ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Χρειάζεται κανείς την Γιαννούλα;


Ήρθε κι έκατσε κοντά μου κρατώντας μια μαγκούρα! Την άφησε στο πλάι μιλώντας της «Κάτσε Γιαννούλα μ' και συ, να ξαποστάσεις» είπε. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και κατάφερα να αλλάξω το επίκεντρο της, φέρνοντας στο προσκήνιο…την Γιαννούλα!

«Γιατί μπάρμπα λες Γιαννούλα την μαγκούρα;» Ρώτησα. Εκείνος έριξε μια ματιά στο άψυχο ξύλο, του έκλεισε το μάτι πονηρά και άρχησε την ιστορία.
«Πάνε χρόνια πολλά, όταν κάποιος νέος από το χωριό, θέλησε να παντρευτεί μια όμορφη κόρη σαν τα κρύα τα νερά. Ήταν όμως τεμπέλα κι ανεπρόκοπη και ο πατέρας του, προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη. Δεν θα δεις χαΐρι από δαύτην, του έλεγε. Εγώ την θέλω και θα την πάρω. Έχω τον τρόπο να την στρώσω.

Η κοπέλα λεγόταν Γιαννούλα. Το πρώτο πρωινό, όντας παντρεμένοι, πριν φύγει για τα χωράφια ο άντρας της, αφού την φίλησε, την ρώτησε τι φαγητό θα του ετοίμαζε. «Θα δούμε» απάντησε εκείνη χωρίς πολύ όρεξη. Το βράδυ ήρθε και μαζί του, έφερε και τον κουρασμένο νέο πεινασμένο και βρώμικο. Του κάκου έψαξε εκείνος για να ρίξει κάτι στο άδειο του στομάχι. «Βαριόμουν» του απάντησε εκείνη όταν την ρώτησε γιατί δεν είχε μαγειρέψει.

Φεύγοντας το άλλο πρωί, έβαλε μια τέτοια μαγκούρα πίσω από την πόρτα, λέγοντας της ότι το βράδυ που θα γυρνούσε, ήθελε φασολάδα και τηγανητά αυγά. Η απορία της γυναίκας του ήταν μεγάλη και τον ρώτησε τι ήθελε αυτό το ξύλο μέσα στο σπίτι.
«Γυναίκα αυτή είναι η Γιαννούλα και θα σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού» αποκρίθηκε αυτός με σοβαρό ύφος.

Εκείνη έμεινε όλη μέρα να κοιτά την Γιαννούλα, περιμένοντας να κάνει τις δουλειές και να μαγειρέψει το φαγητό. Το βράδυ ούτε φασολάδα, ούτε αυγά! Παίρνει λοιπόν εκείνος την μαγκούρα και αρχίζει να κοπανά την γυναίκα του στην πλάτη. «Μην με βαράς άντρα μου πονώ» του φώναζε κλαίγοντας αυτή. «Δεν σε βαρώ εγώ η Γιαννούλα σε χτυπάει» της έλεγε αυτός. Το επόμενο βράδυ ο νέος βρήκε και καθαρά ρούχα και ζεστό φαγητό να τον περιμένουν. «Μπράβο βρε Γιαννούλα» είπε στην μαγκούρα. «Όχι άντρα μου, εγώ τα έφτιαξα! Αυτή όλη την μέρα καθόταν στην γωνιά όπως την άφησες, μια τεμπέλα και μισή. Να την βγάλεις από το σπίτι, δεν κάνει τίποτα!» του είπε.

Για όλους εσάς που έχετε κατά νου κάποιους που θέλουν λίγη βοήθεια από την Γιαννούλα, η μαγκούρα είναι φτιαγμένη από Κρανιά και θα την βρείτε σε ολόκληρη την Ελλάδα! «Τα σίδερα λυγίζουν, η Γιαννούλα δεν θα σπάσει ποτέ» μου είπε ο μπάρμπας εμπιστευτικά, σφίγγοντας μου το χέρι.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου "ΚΥΝΗΓΙ" στις 19/1/2011

Αγροφυλακή τέλος!


Την κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο ΥΠΕΚΑ, ενώ θα ασκούνται πλέον από τις τοπικές δασικές υπηρεσίες. Παράλληλα ρυθμίζεται και το θέμα των εποχικών πυροσβεστών.

Ειδικότερα:

Αγροφυλακή
Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι το προσωπικό της Αγροφυλακής, μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του. Συγκροτείται με αυτό ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Εξασφαλίζεται έτσι καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Εποχικοί πυροσβέστες
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τους εποχικούς πυροσβέστες καθώς θα υπαχθούν σε ιδιαίτερη κατηγορία με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.
Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον την δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία, βοηθώντας παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και στα υπόλοιπα καθήκοντά του.Με αυτό τον τρόπο το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να καλύψει πολλές από τις ελλείψεις του, αν οι προσλαμβανόμενοι προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Σημειώνεται ότι η πρόσληψη θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ.

ΠΗΓΗ: www.ilianet.gr

Έκαναν το ταχυδρομικό περιστέρι... βαποράκι!


Το πουλί προδόθηκε όταν κουράστηκε και έπεσε στο έδαφος.

Ένα ταχυδρομικό περιστέρι «συνελήφθη» από αστυνομικούς σε απόσταση λίγων μέτρων από μια φυλακή, στην πόλη Μπουκαραμάνγκα της Κολομβίας, αφού διαπίστωσαν ότι η αλληλογραφία που μετέφερε δεν ήταν καθόλου αθώα: στα φτερά του έκρυβε 45 γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών.

Ο διοικητής της αστυνομίας, Χοσέ Μεντόσα, είπε ότι το περιστέρι μετέφερε 40 γραμμάρια μαριχουάνας και 5 γραμμάρια μπαζούκο (ένα φτηνό ναρκωτικό με βάση την κοκαΐνη, αναμεμιγμένη με άλλες ουσίες) με προορισμό τη φυλακή Μοντέλο. Όμως, λόγω του μεγάλου βάρους, το πουλί κουράστηκε και έπεσε στο έδαφος.

Αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή είδαν τον... κουρασμένο ταχυδρόμο και προσπάθησαν να βοηθήσουν το πουλί, το οποίο προσπαθούσε απεγνωσμένα να πετάξει. Όταν το σήκωσαν διαπίστωσαν ότι στα φτερά του ήταν δεμένα μικρά πακέτα.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr