ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την θήρα στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού.


Απολύτως νόμιμη απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, Αναγνωρισμένο Σωματείο, Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εδρεύει στα Ιωάννινα (Οπλ. Πουτέτση 19) αναφορικά με την άσκηση θήρας στην Ζώνη Α’ του Αμβρακικού, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία ρυθμίζει το κυνήγι στη Ζώνη Α’ του υγροβιότοπου. Το Δ.Σ. της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης άσκησης της θήρας, μετά και το πέρας της τριετούς καθολικής απαγόρευσης τον Μάρτιο του 2011.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ε’ ΚΟΗ με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις προσέγγισε το θέμα της άσκησης θήρας στον υγροβιότοπο, χωρίς κραυγές απόγνωσης και μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταθέτοντας τις προτάσεις της και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί, ώστε να ενεργήσει ανάλογα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ειδικά ως προς τα μεμονωμένα και καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, κρούσματα λαθροθηρίας.

Η απόφαση που υπέγραψε η κα Γεωργακοπούλου υπακούει στις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, ικανοποιεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της δραστηριότητας αυτής, με όρους, κανόνες και προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψιν τις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων γραφείων των Διευθύνσεων Δασών Πρέβεζας και Άρτας.

Αντιλαμβανόμαστε την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ορισμένων που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ουδέποτε με τον Αμβρακικό, είναι προφανείς.

Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα των τοποθετήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης αυτής, θεωρώντας μάλιστα πως το θέμα είναι λήξαν.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν ή εμφανίζονται να εκφράζουν άλλη άποψη, να σημειώσουμε, ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα είμαστε οι πρώτοι, που θα αναλάβουμε την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή της». 


ΠΗΓΗ: http://kynhgotopos.blogspot.com/

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Τα καταστατικά των οργανώσεων μας είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο έχει καταντήσει να φαντάζει σαν ένας άλλος γόρδιος δεσμός.
  Αυτό που ψάχνουμε χρόνια τώρα όλοι μας; Ο νέος Μέγας Αλέξανδρος που θα τον κόψει!
   
Το δυσλειτουργικό του χαρακτήρα τους αποτυπώνεται από την πρώτη ματιά, καθότι κάποια από αυτά φιλοξενούνται στα σκονισμένα ντουλάπια των συλλόγων στην αρχική τους μορφή, δηλαδή γραμμένα στην καθαρεύουσα, κάνοντας τους νεοέλληνες, μέλη των Δ.Σ., να κοιτούν ο ένας τον άλλον λες και διαβάζουν σουαχίλι.
   
Φυσικά δεν θα ήταν δύσκολο ένας νομικός σύμβουλος να μεταγλωτίσει τα Ελληνικά σε…Ελληνικά, όπως φυσικά εννοείται ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα άρθρα, ή τουλάχιστον πριν απαντήσουν, αποφασίσουν και δράσουν, να είναι σίγουροι ότι βαδίζουν εντός ορίων.
   
Αυτή θα έπρεπε να είναι η αρχή, το καλωσόρισμα των νέων μελών, αλλά και η ανανέωση του ραντεβού της προσπάθειας της προάσπισης και της ανάδειξης του κυνηγετικού ιδεώδους στα παλαιότερα και, σαν επέκταση, εμπειρότερα μέλη.

Σίγουρα η γενική συνέλευση, βάση καταστατικού, είναι το ισχυρότερο όργανο ενός συλλόγου, αλλά όχι και το άρμα με το οποίο μπορούμε να καταστρατηγήσουμε τα άρθρα του και να ακυρώσουμε τον νομοθέτη. Αυτό πρέπει, για το καλό ενός συλλόγου και των φερόμενων πανίσχυρων ηγεμόνων του, να είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο. 

Εξίσου ξεκάθαρο και άνευ περιττών συζητήσεων, θα έπρεπε να είναι ότι για εμάς, το κυνήγι είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα και μια δραστηριότητα η οποία ναι μεν είναι ριζωμένη στο DNA μας, αλλά δεν παύει να είναι μια εκδήλωση του ελεύθερου χρόνου μας, τον οποίο γεμίζουμε απολαμβάνοντας της χαρές της φύσης, διατηρώντας την θέση μας ως κρίκοι της αλυσίδας της μεγάλης περιβαλλοντικής οικογένειας. 

Για κάποιους άλλους όμως και ιδιαίτερα για την εποπτεύουσα αρχή, τα δασαρχεία δηλαδή, το κυνήγι συμπεριλαμβάνεται στον όγκο εργασίας και είναι ένα μικρό κομμάτι από το μεγάλο αντικείμενο που έχουν να διαχειριστούν. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν είναι παίξε, γέλασε. Οι υπάλληλοι έχουν ευθύνη και λογοδοτούν, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Τίποτα το διαφορετικό από εμάς, γιατί και για εμάς το κυνήγι δεν είναι ευτελούς αξίας υπόθεση, του’ ναντίον ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι!
  
Όλα αυτά τα λέω γιατί στο άμεσο μέλλον, κάποιες πρωτοβάθμιες οργανώσεις θα συναντήσουν μπροστά τους τα λάθη του παρελθόντος, τις παραλήψεις, τις παρατυπίες και έναν οργισμένο, άλλοτε συνεργάσιμο, υπάλληλο ο οποίος θα τους κουνήσει τον μέσο και τότε, ίσως, δεν θα φταίει αυτός και τότε, σίγουρα, η ομοσπονδία θα είναι στην θέση της…μακριά!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 21/9/2011.