ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Φυλλάδιο ευαισθητοποίησης για τα ζώα με το λογαριασμό της ΔΕΥΑΓ.

20.000 νοικοκυριά στα Γιαννιτσά θα λάβουν αυτή τη φορά, μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΥΑΓ, όχι κάποιο χαράτσι ακόμα αλλά φυλλάδιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ζώα!


Το φυλλάδιο που ετοίμασε ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας, καλύπτει θέματα όπως: από πού να αποκτήσω ένα ζώο, τι να κάνω όταν βρω τραυματισμένο ζώο, γιατί να στειρώσω το ζώο μου, τι να κάνω αν αντιληφθώ ότι ένα ζώο κακοποιείται ή δηλητηριάστηκε.

Ας ελπίσουμε οι κάτοικοι να ενημερωθούν και να αρχίσουν να σέβονται περισσότερο τα ζώα, γιατί τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην Πέλλα δεν τους τιμούν.


ΠΗΓΗ: www.adespoto.gr
==========================================

Κατάλαβες τώρα φίλε και συνάδελφε κυνηγέ, πού διαφέρουμε με τα "πράσινα" παιδιά; Να μην σε αφήνω και πελαγοδρομείς...στην εφευρετικότητα!

Άραγε, ποιός από τους δικούς μας τους ταγούς θα είχε το κουράγιο να ζητήσει κάτι τέτοιο από τον δικό του δήμαρχο και με ποια αιτιολογία;

Εφευρετικότητα λοιπόν και μπόλικη όρεξη για κρατικά χρήματα!

Η προσπάθεια πάντως είναι αξιέπαινη.

Αδέσποτα: νόμιμη η ευθανασία στη Ρουμανία.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε στη Βουλή της Ρουμανίας και νομιμοποιεί τη μαζική ευθανασία χιλιάδων αδέσποτων σκύλων που τριγυρνούν στους δρόμους.


Υπολογίζεται ότι μόνο στο Βουκουρέστι ζουν 50.000 αδέσποτοι σκύλοι, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας στην πόλη, διασχίζοντας τους δρόμους, περπατώντας στα πεζοδρόμια μαζί με τους πεζούς, ανεβαίνοντας ακόμα και στα λεωφορεία.

Αν και στην πλειονότητά τους τα αδέσποτα δεν είναι επιθετικά, πέρυσι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από επίθεση αγέλης σκύλων. Το 2006 πάλι ένας Ιάπωνας τουρίστας είχε βρει τραγικό θάνατο μετά από επίθεση αδέσποτου σκύλου.

Ο νέος νόμος πέρασε από τη Βουλή της Ρουμανίας με 168 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας, Traian Basescu.

Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μαζεύουν τα αδέσποτα σκυλιά από τους δρόμους, να τα κρατούν σε καταφύγια για 30 ημέρες και έπειτα, αν δεν υιοθετηθούν, να τα σκοτώνουν.

Την ημέρα ψήφισης του νόμου οι φιλοζωικές οργανώσεις έδωσαν σύσσωμες το παρόν έξω από τη Βουλή, κρατώντας πανό και ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη μαζική εξόντωση σκύλων.

Όπως καταγγέλλουν, το μέτρο είναι στην ουσία ένα μέσο ενίσχυσης της διαφοράς μέσω της χορήγησης μεγάλων χρηματικών ποσών στις τοπικές Αρχές για τη θανάτωση των σκύλων.

Αντίθετα, οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν αύξηση των κονδυλίων για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων.

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Αρκούδα νεκρή και ακρωτηριασμένη στην Καστοριά – Θύμα λαθροθηρίας.

Νεκρή και ακρωτηριασμένη βρέθηκε σήμερα το πρωί αρκούδα, στο ΔΔ Κορεστείων του νομού Καστοριάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Καστοριάς, η αρκούδα η οποία είχε πέσει θύμα λαθροθηρίας λίγες μέρες νωρίτερα, βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, ενώ οι δράστες πήραν ως «τρόπαιο» και μέλη του σώματος του άτυχου ζώου! Πρόκειται για μία από τις πλέον αποτρόπαιες πράξεις λαθροθηρίας στην περιοχή, ενώ είναι πρωτοφανής και ο βανδαλισμός στο πτώμα της αρκούδας.

Τα κρούσματα παράνομης εξόντωσης αρκούδων φαίνεται να αυξάνονται διαρκώς με τις αρκούδες να πέφτουν θύματα είτε λαθροθηρίας είτε αυτοδικίας των παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούν. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή (ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ), με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή και με στόχο να υλοποιηθούν δράσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν παραγωγούς και κτηνοτρόφους από τις εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε αναζήτηση τροφής, προκειμένου να εκλείψουν και τα περιστατικά αυτοδικίας. Ως έργο LIFE, καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό και σε συνεννόηση με το Δασαρχείο σκοπεύουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια της λαθροθηρίας είναι παράνομη και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως καμία υπόθεση παράνομης εξόντωσης αρκούδας από το 1985 έως σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει, παρόλο που η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος.

