ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους εδώ στην Σύρα, ανεπανάληπτες! Στιγμές που ίσως γραφτούν στην ιστορία για την αιτία της δημιουργίας τους. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, έχουν το μέγεθος παγόβουνου, αλυσιδωτή αντίδραση και την πλοκή τους, θα την ζήλευε ακόμα και ο Φώσκολος! 

Οι τακτικές που ακολουθούνται δε, θυμίζουν αυτές του Ψυχρού Πολέμου, αφού ο ένας ηχογραφεί τον άλλον, άλλα λέει στον τάδε και άλλα στον δείνα. Άλλος οργανώνει λαομαζώξεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες υπερέχουν παρουσιών ακόμα και αυτών των άμοιρων γενικών συνελεύσεων, όμως εκείνος κάθεται σπίτι του ατάραχος. Κάποιος άλλος τρέχει να «προλάβει» αυτά που άκουσε στο αφεντικό στην πρωτεύουσα, πριν ακόμα τα λεγόμενα φτάσουν στα αυτιά των παρευρισκομένων, για τέτοιο ζήλο μιλάμε! 

Ένας κοινός νους θα ρωτούσε: Γιατί όλο αυτό το τουρλουμπούκι; Άκου καλέ μου αναγνώστη για να ξέρεις. Ο ένας, μόλις έλυσε τα οικογενειακά του ζητήματα, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αγνάντεψε εκ νέου την καρέκλα που άφησε πριν έναν χρόνο, του γυάλισε και βρήκε τρόπο να βάλει τους άλλους να φαγωθούν, να λάμψει ως Μεσσίας και γιατί ο λύκος στην αντάρα χαίρεται. Ο άλλος, προσπαθεί να μην χάνει επαφή με το αντικείμενο γιατί «ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται» κι ο τρίτος, ο μικρότερος, εξασκεί αυτό που ξέρει να κάνει καλά εκ γενετής του. 

Το αποτέλεσμα; Ένα ΔΣ στην μέση του κυκλώνα χωρίς λόγω και ένας σύλλογος βαριά εκτεθειμένος σε νόμους και ανθρώπους. Κανείς ευχαριστημένος, τουναντίον, όλοι δυσαρεστημένοι μεταξύ τους και ένας πέλεκυς, βαρύς, να κρέμεται  πάνω από το κεφάλι ενός υπαλλήλου, συνοδευόμενος από την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Κοινώς, είναι καμένος από χέρι! 

Το ένα λυπηρό είναι ότι κανείς δεν ζητά λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά τον αρθογράφο του άρθρου της περασμένης εβδομάδος «Σκέπασαν την Σύρα με δίχτυα;», λες και αν τον βρουν η άρα θα νομιμοποιηθεί, ή, η θηροφυλακή θα σταματήσει τους ελέγχους. Το δεύτερο λυπηρό γεγονός, είναι η αποποίηση της κυνηγετικής ιδιότητας από κάποιους προς ζημία του ίδιου του συλλόγου που, όλοι ανεξαιρέτως (!), αγαπάμε. Το τρίτο είναι ότι κανείς δεν μπόρεσε να δείξει τον δρόμο σε όλους τους απελπισμένους που παραμένουν με το παράπονο, να χτυπάνε λάθος πόρτα. 

Κουράγιο σύλλογε, θα περάσει κι αυτό. 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 16/11/2011.    

Ζητείται καπετάνιος με αρχ...ές!!!


Οι φωτογραφίες είναι η απόδειξη της «επίσκεψης» στα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου Σύρου των Συριανών αρατζήδων, την περασμένη εβδομάδα.

Το κλίμα όπως μπορεί να μαντέψει ο καθένας μας ήταν τεταμένο, με τους φίλους της συγκεκριμένης δραστηριότητας να κρατούν μαύρες σημαίες και να ζητούν λύση, ατυχώς σε λάθος πόρτα, στο θέμα που τους καίει.



Δεν μπορώ να αισθανθώ τίποτα για τούτη την δραστηριότητα, κοινώς, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μπορώ όμως να καταλάβω όλους αυτούς που νιώθουν σαν παιδιά που τους παίρνουν το γλειφιτζούρι γιατί, ακριβώς έτσι νιώσαμε όλοι εμείς οι κυνηγοί όταν ο κ. Αγγελέτος μας έκοψε το κυνήγι πριν δυο χρόνια!



Φυσικά μιλάμε για δυο ανόμοια πράγματα, αφού το κυνήγι είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη που πληρεί τις προϋποθέσεις να το ασκεί, ενώ από την άλλη μεριά, μιλάμε για μια παραδοσιακή μεν, αλλά παράνομη δε δραστηριότητα. Η ομοιότητα βρίσκεται στο μεράκι, την λαχτάρα και την αγάπη που έχουν και οι δυο ομάδες.

