ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http//kaliakouda.blogspot.com

Συνέχεια ακουσμάτων και παρακουσμάτων μου και η Κύθνος κινείται σε ήρεμους, σχεδόν υποτονικούς, ρυθμούς. Η «αγωνία» του Γιώργη, όπως και κάθε άλλου ανοιχτόμυαλου και φιλόξενου οικοδεσπότη, είναι η, όπως όλα δείχνουν, αναμενόμενη περιορισμένη μετακίνηση κυνηγετικού πληθυσμού για την φετινή χρονιά. Μια μετακίνηση η οποία, εδώ και πολλά χρόνια, δίνει το φιλί της ζωής σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας αιτία του πολύπαθου κυνηγίου. 

Για να μην μακρηγορώ και γίνομαι κουραστικός, πάλι (!), οι υπόλοιπες Κυκλάδες ζουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Για κάποιους η σεζόν έχει αρχίσει και τα τουριστικά σακίδια κουβαλούν μαζί με τα άπλυτα του κάθε τουρίστα και τις προσδοκίες των επαγγελματιών. Για κάποιους άλλους μάλλον δεν θα αρχίσει ποτέ, αφήνοντας αραχνιασμένους τους μπεζαχτάδες τους κι αυτούς σε ρόλο άυπνου σκοπού στο κατώφλι της πόρτας των καταστημάτων τους.

 Ο τσικνιάς (το στενό πέρασμα ανάμεσα Τήνο - Μύκονο, στο οποίο πάντα επικρατούν έντονοι άνεμοι) παρέμβαλε και σκόρπισε κάποια βασικά λογάκια, τα οποία έφτασαν καθυστερημένα, από σπόντα που λένε, στ’ αυτιά μου. Ο θηροφύλακας στην Τήνο, όντας παρών σε γινόμενο έλεγχο από συνάδελφο του, που βρισκόταν εκεί σε εκτός έδρας υπηρεσία, σε συγγενικό του πρόσωπο, δεν έλαβε θέση όταν κατατέθηκε μήνυση για εκγύμναση σκύλου σε μη ενδεδειγμένο χώρο, η οποία βρίσκεται ήδη στα γραφεία της εισαγγελίας Σύρου. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος η οποία έρχεται να αντικρούσει τις φήμες για τα δυο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει και πρέπει να ακουστεί για το σωστό και το δίκαιο. 

Με μια γενική και γρήγορη ματιά θα δούμε ότι λίγο ως πολύ, όλη η κυνηγετική Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς ανάλογους του μεγέθους των κατά τόπου συλλόγων, το όραμα και την όρεξη των συμβούλων. Μεγάλα βαπόρια, μεγάλες φουρτούνες και το αντίθετο. Εδώ και καιρό πια, βρίσκεται υπό καθεστώς ΔΝΤ, τρομοκρατίας, αβεβαιότητος και μοιρολατρίας. Κάτι το οποίο τσαλακώνει τον, πάλαι ποτέ, ελεύθερο και αχαλίνωτο χαρακτήρα, το αέρινο και allegro πνεύμα του Έλληνα πολίτη - κυνηγού. 

Κάποιοι που δεν έχουν αισθανθεί και βιώσει τις συγκινήσεις που προσφέρει το κυνήγι, απορούν που εγώ και κάποιες χιλιάδες άλλοι έχουμε την εμμονή και την όρεξη να ασχολούμαστε σε τέτοιους καιρούς, με τέτοιες συγκυρίες ακόμα με δαύτο. Τι να κάνουμε κύριοι; Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!   

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 13/7/2011