ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Και του χρόνου...φουντούνια!



Τελικά είμαστε για γέλια, για κλάματα, για μπουνιές και κλωτσιές μαζί, pot pourri ένα πράμα!

Φωνάζουμε, βρίζουμε και ασκούμε κριτική στο εκάστοτε ΔΣ για τους χειρισμούς του, οι οποίοι μπορεί να μην μας αρέσουν απλώς, άλλοτε να μας προσβάλουν σαν μέλη, ή ακόμα και σαν προσωπικότητες. Άντε κι αυτό το καταλαβαίνω.

Μου είναι δύσκολο όμως να καταλάβω πώς γίνεται κάποιοι να ζητούν απεγνωσμένα από το ΔΣ έργα και να μην στέλνουν ούτε την φωτογραφία τους να παρευρίσκεται στο σημείο όπου λαμβάνουν χώρα αυτά. Μου είναι δύσκολο, ακόμα και σήμερα, να καταλάβω πώς μπορούν κάποιοι να κοιμούνται και να ξυπνάνε με έναν και μοναδικό σκοπό στο μυαλό τους. Να δημιουργούν άσχημες καταστάσεις με σκοπό το προσωπικό τους όφελος και τον καταποντισμό κάποιων άλλων, αιτία ενός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγου, του οποίου ένας από τους σκοπούς είναι η συμφιλίωση των μελών! Μου είναι δύσκολο να καταλάβω, με τί μούρη και θράσος επιστρέφουν κάποιοι από το ένοχο παρελθόν και το παίζουν εθνοσωτήρες. Μου είναι ακόμα δυσκολότερο να καταλάβω, για ποιον λόγο κάποιοι τους δίνουν σημασία και ελπίδες ότι ο λόγος τους μπορεί ακόμα να έχει την όποια βαρύτητα. Ένας λόγος που είναι ελαφρότερος από τον φελλό και πιο βρόμικος από την ίδια την σύφιλη.

Τα 40 κύματα πέρασαν κάποιοι μέχρι το φημισμένο εκκλησάκι των κυνηγών να γίνει πραγματικότητα. Τα έξοδα; Τεράστια! Κορδώθηκαν και σημαιοστολίστηκαν κάποιοι άλλοι και έκαναν τα χέρια τους σαν του καραγκιόζη, για να πιάσουν την κορδέλα των εγκαινίων, μην τυχών και χάσουν τα πρωτεία. Μην αστράψουν τα φλας και λείπουν απ’ το κάδρο!

Βγήκε η ωμοπλάτη σε κάποιους άλλους από τις χαιρετούρες και το βράδυ σπίτι, έκαναν εντατική θεραπεία με βάλσαμο στα χείλη τους, που είχαν βγάλει αφρούς, από το να μην βάζουν γλώσσα μέσα και από την υπερπροσπάθεια να χαμογελούν ακόμα και σε αυτούς που μόλις γύριζαν πλάτη, τους έφτυναν.

Τότε φυσικά ήταν τα θυρανοίξια. Ήταν παρόντες ο σεβασμιότατος δέσποτας, οι κάμερες, οι Polaroid, ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ. Τότε είχαν φροντίσει να γίνει μεγάλος ντόρος με απώτερο σκοπό, την άγρα συγχαρητηρίων. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν παρούσα η ματαιοδοξία τους και η δίψα για αυτοπροβολή και πρόζα.

Σήμερα που η γιορτή ήταν "οικογενειακού" χαρακτήρα και απλά θα σκύβαμε το ξερό μας το κεφάλι μήπως και μας το φωτίσει η Χάρη της Οδηγήτριας και η Χάρη του Αγίου Ευσταθίου, δεν πάτησαν ούτε για χρόνια πολλά! Εκτός αυτού, υποβάθμισαν το γεγονός και παρέσυραν κι άλλους ανεγκέφαλους, έτσι ώστε οι παρόντες στην Θεία λειτουργία να φτιάχνουν με το ζόρι δυο ποδοσφαιρικές ομάδες με τους αναπληρωματικούς!

Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να προσέλθουν αργότερα από τα βαρετά Κύριε ελέησον (!) μόνο για να κατασπαράξουν τα μεζεδάκια που ήταν στρωμένα στους πάγκους, να πουν εις υγεία των κορόιδων που έτρεχαν μέρες πριν και από τις 6:30 το πρωί της ίδιας μέρας για τις ετοιμασίες και για να κάνουν εντύπωση, λες και είναι η βασίλισσα της Αγγλίας!

Άλλοι πάλι, εκτίμησαν ότι το καφενείο είχε μεγαλύτερη προτεραιότητα κι ενδιαφέρον από την εκδήλωση του συλλόγου και στρώθηκαν στα τραπέζια, τραβώντας αφειδώς φανταστικές τουφεκιές από δω και από κει σε φανταστικά θηράματα!

Απόντες και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων και υπηρεσιών. Τι έγινε ρε παιδιά, μόνο τα φώτα και τις κάμερες ακολουθείτε εσείς; Πεταλούδες είσαστε; Έχω την εντύπωση ότι το αντίστροφο θα έπρεπε να γίνεται. Για πια αγαστή και απρόσκοπτη συνεργασία μιλάμε;


Κατά τα άλλα όμως, όλα έγιναν βάση προγράμματος. Ο παπάς ευλόγησε τους άρτους, ο πρόεδρος εκφώνησε έναν σύντομο χαιρετισμό και βουρ όλοι μαζί στα ψητά, στο κρασί και τα νησιώτικα!

Δυστυχώς εγώ λόγο άλλης υποχρέωσης που είχα, δεν τίμησα τα ταψιά. Άλλη φορά!

Έχω και μια απορία για το τέλος. Αν η Δ’ ΚΟΣΕ είχε στηρίξει οικονομικά την επισκευή του Ναού ή τις εκδηλώσεις, θα είχε την απαίτηση να στείλουμε άρτους και αντίδωρα στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων; Έπιασες το υπονοούμενο τσολιά μου; Όχι; Ε τότε τα τσαρούχια που φοράς είναι ή του μπαστουνόβλαχου, ή του ύπνου και όχι του λεβέντη του τσολιά!

Είθε, η Χάρη, η μεγαλοψυχία και το θαυματουργό χεράκι της Παναγίας και του Αγίου Ευσταθίου, να μπορέσουν να γυρίσουν τα αγύριστα κεφάλια κάποιων πριν είναι αργά και να μπορέσουν να δουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Εγώ έχω φακό και θα τον ανάψω εντός των ημερών για κάθε περίπτωση. Μετά δεν θα φταίω για τις κεφαλιές που θα σκάσουν!

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, για να γιορτάσουμε τον προστάτη μας.