ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις!

Ταχυδρομικό περιστέρι αντί για Ιταλία, προσγειώθηκε στο Αγρίνιο.



Έναν ασυνήθιστο φτερωτό επισκέπτη είχε χθες φανοποιός από το Αγρίνιο, όταν στο κατάστημα του προσγειώθηκε, κουρασμένο από το μακρύ ταξίδι του, ένα ταχυδρομικό περιστέρι από την Μάλτα! Πρόκειται για σπανιότατη περίπτωση και ο ίδιος δηλώνει πως θα το κρατήσει για γούρι.


Όλα έγιναν χθες το μεσημέρι όταν ο Παναγιώτης Βαλμαντώνης, ιδιοκτήτης φανοποιείου στο 4ο χλμ της εθνικής οδού Αγρινίου – Μεσολογγίου, αντίκρισε δίπλα στο γραφείο του, έναν κουρασμένο φτερωτό επισκέπτη. Ήταν ένα αγωνιστικό ταχυδρομικό περιστέρι, που ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα και για χρόνια, προφανώς χάνοντας τον προσανατολισμό του, προσγειώθηκε στο φανοποιείο του κ. Βαλμαντώνη.

«Προσγειώθηκε στο παρκινγκ και μπήκε μέσα στο γραφείο , με κοιτούσε και ήταν σαν να με παρακαλούσε να το βοηθήσω» εξηγεί ο ίδιος στο agriniopress


Το περιστέρι ήταν ήρεμο και δέχθηκε τις φροντίδες του φανοποιού και της συζύγου του. Αμέσως παρατήρησαν πως στα πόδια του, είχε δαχτυλίδια. Το ένα έγραφε ΜΑΛΤΑ 2009 και τα άλλα κάποιους κωδικούς. Έτσι συμπέραναν και σωστά πως πρόκειται για ταχυδρομικό περιστέρι από την Μάλτα, που χάθηκε για να φτάσει τελικά στο Αγρίνιο.

Η συγκριμένη περίπτωση είναι σπανιότατη και έχει καταγραφεί άλλη μια φορά στην Ελλάδα, στο νησί της Σύρου το 2009. Τότε το περιστέρι είχε βρεθεί και παραδοθεί στον κυνηγετικό σύλλογο του νησιού, που διέθεσε χρήματα για να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη σύλλογο αγωνιστικών ταχυδρομικών περιστεριών που εδρεύει στο νησί της Μάλτας.

Αν υποθέσουμε πως το περιστέρι του κ. Βαλμαντώνη απελευθερώθηκε επίσης τότε, όπως αναγράφει και το δαχτυλίδι που έχει, μπορούμε να συμπεράνουμε πως το ταξίδι που θα έκανε θα ήταν τεράστιο!

Ο συγκεκριμένος Μαλτέζικος σύλλογος εκτρέφει και εκπαιδεύει τέτοια περιστέρια για να κάνουν το δρομολόγιο Μάλτα - Ιταλία. Περίπου το 20% των περιστεριών για διάφορους λόγους χάνεται, και υπάρχουν αναφορές πως έχουν βρεθεί ακόμη και στην Αγγλία και την Ρωσία!

Πάντως ο κ. Βαλμαντώνης, όπως λέει δεν σκοπεύει να το επιστρέψει. Όχι μόνον για τα έξοδα, που δεν είναι και λίγα, αλλά και για προσωπικούς λόγους, αφού πιστεύει πως η επίσκεψη αυτή θα του φέρει τύχη.

Έτσι θα ετοιμάσει ένα ειδικό κλουβί για να κρατήσει το περιστέρι για το υπόλοιπο της ζωής του. Προφανώς και ο ίδιος ο φτερωτός επισκέπτης, που τόσα θα πέρασε στις πτήσεις του, δεν θα έχει αντίρρηση…

ΠΗΓΗ: http://kynhgotopos.blogspot.com/
====================================

Ευτυχώς κάποιοι θυμούνται και εκτός αυτού δεν διστάζουν να το πουν!

Εσείς κ. Βαμβακούση;