ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Βρομάει κάτι, ή μου φαίνεται;


Κάποιοι από εμάς επιλέγουν συνειδητά την από απόστασης παρατήρηση των δρώμενων των οργανώσεων μας και, ίσως, να μην έχουν άδικο!

Προσωπική μου άποψη είναι ότι μόνο από κοντά μπορείς να βγάλεις τα κάστανα από την φωτιά, αλλά από την άλλη, η υπογραφή μου σε κάποιο γνωστό κυνηγετικό forum λέει: «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες».

Ποιο απ’ όλα είναι το σωστό; Ότι υπαγορεύει η συνείδηση, το κουράγιο και η υπομονή του καθενός μας. Πάντως, κατά κοινή ομολογία, δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί κάποιος πιο «ζεστά» και να μην στενοχωρηθεί, πικραθεί, κατηγορηθεί, κριθεί, κατακριθεί και τέλος, σιχαθεί τον εαυτό του!

Όλος αυτός ο πρόλογος έγινε για να θίξω τον αναβρασμό στον οποίο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα δυο όμοροι της Σύρας σύλλογοι.

Η έριδα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε τέως και νυν Δ.Σ. από την μια και τα καθήκοντα των θηροφυλάκων από την άλλη, έχει καταφέρει να γίνει πρώτο θέμα. Σύμπτωση θα’ ναι που και τα δυο νησιά ασχολούνται με τα ίδια, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και ασχολίαστα. Όχι γιατί μου αρέσουν τα κουτσομπολιά, αλλά γιατί κάποια μέλη αγωνιούν με αποτέλεσμα να στρέφονται σε «τρίτους» για να πουν το πρόβλημά τους.

Προ ημερών λοιπόν έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου, από άγνωστο νούμερο για μένα το οποίο είναι αποθηκευμένο (!), και έλεγε τα εξής:

«Ο Αντιπρόεδρος και ο Κοσμήτορας του περσινού Δ.Σ. στην Άνδρο καθώς και ο μεγαλύτερος λαθροθήρας και κολλητός του πρώην Αντιπροέδρου, έβγαλαν άδεια στο δασονομείο τάχα μου για πιο φθηνά. Κάποιο πουλάκι μου είπε ότι ο τέως και νυν πρόεδρος με τον θηροφύλακα, τους χαλούσε τα σχέδια! Όχι ότι τώρα δεν τους τα χαλάνε! Ε ρε γέλιο που θα πέσει με τα λαμόγια. Καλή χρονιά.» 

Σκέφτηκα να μην βάλω τις ιδιότητες των μελών του Δ.Σ. που αναφέρονται, αλλά καλό θα είναι να ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του!

Έφτασα στο σημείο λοιπόν να «ανεβάσω» το μήνυμα, αφού διάβασα την ανάρτηση του Κ.Σ. Άνδρου στο blog με την ανακοίνωση του θηροφύλακα, που σε συνδυασμό με το δελτίο τύπου της ΚΟΜΑΘ, τα σχόλια γι’ αυτό από τον Τηνιακό Κλαφουνιάρη και την παλαιότερη ανάρτησή του, άρχισα να αναρωτιέμαι τελικά: Mήπως ανθίζουμε σαπίζοντας και πάμε μπροστά με την όπισθεν;

Καλό είναι να υπάρχουν συνεργασίες με τους παλαιότερους, άρα έμπειρους, των συλλόγων, όταν οι συμβουλές τους δεν γίνονται εμμονές, βήμα αυτοπροβολής και σκοπό έχουν το καλό του συλλόγου και ΜΟΝΟ. Καλό θα είναι επίσης να σέβονται κάποιοι τα χρήματα που με αυτά ζουν τις οικογένειές τους, τα οποία προέρχονται από το υστέρημα μερικών χιλιάδων "παλαβών"  και οικονομικά στριμωγμένων. Τέλος, καλό θα ήταν κάποιοι να δέχονται την ήττα τους και να κάνουν στην άκρη για τους επόμενους.

Οι πληροφορείες μου δε, λένε ότι στην Άνδρο κάποιοι είναι "κοντά" στην δημιουργία μιας δεύτερης, μη συνεργαζόμενης οργάνωσης!

Δεν ξέρω τι συμπέρασμα θα βγάλετε εσείς. Το σίγουρο είναι ότι, δυστυχώς, και στα δυο νησιά έχουμε θέμα και μάλιστα μεγάλο. Η ομοσπονδία άραγε «ιδρώνει» καθόλου; Ο υπεύθυνος της θηροφυλακής έχει γνώση του θέματος, ή απλά του αρκεί να βολτάρει στα σοκάκια της αρχόντισσας;

Όντως κάποιοι κάνουν βόλτες με δικά μας έξοδα; Όντως μέλη Δ.Σ. παραστρατούν κάνοντας έμμεσα ζημιά στους συλλόγους τους θέλοντας να δείξουν την δυσαρέσκειά τους; Όντως κάποιοι υπερεκτιμούν τα αξιώματα τους και νομίζουν ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως; Όντως κάποιοι μπερδεύουν τις συγγένειες, που σε μια κλειστή κοινωνία είναι αναπόφευκτες, με την δουλειά τους; Όντως πάμε κατά διαόλου ή ιδέα μου είναι;

Δείτε ποια θέματα θα έπρεπε να είναι αυτά που μας απασχολούν και πού θα έπρεπε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο http://kynhgotopos.blogspot.com.

Μέρα με την μέρα, χάνουμε το κυνήγι μέσα από τα χέρια μας σαν το νερό! Οι κυνηγοπατέρες μας, γιατί δεν κάνουν κάτι να μας στρέψουν το ενδιαφέρον προς τα εκεί; Γιατί μαθαίνουμε εκ των υστέρων για τις "μάχες" που δείνουν; Πότε θα δούμε μια ομοσπονδία να κάνει τον "πυροσβέστη" σε τέτοια εσωτερικά θέματα συλλόγων, και όχι το αφεντικό, με απότερο σκοπό το καλό του κυνηγίου, την διατήρηση των κυνηγότοπων και την διάδοση του κυνηγετικού ιδεώδους; Το ενδιαφέρον κάποιων ξεκινά στα σταυρουδάκια και τελειώνει στην κατάθεση των τελών;

Το να έχεις κατακερματισμένες πρωτογενείς οργανώσεις πόσο υγιές είναι; Ποιούς συμφέρει αυτό το μπάχαλο;