ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com/

Τα καταστατικά μας, λένε τους λόγους της δημιουργίας των οργανώσεων μας και μέσα σε όλες αυτές τις βαρύγδουπες φράσεις, λέξεις και έννοιες, κάπου χαμένα μέσα στα χρόνια και την μυρωδιά της μούχλας, είναι και τα άρθρα 2 και 3. Αυτά, εν ολίγης, γράφουν για τον σκοπό της ίδρυσης και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται ο σκοπός, που αγιάζει τα μέσα.

Μελετώντας λοιπόν επισταμένα, δεν διάβασα πουθενά να γράφει ότι οι τακτικές που ενδείκνυνται για να επιτευχτεί η καλή λειτουργία ενός συλλόγου, είναι η συκοφαντική δυσφήμηση των μελών, ο διωγμός τους, ή, ότι η Ομοσπονδία μπορεί να ακολουθεί δρόμους και τακτικές σκοταδισμού, που ξυπνούν μνήμες από τον μεσαίωνα. Τότε που οι κουκουλοφόροι τραβούσαν την ασφάλεια της λαιμητόμου και τα κεφάλια των άπιστων, γέμιζαν τα πανέρια.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα Δ.Σ. οφείλει να είναι αμερόληπτο και να δρα με μοναδικό γνώμονα το καλό του συνόλου. Τίποτα το δύσκολο δηλαδή, που χρήζει ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις. Απαιτούμενες προϋποθέσεις και γνωρίσματα είναι μόνο η μπέσα και το φιλότιμο! Οι Ομοσπονδίες από την άλλη, ως άλλες μανάδες, έχουν υποχρέωση να κρατούν τους συλλόγους - μέλη τους, ενήμερα και να προσπαθούν να βρίσκουν κοινούς και φανερούς δρόμους πλεύσης, έτσι ώστε οι γείτονες να συμπορεύονται, με αποτέλεσμα το κυνήγι να μην γίνεται Μήλον της Έριδος, αλλά ευκαιρία δημιουργίας και προσφοράς στην φύση και την άγρια ζωή.

Η δημιουργία παρασκηνιακών καταστάσεων, ιντρίγκων, απειλών, ύβρεων και άλλων τέτοιων τινών, θα έπρεπε να είναι άγνωστες λέξεις για όλα τα μέλη των συμβουλίων τους. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τις δικές του ανάγκες, τις οποίες αν δεν τις ξέρεις, δεν επιχειρείς δυναμικές επεμβάσεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιφέρεις αναστάτωση. Μια κατάσταση που θα σε αναγκάσει να βάζεις κοριούς για να μπορέσεις να την ελέγξεις. Χρειάζεται να είσαι γενναίος και να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τα σταυρουδάκια.

Αν πάνε όμως οι γενναίοι να πνιγούν, θα πάνε και κάποιοι άλλοι τζάμπα!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό ΚΥΝΗΓΙ του Ελεύθερου Τύπου στις 13/4/11