ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χρήστου Χατζιώτη.

Παγίδευαν άγρια πτηνά με δίχτυα και ηχομιμητικές συσκευές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΗΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ)

Πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών καταγγέλθηκε σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας, από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας σε συνεργασία με μέλη του Κλιμακίου Πάταξης της Λαθροθηρίας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα και μετά από μια πολύ καλά συντονισμένη και στοχευμένη επιχείρηση, η οποία άρχισε από το βράδυ της Δευτέρας 14.10.2013, καταγγέλθηκαν 2 πρόσωπα τα οποία παγίδευαν άγρια πτηνά, εντός μεγάλου περιφραγμένου χώρου, με τη χρήση μεγάλου αριθμού δικτύων και συσκευών που εξέπεμπαν κελαηδήματα άγριων πτηνών.

Κατά την επιχείρηση εντός του περιφραγμένου χώρου, ο οποίος ήταν υπό την επιτήρηση αριθμού συνεργών που λειτουργούσαν ως φρουροί για να ειδοποιήσουν τους παγιδευτές σε περίπτωση που εντόπιζαν κινήσεις των διωκτικών αρχών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια 13 μεγάλα δίκτυα παγίδευσης αγρίων πτηνών, 23 σωλήνες, 7 πασσάλοι, 3 συσκευές που εξέπεμπαν κελαηδήματα άγριων πτηνών και 156 φρεσκοσκοτωμένα, προστατευόμενα, άγρια πτηνά. Επίσης τα μέλη των υπηρεσιών απελευθέρωσαν από τα δίκτυα άλλα 75 ζωντανά άγρια πτηνά τα οποία ήταν παγιδευμένα στα δίκτυα. Ακόμα σε έλεγχο που έγινε σε παραπλήσιο υποστατικό, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 2 δίκτυα παγίδευσης αγρίων πτηνών και 4 συσκευές που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών.

Με αφορμή την πιο πάνω υπόθεση η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας υπενθυμίζει ότι οι παράνομες μέθοδοι παγίδευσης ειδών της άγριας πανίδας και η εκμετάλλευση τους για σκοπούς εμπορίου αποτελούν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές και συμβάλλουν στη μείωση διαφόρων ειδών, ορισμένα από τα οποία είναι και πολύ σπάνια. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση άγριων πτηνών και θηραμάτων σε εστιατόρια απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η προστασία των ειδών πανίδας και γενικά της άγριας ζωής του τόπου μας είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.


ΠΗΓΗ:  http://kynhgotopos.blogspot.gr/