ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΥΝΗΓΙ.


Είναι καλό να έχεις κάποιον να σε προσέχει, να σε φροντίζει. Να σε προειδοποιεί για ένα ενδεχόμενο λάθος που θα κάνεις, για τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτό και για τις επιπτώσεις. Είναι καλό να υπάρχει μια πλάτη που θα σηκώνει τα βάρη αντί για την δική σου. Είναι καλό να έχεις κάποιον να…μάχεται για σένα και τα συμφέροντά σου. Είναι όμως πάντα καλό αυτός που ισχυρίζεται ότι σε προστατεύει να κρατά μόνιμα το γιαταγάνι σηκωμένο;

Στο σημερινό ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ η «μαμά» ΚΣΕ με μανιφέστο προειδοποιεί όλους εμάς να προσέξουμε πού θα δώσουμε την ψήφο μας. Για την ακρίβεια λέει να μην ψηφίσουμε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, σύμφωνα πάντα με την «μαμά» μας, θα κόψει το κυνήγι, ή τουλάχιστον αυτό που θα μείνει δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχουμε τώρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, γιατί έτσι γίνεται συνήθως και γιατί έτσι είναι το σωστό.

Τι έχουμε τώρα;

Έχουμε καταστατικά στις οργανώσεις μας τα οποία είναι γραμμένα ακόμα στην καθαρεύουσα με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί από εμάς να τα διαβάσουν κι αν το κάνουν, να μην καταλαβαίνουν τι θέλει ο ποιητής να πει. Πολλά άρθρα είναι τουλάχιστον απαρχαιωμένα και δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στον σύγχρονο τρόπο ζωής και άσκησης της θήρας. Μην πάει το μυαλό κανενός στα «μηχανάκια» και την απενοχοποίηση τους. Οι παραβάτες σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να τιμωρούνται δια τουφεκισμού με το ίδιο τους το τουφέκι!

Έχουμε ένα υποδειγματικό πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ, το οποίο υιοθετήθηκε κι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, το δόλιο όμως ακόμα είναι προαιρετική η συμπλήρωση του, την στιγμή που τα στοιχεία που αποκομίζονται από αυτό είναι μείζονος σημασίας, αφού αποτελεί ένα από τα όπλα μας στις συχνές διαμάχες με τους πολέμιους του κυνηγίου!

Έχουμε μια θρυλική θηροφυλακή, την οποία πληρώνουμε αδρά από την τσέπη μας. κάποιες φορές με περιορισμένες ευθύνες, κάποιες άλλες οι εκπρόσωποι της καλούνται να μεταμορφωθούν σε χαρτορίχτρες και να επιδοθούν σε ένα ανεπιτυχές κυνήγι μαγισσών και κάποιες τρίτες, η αναλγησία, ο ωχαδερφισμός, η δημοσιοϋπαλληλική τους αντίληψη κι η αναποτελεσματικότητα τους ξεπερνούν κάθε όριο, ιερό και όσιο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι κοντά στα ξερά να καίγονται και άτομα, παραδείγματα προς μίμηση με σεμιναριακή αφιέρωση του χρόνου και της σωματικής τους ακεραιότητας!

Έχουμε μια υπό αμφισβήτηση ρυθμιστική θήρας κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να σπαταλάμε χρόνο, χρήμα και δάκρυα για τα χαμένα θηράματα, κυνηγοτόπια και κυνήγια, αφού εδώ και χρόνια λίγο μετά την δημοσιοποίηση της προσβάλλεται δικαστικά από διάφορους που απλά δεν γουστάρουν το κυνήγι!

Έχουμε κάποιους οπλοφόρους που βαπτίζονται κυνηγοί οι οποίοι δεν σέβονται και δεν φοβούνται κανέναν αφού οι τιμωρίες που επιβάλλονται, όταν επιβάλλονται, είναι για γέλια!

Έχουμε οργανώσεις με ταμειακό αποθεματικό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ όντας οργανώσεις ΜΗ ΚΑΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Άλλες πάλι, που έχουν καταντήσει μικρομάγαζα και επιμελώς κάποιοι τις χρησιμοποιούν ως εφαλτήρια για πολιτικές καριέρες. Έχουμε επιτρέψει μετά από τόσες πόρτες ήδη ανοιχτές, να ανοίγουν κι άλλες από δαύτες που δεν θέλουν να υπακούσουν και σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι!

