ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αγριογούρουνα βγήκαν “παγανιά” στην Κατερίνη


Πήγαιναν στα χωράφια τους όταν μια ομάδα αγριογούρουνων βγήκαν στο δρόμο έτοιμα για επίθεση. Πριν τη «βόλτα» τους όμως στους δρόμους, είχαν περάσει και από αρκετά χωράφια, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Κατερίνη «φιλοξενεί» τους αγριόχοιρους, οι οποίοι φαίνεται πως την προτιμούν για να κάνουν τις ζημιές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που ο ΕΛΓΑ δεν τις δικαιολογεί. Συχνά όμως τα αγριογούρουνα είναι και η αιτία τροχαίων ατυχημάτων, αφού πέφτουν πάνω στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα τα οχήματα να βγαίνουν από την πορεία τους και να προκαλούν υλικές ζημιές, ακόμα και τραυματισμούς.

ΠΗΓΗ: http://karteri.wordpress.com
=========================================================
Στο άρθρο του "Η ώρα του κάπρου …" στο περιοδικό Τύπος Κυνήγι στις 15/9 ο καλός μου φίλος Άρτος του Δία, σκιαγραφεί το ελεύθερο της συμπεριφοράς του κάπρου. Πού να ήξερε ότι σε λίγες μέρες, θα υπήρχε περιστατικό που θα τον επαλήθευε.

"Ο κάπρος είναι περήφανο ζώο, αγέρωχο, παιχνιδιάρικο, λεύτερο. Δεν μπαίνει σε καλούπια, είναι το έμβλημα της αληθινής ελευθερίας στα λιβάδια και στα δάση της πατρίδας μας. Ο βασιλιάς της πανίδας μας."

Σίγουρα οι ζημιές δεν είναι ότι καλύτερο, ή ότι θα είχαν ονειρευτεί οι αγρότες, σαν κατάληξη για τις σοδειές τους. Δεν μπορούμε όμως να τα έχουμε όλα, ή μάλλον μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι, με λίγη καλή θέληση.
Υπάρχουν κανονάκια με πεπιεσμένο αέρα για την αποτροπή διάφορων ζώων, ας πάρουμε μερικά κι ας αφήσουμε τον ΕΛΓΑ να κρατά τα χρήματα για πραγματική ώρα ανάγκης και ας αποδείξουμε ότι έχουμε λίγο παραπάνω μυαλό απο τα αγρίμια! Έχουμε;

ΥΓ. Θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου, να μην αναφέρω ότι τα "κανονάκια" που μνημονεύω παραπάνω μου τα έκανε γνωστά ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου. Φύλακας άγγελος και θήρας στην Λειβαδιά όπου κι εκεί, έχουν ανάλογα προβλήματα τόσο στους αγρούς, όσο και στους δρόμους.