ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου Κ. Σ. Σύρου.


Ήρθε η ώρα να βγει μια ανακοίνωση που να λέει τι κάνει αυτή η κοπέλα στο βουνό!

Ο Κ.Σ. Σύρου εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου αναφέρεται η δράση του Ομοσπονδιακού θηροφύλακα κατα τον μήνα Σεπτέμβριο.

Όπως θα διαβάσετε ο αποδέκτης του δελτίου τύπου είναι όλος ο κυνηγετικός τύπος. Φυσικά και δεν σκέφτομαι ότι θα μπορούσε η σελίδα μου να συμπεριληφθεί μαζί με όλα αυτά τα μεγαθήρια της ενημέρωσης, εξ ου και δεν έλαβα το εν λόγο έγγραφο. Όχι για άλλο λόγο!

Τιμής ένεκεν όμως στους κόπους που κάνει το άτομο αυτό, αναδημοσιεύω την είδηση από την σελίδα του Συλλόγου, μιας και ο σκοπός του άρθρου "Άκρα του τάφου σιωπή", ήταν αυτή ακριβώς η ανακοίνωση και ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω.

Καλό κουράγιο κ. Ξαγοράρη και εις άλλα με υγεία, με περισσότερες επιτυχίες οι οποίες έχουν άμεση και θετική επίδραση τόσο στο Συριανό κυνήγι, όσο και στους Συριανούς κυνηγούς.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ επίσης, την εύνοια που αναφέρεται στο δελτίο τύπου ότι απολαμβάνετε απο το Δ.Σ., να την νιώθετε εμπράκτως και κατά τις νυκτερινές σας περιπολίες και όχι να φοβούνται τάχα κάποιοι μην "παρεξηγηθούν με τον κόσμο", που θα τους μαζέψουν τα μηχανάκια...!

Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Κυβερνητικά «σκάγια» για το... κυνήγι της πέρδικας


«Πόλεμος της πέρδικας» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε τρεις υφυπουργούς, με τους οποίους συμμάχησαν τουλάχιστον 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά και της ΝΔ, και στην υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες προστασίας των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα στο νομοσχέδιο περί βιοποικιλότητας και κάποιες παλαιές δηλώσεις της ότι εναντιώνεται στο κυνήγι αποτέλεσαν ένα είδος casus belli για τους τρεις υφυπουργούς, οι οποίοι συντάσσονται με τους κυνηγούς που διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός του κυνηγιού στερεί από έσοδα το Δημόσιο και μειώνει τον τζίρο που δημιουργεί η κυνηγετική δραστηριότητα.

Πρώτος σήκωσε την παντιέρα της «εξέγερσης» ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης , ο οποίος διαμήνυσε στην υπουργό ότι, αν καθιερώσει απαγορευτικές ζώνες, στην πραγματικότητα βάζει περιορισμούς στο κυνήγι, κάτι το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στον... τουρισμό. Η υπουργός μάλλον δεν πείστηκε από το επιχείρημά του και συνέχισε τις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Νικητιάδης επανήλθε και την προσκάλεσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίσυρο, για να της κάνει το τραπέζι, μαζί με τη γυναίκα του Γιούλα, με... φασιανούς και με πέρδικες! Φασιανούς βεβαίως δεν έχει η Νίσυρος, έχει όμως πέρδικες (και κυνηγούς που φέρνουν ψήφους), πλην όμως η κυρία Μπιρμπίλη δεν απάντησε στην πρόσκληση. Ή μάλλον του απάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών, λέγοντάς του ότι «βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα του κυνηγιού, κύριε Νικητιάδη, και δεν χρειάζεται ο φασιανός».

Ο κ. Νικητιάδης ωστόσο μιλώντας χθες στο «Βήμα» δήλωσε ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντηση, περιμένει το νομοσχέδιο και αν απαιτηθεί θα επανέλθει στο ζήτημα. «Οι πέρδικες της Νισύρου φέρνουν τουρίστες» έλεγε.
Την αντίρρησή τους στην πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας των θηραμάτων εξέφρασαν εν συνεχεία με διάφορους τρόπους και άλλοι δύο υφυπουργοί, οι κκ. Ι. Κουτσούκος (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Δ. Κουσελάς (Οικονομικών), αν και υπάρχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις κατά των κυνηγών, πλην όμως δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως. Ο κ. Κουτσούκος μάλιστα το τελευταίο διάστημα, μαζί με άλλους βουλευτές (και δύο ευρωβουλευτές) του ΠαΣοΚ, παρέστη επιδεικτικά σε κυνηγετικούς συλλόγους και άκουσε τα αιτήματά τους.

Η κυρία Μπιρμπίλη πάντως βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη , πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος στηρίζει τα σχέδια της υπουργού. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές στήριξε την υπουργό σε νομοσχέδια και αποφάσεις της την ώρα που ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ εναντιώνονταν.

Το θέμα κρίθηκε σοβαρό αφού, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο ετήσιος τζίρος για το κυνήγι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ποσό καθόλου μικρό στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι την ώρα όπου η τρόικα βρισκόταν στην Αθήνα και επισκεπτόταν υπουργεία, στο γραφείο του υφυπουργού κ. Μωραΐτη συνωστίζονταν βουλευτές όλων των κομμάτων και κάθε λογής σύλλογοι που ζητούσαν να μην αλλάξει τίποτε όσον αφορά το κυνήγι.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ" Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΗΓΗ:http://ksandrou.blogspot.com

Είδηση από τον Ωρίωνα.



Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr Αθήνα, 29/9/2010


Προς:
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ.Φίλιππο Πετσάλνικο
- Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
- Υπουργό ΠΕΚΑ, κ.Τίνα Μπιρμπίλη

Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Αδιαφάνειας συνέχεια στο τροποποιημένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί Πράσινου Ταμείου

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Όπως γνωρίζετε, έχει κατατεθεί ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο "Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις". Το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί τον Ιούλιο σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Όμως, παρά τις αιτιολογημένες τοποθετήσεις πολιτών και φορέων, ελάχιστες βελτιώσεις έγιναν για την εξασφάλιση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση "Στρατηγικής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής" η οποία θα εισηγείται τις κατευθύνσεις για τη διαχείριση των πόρων του "Πράσινου Ταμείου". Σε αυτή την επιτροπή προβλέπονται από μία εως τέσσερις θέσεις για τις περιβαλλοντικές Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Αναλυτικότερα, προβλέπεται μία θέση εκπροσώπου μιας ΜΚΟ εθνικής εμβέλειας και τρεις θέσεις για "προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους". Η επιλογή θα γίνεται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, κατά την απόλυτη κρίση του εκάστοτε Υπουργού ΠΕΚΑ. Στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται ρητά, οι 3 προσωπικότητες να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις γνωστές ΜΚΟ... Επιπλέον, παρότι αυτό αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο δεν απαγορεύει ρητά την χρηματοδότηση από το "Πράσινο Ταμείο" των ίδιων ΜΚΟ που θα μετέχουν (άμεσα ή έμμεσα) στη Στρατηγική Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αγνοεί συστηματικά τους εκπροσώπους των 230.000 κυνηγών αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, υλοτόμοι κ.α). Αγνοεί συστηματικά την ίδια τη Δασική Υπηρεσία αλλά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ειδικεύονται στη διαχείριση του φυσικού πλούτου. Για όλους αυτούς τους φορείς που έχουν άμεση σχέση και γνωρίζουν καλά την Ελληνική ύπαιθρο με τα προβλήματά της, δεν υπάρχει θέση στη Στρατηγική Επιτροπή.

Είναι γνωστό το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων που αξιοποιούν στο έπακρο τα χρήματα των κυνηγών για Θηροφύλαξη, βελτιώσεις ενδιαιτημάτων, αναπληθυσμούς θηραματικών ειδών, πυροφύλαξη, και πολλές άλλες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία που απαιτείται απασχολώντας δεκάδες επιστημονικούς συνεργάτες συναφών ειδικοτήτων (δασολόγους, θηραματολόγους κλπ) και είναι οι πλέον αρμόδιες για τη διαχείριση των θηραματικών ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα των Κυνηγετικών Οργανώσεων προέρχονται αποκλειστικά από τους κυνηγούς χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και ότι η οικονομική διαχείρισή τους ελέγχεται θεσμικά από την αρμόδια κρατική αρχή.

Σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω, οι γνωστές ΜΚΟ έχουν απορροφήσει τα τελευταία χρόνια πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για διάφορες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Θεσμικός έλεγχος δεν υφίσταται, ούτε καν ένα μητρώο με τις ΜΚΟ, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει πώς γίνεται η οικονομική διαχείριση και αν πράγματι επήλθαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αλλά και το κράτος που εισπράττει κάθε χρόνο τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ άμεσα από τα τέλη θήρας και πλέον των 200.000.000 ευρώ από φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες άμεσα σχετιζόμενες με το κυνήγι, δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό φιλοθηραματικό έργο. Ουδείς γνωρίζει πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα των κυνηγών που καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Μετά από τα παραπάνω, αξιώνουμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να φέρει άμεσα τροπολογία, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου θα προβλέπεται η συμμετοχή δύο (2) εκπροσώπων των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη Στρατηγική Επιτροπή και επιπλέον θα διασφαλίζεται ότι το ποσοστό από τα χρήματα των αδειών θήρας των κυνηγών που αποδίδεται στο κράτος, θα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο του "Πράσινου Ταμείου" που θα αξιοποιείται αποκλειστικά για την διαχείριση και ανάπτυξη των θηραματικών ειδών. Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:
Στο άρθρο 2, παράγραφος 2 που αναφέρεται στη σύσταση της Στρατηγικής Επιτροπής, να προστεθεί μια νέα υποπαράγραφος "ζ" που θα προβλέπει:
ζ. Δύο εκπροσώπους των κυνηγών που θα ορίζονται από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Στο άρθρο 3 να προστεθεί μια νέα παράγραφος με αριθμό 4 που θα προβλέπει:
4. Ειδικότερα, τα έσοδα από τις άδειες θήρας λογίζονται ως ξεχωριστό κεφάλαιο και διατίθενται αποκλειστικά για φιλοθηραματικούς σκοπούς κατόπιν προτάσεων από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα εύλογα αιτήματά μας, σας καλούμε να καταψηφίσετε συνολικά και επί της αρχής του το νομοσχέδιο. Σας καλούμε να αντισταθείτε στην άνευ όρων παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας στις γνωστές ΜΚΟ με ύποπτες μεθοδεύσεις, την ίδια στιγμή που η διαφάνεια αναδεικνύεται ως πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης και ως κυρίαρχη απαίτηση της Κοινωνίας.
Για τον Ωρίωνα,Με σεβασμό,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου