ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Αναδημοσίευση απο το τεύχος 39 4/8/2010 του περιοδικού "ΚΥΝΗΓΙ" του Ελεύθερου Τύπου.

Με κίνδυνο κάποιοι να γίνουν κουραστικοί, γραφικοί και να κατηγορηθούν για λαϊκισμό, επιμένουν να προσπαθούν να μας ανοίξουν τα μάτια. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, η επερχόμενη ρυθμιστική δεν θα πρέπει να εορταστεί ως επιτυχία των Οργανώσεων μας εάν είναι καρμπόν της προηγούμενης για ευνόητους λόγους. Κάτι που εξηγεί ο ακρίτας συνάδελφος. Πέραν όμως αυτού, τους χαχόλους συνάδελφους που ανοίγουν σαμπάνιες επειδή θα καταντηθούμε στα ίδια με πέρσι, δεν τους βαρέθηκε κανείς; Τι θα λένε άραγε όταν, και με το δίκιο του, ο κύριος Αγγελέτος μας τα κόψει;…το κυνήγι, το θάρρος και τον αέρα του πρωταθλητή! Καλό θα ήταν να είμαστε προσγειωμένοι και να ζητάμε περισσότερα. Μόνο έτσι, μπορεί, κάποια μέρα να πάμε μπροστά, αλλιώς…τα ίδια. Περσινά ξινά σταφύλια!

ΕΒΡΟβολές
του Γιώργου Αποστολόπουλου


Το είδαμε, μάλλον το διαβάσαμε κι αυτό…

Συνάδελφος(!) κυνηγός(;) κατηγόρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, για παραπληροφόρηση, κακοπληροφόρηση, υπερβολές, συκοφαντίες και άλλα τέτοια έμορφα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έγραψε πως οι συνάδελφοι του internet επιδίδονται σε ακατάσχετη ράδιο – αρβύλα με σκοπό… να πλήξουν την ΚΣΕ και τον πρόεδρό της!

Και με ένα υφάκι, λίγο θριαμβευτικό, λίγο κακεντρεχές, σίγουρα προεδρικότερος του προέδρου έριξε και την τρομερή ατάκα: «για να δούμε, τώρα, που θα βγει η καινούργια ρυθμιστική, ίδια με την προηγούμενη, που θα πάνε να κρυφτούνε όλοι εκείνοι που, μέσα από φυλλάδες και sites, κακολογούσαν τον πρόεδρό μας».

Σαν κυνηγός – χρήστης του διαδικτύου έχω απαντήσεις συνάνθρωπε. Θα σου απαριθμήσω μερικές κι ελπίζω να καταλάβεις. Δεν θα είναι δύσκολο, εκτός κι αν –που απ’ όσο ξέρω, από επιστημονικής άποψης, δεν ισχύει- οι σιελογόνοι αδένες μας επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο και όταν γλύφουμε, μαζί με το σάλιο, χάνουμε και φαιά ουσία.

Το ότι έχει εκδοθεί (εδώ και καιρό, απλά δεν ανακοινώνεται και το λόγο τον ξέρεις) η καινούργια ρυθμιστική, ίδια με την προηγούμενη, δεν είναι επιτυχία. Ήττα είναι και μάλιστα άσχημη. Το ότι είναι ίδια, σημαίνει αυτόματα πως δεν είναι νομικά επαρκής και πως οποιοσδήποτε μπορεί να την προσβάλλει και να ξανάχουμε «Δεκεμβριανά».

Στις 20/8, ξημέρωμα, θα είμαστε όλοι στο καρτέρι. Ανόητες μεθοδεύσεις, αφαίρεσαν από τον Έλληνα κυνηγό το δικαίωμα να προγραμματίσει την άδεια, τις διακοπές (του ίδιου και της οικογένειάς του), την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση. Αλλά έστω κι έτσι, θα είμαστε εκεί… Θα μου εγγυηθείς πως θα είμαστε και στο αποχαιρετιστήριο της 28/2 όπως πέρυσι; Και γιατί παρακαλώ να μην αποχαιρετήσουμε την περίοδο στις 15/3, όπως πρέπει και ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ; Γιατί να μην κυνηγούμε τα επιβλαβή όλο το χρόνο; Γιατί η οποιαδήποτε αλλαγή είναι πάντα σε βάρος μας; Γιατί καταντήσαμε εχθροί της κοινωνίας, αφήνοντας να μοστράρουν σαν φίλοι της οι επαγγελματίες «οικολόγοι» των ΜΚΟ, που αρπάζουν τα λεφτά μας και τα χρησιμοποιούν εναντίον μας; Ποιος φταίει που φτάσαμε εκεί; Ποιος διαχειρίζεται τα χρήματά μας; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν κάποια απ’ αυτά για να κοπεί η φόρα αυτών που υπογράφουν «εχθροί του κυνηγιού»; Αμείλικτα ερωτήματα που δεν απαντιούνται πλέον με τα γνωστά «συνωμοτικά» τερτίπια. Το ότι ανησυχούμε, ασχολούμαστε και διεκδικούμε, δεν μας κάνει ούτε εχθρούς ούτε προδότες. Εχθροί είναι αυτοί που ασχολούνται με το κυνήγι δυό μέρες πριν την έναρξη μέχρι μια μέρα μετά τη λήξη και μετά επαναπαύονται στο βολικό, ανέξοδο και ξεκούραστο «έχουν γνώση οι φύλακες». Και προδότες είναι όσοι δεν δείχνουν να ενοχλούνται από το γεγονός πως κάθε χρόνο χάνουμε κι από λίγο αντί να κερδίζουμε κάτι.

