ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με τους λύκους;

Όταν παλαιότερα άκουγα ότι κάπου κάποιοι είχαν σκοτώσει λύκους, γινόμουν "έξω φρενών". Μερικοί κτηνοτρόφοι με ρωτούσαν τι θα έκανα αν είχα πρόβατα, πώς θα αντιμετώπιζα την κατάσταση αν έβλεπα κάθε μέρα μέσα στα αίματα σκισμένα αρνιά.

 Αυτό δεν το είχα σκεφθεί ποτέ μου σοβαρά. "Γιατί σκοτώνεις τον σκόρο που σου τρώει τα μάλλινα υφάσματα στην βιοτεχνία σου, ενώ εμείς δεν έχουμε το διακαίομαι να σκοτώσουμε τους λύκους που μας τρώει τα πρόβατα;" με ρωτούσαν. Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς σε μια τέτοια ερώτηση, όπως δεν μπορεί να απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση: "Να σκοτώσει και να φάει ο λύκος το κουνελάκι, ή να γλυτώσει το κουνελάκι από τον λύκο και μετά να πεθάνει ο λύκος από την πείνα;" Τι μπορείς να απαντήσεις;

Προφανώς ο αυξανόμενος αριθμός των ζαρκαδιών και των αγριόχοιρων έχει ωφελήσει και τον πληθυσμό του λύκου, που πλέον βρίσκει άφθονη τροφή*. Βρίσκει επίσης και μεγάλες εκτάσεις ήσυχες, δίχως ανθρώπινη δραστηριότητα γιατί οι περιοχές των βουνών μας έχουν πλέον ερημώσει, αφού ο περισσότερος κόσμος κατέβηκε στις πόλεις.
 Ο λύκος είναι ένα πανέμορφο ζώο, ένας πανάρχαιος κυνηγός, που ανέκαθεν ασκούσε αίγλη επάνω μου. Δεν μπορώ όμως να κάνω ότι δεν βλέπω την καταστροφή που προκαλεί σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν στην φύση των βουνών μας. Από εκείνους τους λίγους ανθρώπους τρώμε κρέας, τυρί, πίνουμε γάλα και παίρνουμε μαλλί και δέρμα.

Κάτι άλλο που θέλω να επισημάνω, με τον αστερίσκο που έβαλα πιο πάνω, είναι ότι ο σημερινός είχε μια παράξενη συμπεριφορά. Δηλαδή, παλαιότερα ο λύκος έπνιγε τα σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα) τα άφηνε νεκρά και μετά έπιανε τα χορτοφάγα ζώα για να τραφεί. Τα σκυλιά δεν τα έτρωγαν παρά μόνον αν ήταν πολλές μέρες νηστικοί μέσα στα χιόνια και έπρεπε ή να φάνε κάτι ΤΩΡΑ ή να πεθάνουν.
Οι σημερινοί λύκοι όμως τρώνε τα σκυλιά. Στήνουν καρτέρι στα κυνηγόσκυλα ιδιαίτερα στους ιχνηλάτες που ξεμακραίνουν, τα πιάνουν και τα τρώνε. Στην περιοχή που κυνηγάω έχουμε πολλά τέτοιο κρούσματα, και έχω ακούσει και άλλα τέτοια σε άλλες περιοχές. 

Επίσης πολλοί λύκοι έχουν μαύρο χρώμα, και αυτό αποτελεί ένδειξη υβριδίων με σκύλο. Τα υβρίδια αυτά (λυκόσκυλα) είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τον λύκο και πιο επικίνδυνα.
Υποψιάζομαι ότι τελικά δεν πρόκειται για λύκους, αλλά για λυκόμορφα υβρίδια που απελευθερώθηκαν από δήθεν οικολογικές οργανώσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει όταν σκοτώνεται κάποιος λύκος να στέλνεται στο πανεπιστήμιο για να γίνονται γενετικές εξετάσεις (DNA), ώστε να διαλευκάνουμε την υπόθεση της διαφορετικής συμπεριφοράς του λύκου.

ΠΗΓΗ: http://ixnilatis33.blogspot.com