Από τις φήμες, τα γεγονότα, αλλά και τον τρόπο που διαδραματίζονται, μπορώ επίσης να καταλάβω ότι το δίκιο που έχουν είναι πολύ μεγάλο γύρω από τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που εφαρμόζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Το άδικο εξίσου βουνό, γιατί δεν ζητούν βιώσιμη λύση με έννομα μέσα, αλλά προσπαθούν να παρασύρουν τις υπηρεσίες στο παιχνίδι της τυφλόμυγας για έναν μήνα!  

Εξοργίζομαι γιατί όλος αυτός ο κοσμάκης που πήρε τους δρόμους, δεν κατέληξε στην σωστή πόρτα, αλλά τεχνηέντως οδηγήθηκε στο κατώφλι μιας οργάνωσης που το καταστατικό της, της επιβάλει να τάσσεται υπέρ μεθόδων και τεχνικών κυνηγίου οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως νόμιμες από την ελληνική νομοθεσία και να βρίσκεται απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή λαθροθηρίας, μια εκ των οποίων είναι και η άρα.

 Τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία; Οι φήμες θέλουν τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, όπου μέχρι χθες χρησιμοποιούσε ο Κ.Σ. της Σύρου για την απόθεση των κλωβών προσαρμογής των περδίκων και που αρκετοί από αυτούς είναι λάτρεις της εν λόγω δραστηριότητας, να κάνουν έξωση σε κλωβούς, ποτίστρες και ταΐστρες!

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την παραχώρηση εκτάσεων, έτσι ώστε να προχωρήσει ο σύλλογος σε ανάπλαση βιοτόπων και σπορές…μάλλον!

Το δια ταύτα:

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι κερδισμένος από αυτήν την αντίδραση. Αντιθέτως, μεγάλος χαμένος όλου αυτού του θεάτρου του παραλόγου είναι ο σύλλογος του νησιού, ο οποίος σαν κυματοθραύστης απέκρουσε το τσουνάμι των αντιδράσεων χωρίς να υπάρχει λόγος, τουλάχιστον εμφανής! Αν φυσικά εντάξουμε στους λόγους δημιουργίας της όλης κατάστασης, τα προσωπικά οφέλη και υστερόβουλα συμφέροντα που έχει κάποιος, σίγουρα όλα πάνε κατ’ ευχή!

Το ζητούμενο:

Ζητείται καπετάνιος με αρχές, λεβεντιά και φιλότιμο να αναλάβει το πηδάλιο του λαθρεπιβατικού σκάφους, να του εκδώσει νόμιμα δικαιολογητικά, να το μετονομάσει από «ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ GLORY» σε «ΝΟΜΙΜΗ ΕΛΠΙΔΑ», να πληρώσουν όλοι οι επιβαίνοντες το αντίτιμο του εισιτηρίου τους και να ξεκινήσει μεγάλο ταξίδι στ’ ανοιχτά.     

«Φίλοι» μου αρατζήδες, απορρίψτε τους γιαλαντζή σωτήρες που σας ρίχνουν στην μάχη, σας φουσκώνουν τα μυαλά, σας βγάζουν στον δρόμο κι αυτοί μένουν σπίτι βλέποντας τηλεόραση! Βρείτε ανάμεσά σας, έναν ικανό, τίμιο και ειλικρινή άνθρωπο που αγαπά αυτό που αγαπάτε. Να ξέρει να γράφει, να ακούει, να μιλάει και οπλίστε με αυτόν τα επιχειρήματά σας. Οργανωθείτε και ξεκινήστε να χτυπάτε πόρτες, ευγενικά και επίμονα!

Προβάλλεται τα οικονομικά οφέλη που θα έχει το κράτος από τις δικές σας εισφορές κάθε χρόνο, γιατί είσαστε πολλοί στις Κυκλάδες. Η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία είναι οι οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Είναι οι πόρτες που πρέπει να χτυπήσετε επίμονα και όχι αυτή του συλλόγου του κάθε νησιού. Μόνο έτσι θα βρείτε αυτό που ζητάτε. Μόνο έτσι θα γίνεται σεβαστοί και από μάζα, θα μετατραπείτε σε ομάδα με κύρος και δυνατή φωνή.

Παράκληση:

Αφήστε και δη, ΒΟΗΘΗΣΤΕ τον σύλλογο να κάνει την δουλειά του, η οποία καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά σας «θέλω» και μην διασπάτε την μοναδική ομπρέλα που έχουν όλοι οι Συριανοί κυνηγοί που τους επιτρέπει να προφυλάσσονται όταν «βρέχει» απαγορεύσεις και να κυνηγούν ακόμα. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί από εσάς είναι κυνηγοι.

Μην αποποιείστε  την κυνηγετική σας ταυτότητα χάριν μιας παράνομης, προς το παρόν, δραστηριότητας...είναι κατάντια! 

Μην στρέφεστε εναντίων ελεγκτικών οργάνων, κάνουν την δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Μην επιτρέπετε σε κάποιους να σας χρησιμοποιούν για να πετύχουν δικούς τους σκοπούς. Μόλις κάνουν την δουλειά τους θα σας γυρίσουν την πλάτη και θα είσαστε πάλι μόνοι.

Καλό κουράγιο και καλή ευόδωση στον αγώνα σας.