ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Νέα από τον Ωρίωνα.

ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα

www.orion.net.gr
orion@orion.net.gr

Αθήνα, 15/11/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυνηγώντας σκυλόκουτα και ψήφους...
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικού δίωξης κυνηγών που προκλήθηκε από μέλος ζωοφιλικής οργάνωσης. Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανα της αλλά και τη συνδρομή ενός «ευαίσθητου» πολίτη - πολιτευτή του κόμματος των οικολόγων-πρασίνων, με τις γνωστές αντικυνηγετικές απόψεις, έστησε «μπλόκο» και συνέλαβε σαν «τρομοκράτες» κυνηγούς, για να διαπιστωθεί η «ευζωία» των κυνηγόσκυλων τους κατά τη μετακίνησή τους στην εθνική οδό.

Αυτή η σκόπιμη και επιλεκτική αντικυνηγετική συμπεριφορά ενορχηστρώθηκε με βάση την εκδοθείσα «ερμηνευτική» εγκύκλιο του νόμου 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα». Ειδικότερα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε.)2 εφευρίσκονται στοιχεία που δεν υπάρχουν πουθενά στο νόμο και αναφέρεται λανθασμένα ότι ειδικά τα κυνηγετικά σκυλιά και μόνο, θα πρέπει κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο να μπορούν να είναι όρθια και να πίνουν νερό όποτε το επιθυμούν, χωρίς να διευκρινίζει όμως ο συντάκτης της εγκυκλίου πώς αυτό θα επιτευχθεί σε ένα κινούμενο όχημα από ανοιχτό δοχείο νερού. Υποτίθεται ότι όλα γίνονται για την «ευζωία» των ζώων με ασαφή και εντελώς υποκειμενική άποψη και ερμηνεία όμως, τόσο από τους συντάκτες όσο και από αυτούς που θα κληθούν να διαπιστώσουν τον «επαρκή χώρο» της ευζωίας και να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Ο νόμος 4039/20123, τον οποίο προσπαθεί λανθασμένα και καταχρηστικά να ερμηνεύσει ο συντάκτης της εγκυκλίου της Δ/σης Κ.Α.Φ.Ε., ρυθμίζει τις μετακινήσεις των κυνηγετικών σκύλων όπως και για τα υπόλοιπα σκυλιά στο άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς». Στο άρθρο αυτό αναφέρονται μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών που πρέπει να εφαρμόζονται στις μετακινήσεις και των κυνηγετικών σκύλων με τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών τους, από και προς το κυνήγι.

Παρόλα αυτά στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου τέθηκε μια επιπλέον παράγραφος ειδικά και μόνο για τις μετακινήσεις κυνηγόσκυλων στο κυνήγι: «Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή (αναφέρεται στο κυνήγι) πρέπει είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου».

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Για πιό λόγο ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται και για τα σκυλιά που δεν είναι κυνηγόσκυλα; Αν τα κυνηγετικά σκυλιά μετακινούνται για βόλτα ή για εκπαιδευτικό σε περίοδο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν απαιτείται πια επαρκής φωτισμός και αερισμός; Ποιές είναι οι φυσιολογικές ανάγκες ενός σκύλου κατά τη μετακίνηση του;

Η ανάγνωση και μόνο του νόμου με τις ασαφείς αναφορές, «επαρκής χώρος», «κατάλληλα μέσα», «φυσιολογικές ανάγκες» και της εγκυκλίου να προσθέτει καταχρηστικά πως το κυνηγόσκυλο κατά την μετακίνηση του στο κυνήγι θα πρέπει «να στέκεται όρθιο στη φυσική στάση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση σε νερό όποτε αυτό επιθυμεί» αποδεικνύει επιεικώς προχειρότητα. Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται όμως, αν όλες οι ασάφειες των όρων και οδηγιών έγιναν όχι από πραγματικό ενδιαφέρον για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους, αλλά με ένα σαφές αντικυνηγετικό ιδεολόγημα το οποίο προκάλεσε το μη ρεαλιστικό και τραγελαφικό περιεχόμενο της εγκυκλίου.