ΠΗΓΗ: http://www.econews.gr/

Μάστιγα η λαθροθηρία στην Κρήτη.

Σε μάστιγα για την πανίδα της Κρήτης αλλά και για τους κατοίκους του νησιού έχει εξελιχθεί η λαθροθηρία, που φαίνεται να παρουσιάζει αλματώδη αύξηση καθώς πλέον έχει να κάνει ξεκάθαρα με εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, που έχει έδρα τα Χανιά, τα περιστατικά λαθροθηρίας με εμπορικό στόχο και σκοπό έχουν πολλαπλασιαστεί και εξαιτίας της κρίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

«Από όσο διαπιστώνουμε για την Κρήτη η λαθροθηρία κινείται σε υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στα Χανιά. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης και αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το θήραμα το θεωρούν ως μέσο προσπορισμού. Είναι άνθρωποι που σε ορεινές περιοχές μπορεί να έχουν κάνει και περιουσία από τη λαθροθηρία. Από τη στιγμή που έχει μπει ο παράγοντας εμπόριου του θηράματος, ξεφεύγουμε από την “παραδοσιακή λαθροθηρία” του να πιάσεις ένα λαγό να τον φας», τονίζει ο κ. Παρασκευάς Βογιατζάκης πρόεδρος της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, που παρά τις ελλείψεις προσωπικού έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι λαθροθήρες είναι οργανωμένοι και εξοπλισμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Σύστημα GPS, 4Χ4, αυτόματα όπλα με διόπτρες με πολύ μεγάλο βεληνεκές και εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα. «Πέρα από τη λαθροθηρία πρέπει να χτυπηθεί και το εμπόριο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ταβέρνες και να βγάζουν στο μενού τους λαγό σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι. Εχουν τιμολόγιο για την αγορά του; Πώς βρέθηκε στην κουζίνα τους; Και δεν το συζητάω βέβαια για τον κρητικό αίγαγρο, που αποτελεί προστατευόμενο είδος», αναφέρει ο κ. Βογιατζάκης.

«ΝΤΡΟΠΗ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ»

Για τους κυνηγούς – μέλη των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών η λαθροθηρία «αποτελεί μεγάλη ντροπή. Είναι κάτι το ντροπιαστικό. Αυτά όμως δεν απασχολούν τους λαθροθήρες, που βλέπουν μόνο τα χρήματα. Επειδή οι ποινές είναι μεγάλες και επειδή διακινδυνεύουν οι λαθροθήρες και να συλληφθούν και να κατασχεθεί ο εξοπλισμός τους είναι και επικίνδυνοι και έχει αποδειχτεί σε πολλά περιστατικά, που έχουν ταχθεί εναντίον των δασικών υπαλλήλων και των θηροφυλάκων. Είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Εμείς έχουμε ένα μειονέκτημα απέναντί τους. Εχουμε μεν ανακριτικά καθήκοντα, εκτελούμε υπηρεσία αλλά δεν οπλοφορούμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας επισημαίνοντας πως η δουλειά των θηροφυλάκων θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους και να οργανωθεί καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.

«Θα πρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα και περαιτέρω ενίσχυση των φορέων διαχείρισης όπως της Σαμαριάς, της Δασικής Υπηρεσίας, με μέσα και προσωπικό για τη φύλαξη του κρητικού αιγάγρου. Εμείς πάντα βοηθάμε και συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις της Δασικής Υπηρεσίας αλλά συν τοις άλλοις είμαστε επιφορτισμένοι και με άλλες ευθύνες», παρατηρεί ο κ. Βογιατζάκης.

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Την ανάγκη περαιτέρω καθορισμού των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

«Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει πλήρως τους ρόλους της κάθε Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, των θηροφυλάκων, των Φορέων. Το τοπίο είναι θολό ακόμα σε ό,τι αφορά την ευθύνη και τις αρμοδιότητες», αναφέρει ο κ. Λυμπεράκης που έχει εμπειρία στη μελέτη και διάσωση του κρητικού αιγάγρου.

Και ο κ. Λυμπεράκης εκτιμά πως με την οικονομική κρίση «τα πράγματα θα χειροτερεύσουν» σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. «Πλέον κανείς δεν λαθροθηρεί για τον χαβαλέ. Ηδη στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μια πίεση στις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον και για το κρέας και την ξυλεία», καταλήγει.

«Από τη στιγμή που έχει μπει ο παράγοντας εμπόριου του θηράματος, ξεφεύγουμε από την “παραδοσιακή λαθροθηρία” του να πιάσεις ένα λαγό να τον φας», δηλώνει ο κ. Π. Βογιατζάκης πρόεδρος της 1ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.
«Κανείς δεν λαθροθηρεί για τον χαβαλέ. Ηδη στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μια πίεση στις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον και για το κρέας και την ξυλεία», αναφέρει ο κ. Π. Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.

ΠΗΓΗ: www.e-artemis.gr