Η συνομοσπονδία και ο πρόεδρός της δεν είναι ΣΑΣ, είναι ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Είναι – μας αρέσουν ή όχι- όλων των συναδέλφων που εκδίδουν τις άδειές τους μέσω των υπαγόμενων στην ΚΣΕ σωματείων και που, λυπάμαι που θα το πω, όσο πάει και λιγοστεύουν, τη στιγμή που στον κυνηγότοπο οι κυνηγοί αυξάνονται.

Κακόβουλη κριτική, δεν είναι αυτή που δεν βολεύει, είναι εκείνη που γίνεται με κακιά πρόθεση.

Η κριτική, για τον καλό ηγέτη, είναι φίλος, είναι εργαλείο, είναι ζητούμενο και είναι εφόδιο.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν έχει αυλή, δεν χρειάζεται κόλακες, δε θέλει τα σκυφτά ανθρωπάκια με την ξεβιδωμένη μέση.


Η ράδιο – αρβύλα και η παραπληροφόρηση, εσκεμμένη ή όχι, είναι τέκνα της έλλειψης πληροφόρησης. Γεννιούνται πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες και τρέφονται απ’ τα επιλεκτικά ψιθυρίσματα προς τους ημέτερους και τους αρεστούς, στους δυσπρόσιτους για όλους τους άλλους διαδρόμους.

Και ψοφούν ακαριαία μόλις υπάρξει καθαρή, ξάστερη και πλήρης ενημέρωση, προερχόμενη από τα χείλη των αρμοδίων. Των αρμοδίων, που είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν, που είναι η δουλειά τους να το κάνουν και που δεν μας κάνουν χάρη όταν κάνουν τη δουλειά τους.

Όσο για το πού θα κρυφτούν όσοι ρωτούν και νοιάζονται; Πουθενά! Εμείς εδώ θα είμαστε, θα συνεχίσουμε να νοιαζόμαστε, να προτείνουμε, να διεκδικούμε, να πολεμάμε για το δίκιο μας. Γιατί ότι κάνουμε, το κάνουμε από αγάπη για το κυνήγι και όχι από μίσος για κάποιον.

Το κρύψιμο είναι προνόμιο –και έτσι το αφήνουμε- αυτών που μάθανε να ζουν παρασιτικά, κρυμμένοι μέσα ή πίσω από τις μεγάλες ή τις μικρότερες σκιές, μεγάλων ή μικρότερων αρχηγών.

Οι σελίδες 6 και 7 του τεύχους είναι λουκούμι! Διαβάστε ΕΔΩ.

Είδηση απο τον Ωρίωνα.

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 5/8/2010

Προς:- Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη


Κοιν:- Πολιτικός κόσμος
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα:Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία το «Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδος» με επιμέλεια έκδοσης των Α.Λεγάκι και Π.Μαραγκού. Η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό το ανώτερο 80% και το υπόλοιπο από Εθνικούς Πόρους και την προλογίζετε εσείς η ίδια, κυρία Υπουργέ, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια.

Για τη συγγραφή της συγκεκριμένης έκδοσης δεν έγινε οποιαδήποτε έρευνα πεδίου. Το μοναδικό επομένως επιστημονικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές. Αν και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 440 είδη πτηνών, οι βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στο Κόκκινο Βιβλίο στη θεματική ενότητα για τα πτηνά ανέρχονται στις 199. Μετά από σχετική ανάγνωσή τους το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι πως από τα 62 είδη που καταχωρήθηκαν σαν απειλούμενα για τα 29 είδη δεν υπάρχει καμία σχετική εξειδικευμένη στην οικολογία τους αναφορά, για 16 είδη υπάρχει μόνο 1 αναφορά και για μόλις 17 υπάρχουν πάνω από μία βιβλιογραφικές αναφορές σχετικές με την οικολογία τους. Γίνεται σαφές πως η επιστημονική τεκμηρίωση προφανώς αντικαταστάθηκε, τουλάχιστον για 29 (δηλαδή σχεδόν τα μισά) απειλούμενα είδη πτηνών, από την προσωπική (αυθαίρετη) εκτίμηση των συντελεστών του κόκκινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