Επιπλέον υπάρχει διαφωνία μεταξύ εγκυκλίων διαφορετικών υπουργείων. Αν ένας κυνηγός τοποθετήσει το σκυλί του βάρους 10 κιλών, αφού φυσικά καταφέρει να το βολέψει (μια και ο νόμος 4039/2012 ορίζει ότι μικρά σκυλιά θεωρούνται όσα έχουν βάρος μέχρι 10 κιλά) σε ένα κουτί 50x40x35 εκατοστά και ταξιδέψει με το Υπεραστικό Λεωφορείο των ΚΤΕΛ για κυνήγι, είναι νόμιμος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Β/41804/443/13-9-11 του Υπουργείου Μεταφορών4. Αν ο ίδιος κυνηγός δοκιμάσει να κάνει το ίδιο, πηγαίνοντας για κυνήγι με το αυτοκίνητό του, μεταφέροντας το ίδιο κουτί με τον ίδιο σκύλο, ίσως να υποστεί πέραν του ελέγχου των αγανακτισμένων περί ευζωίας πολιτών, την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα, ακόμα και ένα βαρύ πρόστιμο και θα είναι τυχερός αν αποφύγει και τη σύλληψη για τη συμπεριφορά του.

Και όλα αυτά διότι σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνευτική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ίδιας όμως χώρας, είναι παράνομος επειδή δεν υπάρχει νερό μέσα στο κουτί μεταφοράς ή επειδή οι διαστάσεις του κουτιού δεν ικανοποιούν επαρκώς τα κριτήρια του κάθε ελεγκτή, τα οποία όμως δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα.

Μήπως οι ευαίσθητοι πολίτες μαζί με τα δραστήρια όργανα της πολιτείας αντί να «εκμαιεύουν»5 εγκυκλίους και να οργανώνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς «κυνηγώντας» την ευζωία στη μετακίνηση των κυνηγόσκυλων, είναι καλύτερο να βοηθήσουν τους κυνηγούς στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο συγκέντρωσης των λυσσασμένων αλεπούδων, ώστε να μην έχουμε επέκταση της λύσσας; Δυστυχώς μέχρι σήμερα, έχουν αφεθεί οι κυνηγοί μόνοι τους, να αγωνίζονται στην ύπαιθρο κατά της λύσσας, επειδή προφανώς καμιά φιλοζωική οργάνωση ή δημόσια υπηρεσία δεν έχει διάθεση να το κάνει.

Και θα αναρωτούνται εύλογα οι κυνηγοί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τους θυμούνται μόνο στα δύσκολα, όπως η επιτήρηση της λύσσας, και αμέσως μετά συνδράμουν τις αντικυνηγετικές οργανώσεις στον αγώνα τους κατά των κυνηγών, με εγκυκλίους και προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα.

Οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές έχουν σκοπό να ενημερώνουν τους πολίτες για τα θέματα που ρυθμίζονται με κάποιο νόμο ή διάταξη με απλά λόγια και όχι να προκαλούν σύγχυση και αναταραχή σ' αυτούς ή να προσθέτουν και όρους που δεν υπάρχουν στο κείμενο του νόμου όπως έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εμείς, τα μέλη του Ωρίωνα, καλούμε λοιπόν τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει την απαράδεκτη εγκύκλιο 1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ /Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε, που προκαλεί μόνο προβλήματα στους κυνηγούς, με το άστοχο, ασαφές και παράλογο περιεχόμενο της και σε συνεργασία επιτέλους με τις κυνηγετικές οργανώσεις και κυνοφιλικούς φορείς να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματική προστασία των ζώων, χωρίς αντικυνηγετικά ιδεολογήματα και αναφορές.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, με πρόσφατη απόφασή της η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Δέλτα, ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους κυνηγούς για παραβίαση των διατάξεων περί «ευζωίας κατά την μετακίνηση» των κυνηγόσκυλων και ουσιαστικά ακύρωσε στην πράξη το παράλογο και καταχρηστικό περιεχόμενο της εγκυκλίου6. Ευτυχώς, η λογική δεν χάθηκε εντελώς από την χώρα μας...

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2013/dogbox.htm



Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου