ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απίστευτες ιστορίες ζωής.

Το Καραβάνι του κλίματος στις Κυκλάδες.

Με slogan «Μικροί Δήμοι Μεγάλες Αλλαγές» ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η κατά σειρά συνάντηση των Εταίρων του έργου «ZeroCO2» του Προγράμματος MED στην Ερμούπολη της Σύρου. Μία από τις δράσεις του έργου ZeroCO2 είναι το «Καραβάνι του Κλίματος», το οποίο έχει στόχο τη διάδοση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα της κλιματικής αλλαγής.


Το «Καραβάνι του Κλίματος» ταξίδεψε στη Σύρο δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να το επισκεφθεί δείχνοντας το δρόμο για την αλλαγή της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κατάστασης προς μια καλύτερη πραγματικότητα: από παγκόσμιο επίπεδο σε τοπικό και αντίστροφα! Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, μαθητές πολλών σχολείων επισκέφθηκαν την «Κλιματόπολη και πήραν μέρος στην αλλαγή.

Στο έργο συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, μαζί με άλλους επτά φορείς από την Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία: Province of Massa Carrara, Legambiente Onlus, Municipality of l’Alcudia, Energy Agency of Ribera, Alto Alentejo Inter-municipality Community, AREANAT Tejo, Kyoto Club Services srl.

Οι προγραμματισμένες «στάσεις» του «Καραβανιού» στα νησιά της Σίφνου και της Πάρου δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο. Γίνονται προσπάθειες να ορισθούν νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του «Καραβανιού» στην Πάρο και στη Σίφνο μετά τη «στάση» του στην Πορτογαλία και Ισπανία. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το έργο και με το ταξίδι του «Καραβανιού», μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.medzeroco2.eu/ καθώς και στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε. http://www.e-cyclades.gr/

ΠΗΓΗ: http://www.tiniaki.gr/

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com


Χρόνια τώρα, η αναμονή του ροδαλού ήλιου πριν χωριστούμε και ξεκινήσει η πορεία του καθενός μας για να συναντήσει και ζήσει το κυνηγετικό του πεπρωμένο, ήταν η αιτία άπειρων συζητήσεων με επίκεντρο τι άλλο; - το κυνήγι-, επιτυχημένες ή όχι κυνηγετικές εξορμήσεις, σοβαρές ή αστείες στιγμές που, αν μη τι άλλο, έκαναν τους παρόντες να χαλαρώνουν.

Αφαιρούσαν χρόνια από τα κουρασμένα πόδια των μεγαλύτερων και προσθέτανε εμπειρίες στους νεότερους με έναν μαγικό, μοναδικό τρόπο. Η πρωινή κουβέντα, ο καφές, τα πειράγματα και η χαλάρωση είναι, κατά το ήμισυ, η αιτία που χιλιάδες κοσμάκη παίρνει τα βουνά από τότε που το κυνήγι σταμάτησε να ασκείται για βιοποριστικούς αποκλειστικά λόγους.

Η άλλη μισή, είναι η χαρά της επαφής με την φύση και της κάρπωσης. Το οξυγόνο που γεμίζει τα πνευμόνια μας. Το άρωμα του θυμαριού και του φασκόμηλου που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, μόλις τα παρασύρει το βήμα μας. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας, όταν γευόμαστε τα καλομεγειρεμένα θηράματα που κατέληξαν στο πιάτο μας.

Εδώ και μήνες, λοιπόν, το σκηνικό έχει αλλάξει. Το ξημέρωμα στην Γαλανή, περιμένοντας τα περάσματα της τσίχλας, με βρίσκει να βλέπω λατρεμένες εικόνες, αλλά με διαφορετικά, ενοχλητικά και δυσοίωνα για το μέλλον σχόλια.

Οι ιστορίες για περάσματα, καρτέρια, ντουφεκιές και φέρμες, έχουν δώσει την θέση τους στην οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στην τσέπη του καθενός μας και την ξετσιπωσιά των πολιτικών ταγών μας.

Το ανοικτό Perazzi στον ώμο του ψηλού Μάκη, με φόντο τις φίδες, δεν ταιριάζει με το αντικείμενο συζήτησης. Μοιάζει με συνοικέσιο ανάμεσα σε μια πανέμορφη κοπέλα και ένος υπέργηρου με πλισέ πρόσωπο. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ατυχής έκβαση μιας κατάστασης, αλλά με βιασμό των συναισθημάτων μας και ψυχολογικό καταναγκασμό.

Σας μισώ βρε κατεργάρηδες! Σας μισώ γιατί εκτός από το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, καταφέρατε να μαγαρίσετε το παρόν, την φαντασία μας, τα όνειρα μας και αυτή την ολιγόωρη απόδραση από την σκληρή καθημερινότητά μας. Θα σας τιμωρήσω!(;)

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 26/10/2011.