικες.

Σεβασμός στον εαυτό μας και φιλότιμο, είναι τα μυστικά συστατικά για να πετύχει η συνταγή και να μπορέσουμε να γευτούμε το μεγαλείο της ολοκλήρωσης που προσφέρει απλόχερα μια επιτυχημένη έξοδο. 

σσ. Μπορεί η ανάρτηση να μιλάει λες και το κυνήγι της πέρδικας ξεκινάει σήμερα, αλλά εσύ ξέρεις, δεν είσαι κανένας τυχαίος. Αύριο πρέπει να πατήσεις την σκανδάλη 2 του μηνός, ναί; Α να γεία σου! 

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.

Μαχόμενο περιοδικό για μαχόμενους αναγνώστες. Κυκλοφορεί αυτήν την Τετάρτη 2/10/2013 και κάθε Τετάρτη με τον Ελεύθερο Τύπο. Αν σέβεστε την κυνηγετική σας υπόσταση, μην το χάσετε!