ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φύλαγε τα ρούχα σου, να 'χεις τα μισά!

Η ρήση που μνημονεύει ο τίτλος δεν ισχύει στην περίπτωση της εφαρμογής του νόμου περί όπλων. Αυτή που ταιριάζει, είναι αυτή που ζητάει τα μάτια μας δεκατέσσερα και η διαφύλαξη των όπλων μας, ως κόρη οφθαλμού!

Το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» αναφέρει δυο περιστατικά στις Κυκλάδες, κατά τα οποία οι κάτοχοι των κλεμμένων όπλων βρέθηκαν τυλιγμένοι σε μια κόλα χαρτί!

Σας παραθέτω το άρθρο όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε σήμερα 30/3/2012.

Δυο περιστατικά κλοπής κυνηγετικών όπλων σημειώθηκαν προχθές σε Νάξο και Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, στα Αστυνομικά Τμήματα των δύο νησιών καταγγέλθηκαν ισάριθμες περιπτώσεις κλοπής κυνηγετικών όπλων από εξοχικές κατοικίες.
  Η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων αναφέρει:

«Χθες (28-3-2012) καταγγέλθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα Νάξου και Θήρας δύο περιπτώσεις αφαίρεσης κυνηγετικών όπλων από εξοχικές κατοικίες ημεδαπών. Σε βάρος των ιδιοκτητών των κυνηγετικών όπλων σχηματίστηκε δικογραφία για πλημμελή φύλαξη οπλισμού. Ενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.». 
 

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Μας αρέσει να κρίνουμε, να κατακρίνουμε, να κάνουμε τον κακό χαμό, να γκρεμίζουμε και γενικότερα να μην αφήνουμε όρθιο τίποτα. Λες και έτσι επιβεβαιώνουμε την ρήση που λέει: Φωνή λαού, οργή θεού. Καλό είναι δεν λέω, γιατί κάποιοι λίγοι το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αρκεί όμως να ξέρουμε γιατί και πότε φωνάζουμε και πολύ περισσότερο, τι ζητάμε.
 
Γίναμε αποδέκτες, πριν αρκετό καιρό, της αλαζονικής συμπεριφοράς της κ. Μπιρμπίλη, όταν αυτή παίζοντας το παιχνίδι των δικών της φίλων, χαρακτήρισε ως Ζ.Ε.Π. μεγάλες περιοχές οι οποίες σε μικρούς χώρους, όπως τα νησιά μας, φτάνουν σε καλυπτικότητα σχεδόν στο μισό, ή και παραπάνω, της ολικής έκτασης τους.

Τότε δεν μίλησε κανείς, ή σχεδόν κανείς! Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και απορούσαμε για το τι μπορεί να κρύβει πίσω της αυτή η απόφαση. Ήταν άραγε μια άλλη, πιο σύγχρονη, natura; Κι αν ναι, οι παλιές τι θα γινόταν; Ποιος ο σκοπός ύπαρξης ενός νέου χαρακτηρισμού; Ήταν μόνο χαρακτηρισμός; Η κυνηγετική δραστηριότητα τι ρόλο θα είχε μέσα εκεί; Θα είχε κάποιο ρόλο, ή κάποιος κάποτε θα φρόντιζε να την κρατήσει μακριά, όπως τα σπίρτα με την βενζίνη;!

Βρισκόμαστε τώρα, ένα βήμα πριν μια νέα απαγόρευση της κυνηγετικής δράσης εντός των ορίων των Ζ.Ε.Π. και πάλι δεν μιλάει κανείς, ή σχεδόν κανείς!

Μάλλον θα φταίει η συγκυρία της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, ο καθένας με τον δικό του τραγικό, ή πιο «απαλό» τρόπο. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι το κυνήγι έχει μπει σε φάση συντήρησης και τα βλέμματα και το ενδιαφέρον μας, είναι στραμμένα αλλού.

Αλήθεια, σταματάει ποτέ το κυνήγι; Δηλαδή η 15λεπτη ανάπαυλα του ημιχρόνου, δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Δεν υπάρχει προετοιμασία για το επόμενο ημίχρονο; Κι αν υπάρχει, που υπάρχει, εμείς γιατί βάζοντας τα όπλα στη ντουλάπα, βάζουμε σε δεύτερη μοίρα το κυνήγι; Γιατί επαναπαυόμαστε; Επαναπαυόμαστε; Αδιαφορούμε; Ενδιαφερόμαστε;

Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Ζ.Ε.Π.; Μάθαμε όλοι τι είναι στο παραπέντε να γίνει εκεί μέσα; Ή μήπως πρέπει ο κάθε σύλλογος να αρχίσει να χτυπάει μια μια τις πόρτες των μελών και να κάνει κατ’ ιδίαν ενημερώσεις; Μας νοιάζει ή όχι το κυνήγι και η συνέχισή του; Πρέπει, τελικά, να βλέπουμε πάντα τα χειρότερα για να εκτιμήσουμε τα καλύτερα; Κι αν ναι, πόσο σωστή, έγκυρη και έγκαιρη είναι μια αντίδραση εκ των υστέρων;

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 28/3/2012.        

Μέριμνα από κυνηγούς για...κυνηγούς!

Ανακοίνωση Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου θέλοντας να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΕ Κορθίου στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος LIFE (σχετική ανάρτηση υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου) αναφέρει τα κάτωθι:


στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Άνδρου κ. Δ. Κουτέλης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά με τα θέματα της ημερίδας και ειδικότερα για την βοήθεια που ζητήθηκε από μέλη της ΑΝΙΜΑ και της Ορνιθολογικής. Το Δ.Σ. του Κ.Σ.Α. αποφάσισε ομόφωνα να βοηθήσει με την κατασκευή τεχνητών φωλιών για τον Μαυροπετρίτη καθώς και για την βελτίωση των φυσικών φωλιών (θάμνων κ.λ.π.). Το Δ.Σ. εξέφρασε την επιφύλαξη - ανησυχία του, σχετικά με το Κέντρο Περίθαλψης των ζγρίων ζώων που πρόκειται να δημιουργηθεί στη περιοχή Κορθίου Άνδρου, χωρίς να είναι εναντίον σε μια τέτοια προσπάθεια, η οποία έγκεται στο ιστορικό παρόμοιου κέντρου στο νησί της Αίγινας. Εκεί παρουσιάστηκε το φαινόμενο με το κλείσιμο του κέντρου να απελευθερωθούν άγρια ζώα τα οποία δεν υπήρχαν στο νησί της Αίγινας (π.χ. αλεπούδες) με αποτελέσματα καταστροφικά για τον ντόπιο πληθυσμό άγριας πανίδας.

θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε οτι ο Κ.Σ. Άνδρου δεν μένει αδιάφορος σε περιβαντολογικά προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν και απόδειξη αποτελεί το γεγονός οτι μέλη του Κ.Σ.Α. ήταν αυτοί που ενημέρωσαν αφού εντόπισαν το πρόβλημα με τις φωλιές του Μαυροπετρίτη στο νησάκι της Θεοτόκου. Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε αφού οι κυνηγοί, είμαστε κοντά στη φύση, ζώντας μέσα σ'αυτήν. Την φύση την βιώνουμε και δεν την αποστειρώνουμε. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να μην θίγονται τα κεκτημένα μας.