ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ο ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου "ΚΥΝΗΓΙ" στις 26/5/10


Τα εξερευνητικά ταξίδια ήταν, είναι και θα είναι η απόλυτη πηγή αδρεναλίνης για τον άνθρωπο. Μην έχοντας καλά καλά εξερευνήσει την συμπαγή μάζα πάνω στην οποία γεννιέται, μεγαλώνει και υπάρχει, το ανθρώπινο είδος από την αρχαιότητα βάλθηκε να κατακτήσει τόσο την επιφάνεια του υγρού στοιχείου, όσο και τον βυθό του.
Ο Ιούλιος Βέρν, στο μυθιστόρημα του «Από την Γη στην Σελήνη» περιγράφει παραστατικά τις αντιδράσεις και τα αισθήματα μιας ομάδας ανθρώπων, που κλεισμένοι μέσα σε ένα γιγαντιαίο βλήμα βρέθηκαν ελεύθεροι από την επίδραση της βαρύτητας. Αυτήν την έλλειψη της βαρύτητας την ένοιωσαν, στην πραγματικότητα πλέον, οι αστροναύτες μέσα στα διαστημόπλοια. Πολύ πριν από αυτούς όμως, την χαρά της ελεύθερης κίνησης προς όλες τις διαστάσεις του χώρου την είχαν νιώσει οι αυτοδύτες. Σε ένα περιβάλλον άπειρα γοητευτικό, την θάλασσα!
Πλήρως απελευθερωμένος και στις τρεις διαστάσεις, περιβαλλόμενος από μια παλέτα χρωμάτων που θα την ζήλευαν κι οι πιο φημισμένοι ζωγράφοι της οικουμένης, ο αυτοδύτης μοιάζει σαν μια μέλισσα σε ανοιξιάτικη κοιλάδα.
Ορμώμενος από την περιέργεια του για το απέραντο γαλάζιο, ο άνθρωπος μηχανεύονταν από πολύ νωρίς τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφάλιζε την παραμονή του μέσα στο υγρό στοιχείο. Οι φουσκωμένοι ασκοί, οι σωλήνες με πλωτήρα και οι κώδωνες, ήταν οι προπομποί των αεροσυμπιεστών και των σκάφανδρων, μέχρι που το 1943 ο Πλωτάρχης Ζακ Κουστώ και ο μηχανικός Εμίλ Γκανιό χάρισαν στους αυτοδύτες την ελευθερία τους, κατασκευάζοντας την αυτόνομη συσκευή συμπιεσμένου αέρα. Για να φτάσουμε όμως μέχρι το σημείο που ξέρουμε όλοι όσοι χαιρόμαστε την αυτόνομη κατάδυση, η ανθρωπότητα μπόλιασε την θάλασσα με πολλές ζωές και ακόμα πιο πολλά πειράματα. Αυτή η χρόνια επαφή με το αντικείμενο θεμελίωσε κάποιους κανόνες, τους οποίους πρέπει αυτός που θα θελήσει να ασχοληθεί όχι απλά να τους μάθει, αλλά να τους έχει πραγματικά Ευαγγέλιο! Αυτοί οι γραπτοί βασικοί κανόνες δεν είναι άλλοι από τους νόμους των αερίων που κάποτε προσπάθησαν να μας μάθουν οι καθηγητές Φυσικής στο Γυμνάσιο. Οι νόμοι των Μπόιλ, Ντάλτον, Χένρυ και Τσάρλς.
Φυσικά υπάρχουν και οι ηθικοί κανόνες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο και τον κάνουν να διαφέρει από τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη μας. Ο σεβασμός στην φύση και στους κατοίκους της, επίγειους, υποβρύχιους και εναέριους, είναι ο κυριότερος από αυτούς και σε αυτόν θα μείνω.
Η χώρα μας είναι μια από τις λίγες που έχει τόσο μεγάλη διαύγεια νερού, κοντά στα 10 μέτρα βάθος. Μακάριοι, τουλάχιστον, λοιπόν όλοι αυτοί που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την γαλήνη και την ηρεμία που μας προσφέρει μια βουτιά. Η αξία όλων αυτών που λαμβάνει κάποιος από την θέα όλου αυτού του μαγευτικού κόσμου είναι τόσο μεγάλη και μοναδική που μόνο ένα τίμημα θα τα ξεπλήρωνε, η ίδια η ζωή του δύτη. Σύμφωνα λοιπόν με μια παλιά δοξασία, η θάλασσα ζήτησε από τον δημιουργό του Σύμπαντος να παίρνει την ζωή αυτού που θα ανακάλυπτε έστω και ένα της μυστικό. Ο δίκαιος Πλάστης όμως, της επέτρεψε να το κάνει μόνο με όσους είναι άπληστοι, απρόσεκτοι και φαμφαρόνοι. Έτσι λοιπόν η πλανεύτρα η θάλασσα κρατά για πάντα κοντά της όλους όσους δεν την σέβονται, την υποτιμούν και την θεωρούν κάτι εύκολο, κάτι μικρό που μπορούν εύκολα να το διαφεντέψουν.
Επιστρέφοντας στα πεζά τα επίγεια να πω, ότι όπως όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου και αυτή εδώ, θεσπίζεται από νόμους. Επειδή όλο το Φ.Ε.Κ. είναι μεγάλο και υπάρχει πρόβλημα χώρου, απλά σας κάνω γνωστό τον νόμο που από τις 4/2/2006 διέπει την αυτόνομη κατάδυση στην Ελλάδα: Ν3409/2005 - (ΦΕΚ 273) και είναι σίγουρο ότι όλα τα κέντρα κατάδυσης τον κάνουν γνωστό στους επίδοξους εξερευνητές του μπλε. Καλές και ασφαλείς βουτιές σε όλους μας.