ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Κι από Αύγουστο...κυνήγι;

Χαθήκαμε αδελφέ!

Βρεθήκαμε, όσο κι αν δεν το ήθελε κανείς μας, μέσα στην δίνη των καταστάσεων που άλλοι φρόντισαν να προετοιμάσουν με σκοπό να μας καταπιεί όλους με μιας! Τι τα θες, τι τα γυρεύεις όμως, δεν θέλω να μπω σε τούτο το «τρυπάκι». Δεν θα τους κάνω άλλο την χάρη, δεν θα συζητήσω γι’ αυτούς τώρα.

Ο καιρός περνά κι ο πολυπόθητος Αύγουστος σε λίγο μας χτυπά την πόρτα. Άραγε θα είναι ακόμα ένας Αύγουστος σαν αυτούς που έχουμε συνηθίσει εδώ και τόσα χρόνια με την έναρξη του κυνηγίου στην αρχή του τελευταίου 10ήμερου, ή μας περιμένει καμιά εκπληξούλα; Θα τελειώσει, πρώτα ο Θεός, στο τέλος του Φλεβάρη, ή το κυνήγι των επιστρόφιων θα αποτελεί από φέτος άλλη μια ανάμνηση;

Κανείς δεν ξέρει, ή ξέρει και κάνει την πάπια!

Τώρα εσύ θα πεις: Καλά που ήσουν εσύ τόσο καιρό και ξύπνησες τώρα αλαφιασμένος;
Τώρα δεν ξύπνησα, για την ακρίβεια δεν κοιμήθηκα καθόλου! Πάει πολύς καιρός που στα αυτιά μου πάνε κι έρχονται ειδήσεις. Τόσο γι’ αυτούς που μόνοι μας βάλαμε, τι κρίμα, να κρατούν τα ινία του κυνηγίου, όσο και για τους άλλους που θέλουν να τους τα πάρουν από τα χέρια και να τους αφαιρέσουν το δικαίωμα του οικονομικού έλεγχου των κυνηγητικών μαγαζιών…ουπς, συγγνώμη! Των κυνηγητικών συλλόγων ήθελα να πω.

Έμαθα και είδα ένα χαρτί που «κάνει βόλτα» από γραφείο σε γραφείο και υπογράφεται από δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υψηλά ιστάμενους των τοπικών κοινωνιών, το οποίο αναφέρει το πόσο προσφέρει το κυνήγι τόσο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο στην οικονομία, την φύση και την άγρια ζωή. Λες και δεν το ξέρει ο Τσιρώνης και τα τσιράκια του, λες και θέλει για άλλο λόγο να πάρει τις κουτάλες από τα χέρια του αρχιμάγειρα! Αιτία του υπογεγραμμένου μανιφέστου; Η άρνηση του κ. Τσιρώνη να δεχθεί τους «παλαιστές» της ΚΣΕ για τις πατροπαράδοτες μάχες που δίνουν για την υπογραφή της ετήσιας ρυθμιστικής.

Έμαθα, από την άλλη, ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για προτάσεις οι οποίες θα ξεφεύγουν από τα ίδια και τα ίδια, τύπου: κάτσε να δούμε, θα δούμε, έλα μωρέ άστο να πάει, κτλ κάτι το οποίο συντηρούσε στην θέση τους τους «παλαιστές» μέχρι σήμερα.

Γιατί δεν τα γράφω; Είναι ένα ερώτημα του οποίου η μόνη απάντηση είναι ότι βαρέθηκα να γράφω για κάτι γερασμένα παλικάρια που δεν έχουν πια τίποτα καλό να προσφέρουν στο κυνήγι, τουναντίον, λειτουργούν ως τροχοπέδες εδώ και χρόνια με μοναδικό σκοπό την συντήρηση των θέσεων τους. Απόδειξη αυτού που λέω είναι όλο το προεκλογικό παρασκήνιο που διαδραματίζεται κάθε δυο χρόνια στις εκλογές των ομοσπονδιών και της ΚΣΕ. Όσοι έχουν εκπροσωπήσει κατά καιρούς τους συλλόγους τους στις αρχαιρεσίες, γνωρίζουν πολύ καλά τι λέω!

Τι θα γίνει στο φινάλε; Όπως όλοι γνωρίζουμε, άλλος έχει το πεπόνι και το μαχαίρι πια. Άλλος θα πάρει την απόφαση και κανένας μας δεν θα μπορέσει να αντισταθεί κι αυτό το συμπεραίνω από το γεγονός ότι είναι χιλιάδες οι συνάδελφοι που εδώ και πολύ καιρό έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης πια και το κυνήγι μπορεί να είναι αγαπημένη δραστηριότητα και τρόπος ζωής, αλλά το μόνο θήραμα που τους ενδιαφέρει, είναι το μεροκάματο. Με τι σθένος θα πάρουν τις ρούγες και με πια δύναμη θα φωνάξουν υπέρ του κυνηγίου της υπαίθρου;


Μακάρι να βγω ψεύτης Παναγία μου και να γελάμε όλοι με τις αμπελοφιλοσοφίες που γράφω τώρα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι το κλάμα μας θα είναι πολύ πικρό. Ας ετοιμαστούμε εμείς, ας λαδώσουμε τα ντουφέκια, ας ξεσκονίσουμε τα φυσέκια και κανείς δεν ξέρει τι, ή ποιον θα κυνηγήσουμε φέτος!!!