ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Λαθροθήρας... υψηλής τεχνολογίας στα χέρια της Θηροφυλακής.

Συνελήφθη με παράνομη κάμερα και διόπτρες νυχτερινής όρασης!!!


Oι θηροφύλακες και η "πραμάτεια" που κατέσχεσαν.
Έναν λαθροθήρα... υψηλής τεχνολογίας συνέλαβαν στις 27 Απριλίου άνδρες της θηροφυλακής της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, αφού μετά από πληροφορίες που είχαν για την παράνομη δραστηριότητά του τον εντόπισαν με μια κυνηγετική καραμπίνα στην οποία είχε προσαρτήσει μια κάμερα νυχτερινής όρασης που επικοινωνούσε ασύρματα με διόπτρες που φορούσε στο κεφάλι του για να πληροφορείται την απόσταση που έχει από τους αγριόχοιρους που κυνηγούσε αλλά και να τους βλέπει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο συγκεκριμένος λαθροθήρας είναι μεγάλης ηλικίας, κάτι που έκανε εντύπωση στους θηροφύλακες ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τους εξομολογήθηκε πως χρησιμοποιούσε το σύστημα αυτό για πάρα πολλά χρόνια.Ο πρόεδρος της Ε' ΚΟΗ, Παναγιώτης Τσιλίκης μάλιστα με δηλώσεις που έκανε χθες με αφορμή το περιστατικό αυτό υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιον εξοπλισμό ο οποίος μάλιστα είναι παράνομος στη χώρα μας και φέρεται να προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό, κάτι που αν ισχύει δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς έφτασε στα χέρια του λαθροθήρα.
Η σύλληψη του δράστη έγινε σε δασική έκταση κοντά στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας γύρω στις 9 το βράδυ.Οι άνδρες της θηροφυλακής είχαν από μέρες καταλάβει ότι στην περιοχή υπήρχε δραστηριότητα που μαρτυρούσε λαθροθηρία καθώς εντοπίστηκε φυλάκτρα που είχε κατασκευάσει ο ίδιος αλλά και καλαμπόκια προκειμένου να προσελκύσει τους αγριόχοιρους.Έτσι παρακολουθούσαν την περιοχή και τη συγκεκριμένη μέρα γύρω στις 7 το απόγευμα είδαν ένα όχημα να κινείται ύποπτα στην περιοχή, με τον οδηγό του να βγαίνει απ' αυτό και να κατευθύνεται στην κατασκευή που είχε στήσει.Από εκεί έφυγε στις 9 το βράδυ πέφτοντας πάνω όμως στους θηροφύλακες που τον ακινητοποίησαν.Αμέσως φώναξαν ενισχύσεις και τον οδήγησαν στο Α.Τ. Κόνιτσας απ' όπου επικοινώνησαν με την Εισαγγελέα η οποία τους ενημέρωσε να κατασχέσουν το όπλο και τα εξαρτήματα που έφερε μαζί του ο δράστης ορίζοντας τακτική δικάσιμο.
«Ο δράστης είχε ένα εξελιγμένο σύστημα νυκτερινής όρασης με κάμερα και διόπτρες θυμίζοντας αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ. Είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό και πρώτη φορά βρεθήκαμε σε τέτοιο εξοπλισμό που η αξία του υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ. Τέτοιον εξοπλισμό χρησιμοποιεί μόνο ο αμερικάνικος στρατός και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Τσιλίκης, ο οποίος κλείνοντας τόνισε πως την περασμένη περίοδο η Ε' ΚΟΗ δέχτηκε περίπου 150 μηνύσεις για παράνομη θήρα με πολλά περιστατικά να κρίνονται μάλιστα σοβαρά, όχι όμως τόσο όσο αυτό που συνέβη στην Κόνιτσα στις 27 Απριλίου.«Όλα αυτά δείχνουν ότι οι λαθροθήρες έχουν εξελιχτεί πολύ και πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο προσεκτικοί», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της Ε' ΚΟΗ.

Τι κατασχέθηκε
Όπως εξήγησαν οι Κώστας και Γιάννης Τσάμης, οι δύο άνδρες τις θηροφυλακής που συνέλαβαν τον λαθροθήρα κατασχέθηκαν τα εξής: Ένα κυνηγητικό όπλο αμερικανικής προελεύσεως με ενσωματωμένη κάμερα νυχτερινής όρασης, ένα σακίδιο κυνηγετικό το όποιο είχε μέσα ένα κουτί με φυσίγγια, ένα κυνηγητικό μαχαίρι με δερμάτινη θήκη, μία λίμα για να τροχίζει το μαχαίρι, ένα σχοινί για να μεταφέρει τα θηράματα και το σημαντικότερο διόπτρες με ιμάντες που προσαρμόζονται στο κεφάλι και επικοινωνούσαν ασύρματα με την κάμερα καθώς και τη θήκη τους.

ΠΗΓΗ:  http://epirusgate.blogspot.com

Νέα από την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 Μαϊου 2012 η επιχείρηση απομάκρυνσης μιας θηλυκιάς αρκούδας μαζί με το μικρό της, που είχε φωλιάσει σε φυτοφράκτη εντός του οικισμού του Δ.Δ. Τσοτυλίου του Δήμου Βοίου Κοζάνης, δίπλα από τις τελευταίες κατοικίες!


Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την έγκριση και καθοδήγηση του δασαρχείου Τσοτυλίου σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τσοτυλίου, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, τον Αρκτούρο και τον Δήμο Βοίου .Στην επιχείρηση παρευρίσκονταν ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Τσοτυλίου κ. Καρούτας, ο επιστημονικός της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης Δασοπόνος κ. Ισαάκ, καθώς και ομοσπονδιακοί θηροφύλακες

Η επιχείρηση αφορούσε την σταδιακή καταστροφή του φυτοφράκτη, τη φόρτωση και την απομάκρυνση της βιομάζας ώστε να εξαναγκαστεί η αρκούδα να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.

Η «εξαναγκαστική απομάκρυνση» με την καταστροφή της φωλιάς του ζώου κρίθηκε αναγκαία, καθώς πρόκειται για την ίδια θηλυκιά αρκούδα που φώλιασε και γέννησε στο ίδιο σημείο με διαφορά λίγων δεκάδων μέτρων την περασμένη χρονιά και η οποία είχε τότε απομακρυνθεί μετά από επιχείρηση νάρκωσης! Η νάρκωση πέρσι, που έγινε με ειδική άδεια της Δ/νσης Θήρας του ΥΠΕΚΑ, ήταν ασφαλώς μη αποτελεσματική.


Από πληροφορίες περιοίκων το ζώο βρίσκονταν στο σημείο από τον χειμώνα της περασμένης χρονιάς, όπου δημιούργησε την φωλιά του, ξεχειμώνιασε και γέννησε το μικρό του. Δυστυχώς μόνο η «εξαναγκαστική απομάκρυνση» θα δώσει στο ζώο τη δυσάρεστη εμπειρία ώστε να μην επανέλθει .

Η συνύπαρξη ενός αγρίου ζώου του μεγέθους της αρκούδας τόσο κοντά με τον άνθρωπο, μόνο κίνδυνους μπορεί να δημιουργεί και για τους κατοίκους και για το ίδιο το ζώο.

Βέβαια δημιουργούνται πια ουσιαστικά ερωτηματικά, όπως:

- Πρέπει να καταστρέφουμε το πράσινο και τη βλάστηση των χωριών μας, ώστε να μην προσελκύεται η αρκούδα;

- Υποβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενσυνείδητα;

- Τι αναγκάζει την αρκούδα να προσπεράσει όλο το πλούσιο σε βλάστηση βουνό του Βοϊου Κοζάνης και να επιλέγει για 2 συνεχείς χρονιές τους θάμνους που βρίσκονται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της κωμόπολης Τσοτυλίου;

- Αντίστοιχα περιστατικά υπήρξαν πολύ κοντά στους οικισμούς στο Σιδηρόνερο Δράμας φέτος και στην Αναστασιά Σερρών πέρσι. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια θέματα που με ευκολία έχουμε αναγάγει σε ταμπού;

- Η αρκούδα ψάχνει απλά για τροφή και επιζητά την ανθρώπινη παρουσία ή μήπως έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός της και εκδιώχνεται βίαια από άλλες αρκούδες, στην προσπάθεια του ζώου για επικράτηση και ορισμό χωροκράτειας;

- Μπορούμε να επανεντάξουμε ένα είδος στη φύση, όταν το άγριο ένστικτό του έχει αλλοιωθεί, τρώγοντας σκουπίδια ή βρίσκοντας τροφή μέσα στις αυλές και αγροικίες των χωριών;