Έχουμε «γκρίζες» περιοχές που η πολυνομία επιτρέπει την κατά το δοκούν ερμηνεία του διαχειριστικού τους γίγνεσθαι. Για να μην μπερδεύεσαι, υπάρχει περιοχή που απαγορεύεται η προσέγγιση, αλλά σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Δ’ ΚΟΣΕ επιτρέπεται το κυνήγι!

Έχουμε έναν πολιτικό φορέα στα αζήτητα. Φυσικά και μιλάω για το ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ. Πού να βρίσκεται τώρα ο πρόεδρος του ο κ. Τσαγκανέλιας, που τόσο εκτιμώ; 3ο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2009 στην Σύρα, 3,7% στις Κυκλάδες θυμάσαι; Σάρωσε στην Τήνο το 2014 με 9.42%. Πανελλαδικά συγκέντρωσε το 1%, όταν οι Οικ. Πρασ. έλαβαν 0.9%! 

Έχουμε έναν πρόεδρο της Κ.Σ.Ε. ο οποίος εδώ και χρόνια μάχεται για να προασπίσει τα δικαιώματα του κυνηγίου, αλλά κάθε χρόνο αποδέχεται την ίδια, εύκολα διαβάλλουσα ρυθμιστική. Αποδέχεται να μην υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που να περικλείει το κυνήγι έτσι ώστε να μην ενοχλεί την έννομη άσκηση του κανένας κάθε τρεις και λίγο. Αποδέχεται η πληροφόρηση των κυνηγών να μην είναι η πρέπουσα. Επέλεξε να κλείσει την πόρτα σε ένα κόμμα, το οποίο σε λίγες μέρες θα είναι η κυβέρνηση της χώρας…μάλλον!

Πόσα άλλα τέτοια να πω που έχουμε με την παρούσα κατάσταση, αλλά δεν τα θέλουμε; Τελικά έχουμε αυτό που θέλουμε, ή μήπως αυτό που αξίζουμε; Αυτό που αξίζουμε είναι αυτό που έχουμε; Θέλουμε αυτό που αξίζουμε;

Πόσο σοφό είναι ένας εκπρόσωπος μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας να κλείνει πόρτες και να στυλώνει πόδια; Με τι μούτρα θα πάμε να συζητήσουμε για την επερχομένη κυνηγετική χρονιά; Ποιος και με ποιον τρόπο θα μεταφέρει τις απόψεις και τις θέσεις μας στην νέα κυβέρνηση; Οι οικολόγοι έκαναν την κίνηση τους και αγκαλιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το δικό μας κόμμα που είναι; Πού είναι η δική μας περιζήτητη δεξαμενή ψήφων;

Πως ξέρουμε εκ προοιμίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το κακό του κυνηγίου; Σε παρακαλώ μην βιαστείς να με βαφτίσεις ψηφοφόρο του, δεν είμαι! Είμαι όμως κάποιος που θα έμπαινε στην διαδικασία ενός διαλόγου μαζί με εκπροσώπους του και στην διεκδίκηση των συμφερόντων του κυνηγίου και όλης της κυνηγετικής οικογένειας. Θα έδινα τώρα μάχη για τα συμφέροντα αυτών που ασκούν τη θήρα κι αυτών που την έχουν εδώ και χρόνια βιοποριστική τους πυξίδα.

Κανείς δεν ξέρει τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κυνήγι και καλό είναι να τις μάθουμε από το πλέον αρμόδιο στόμα του. Όπως καλό είναι να μην βαράμε συναγερμό και να μην κλείνουμε πόρτες χωρίς εμφανή λόγω, εκτός και αν τα συμφέροντα που θίγονται έχουν ονοματεπώνυμο και αρκετά μηδενικά στο τέλος!!!

Στείλε ένα e-mail στο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτα από τον Αλέξη να αποτυπώσει τις θέσεις του κόμματος για το κυνήγι ΤΩΡΑ πριν τις εκλογές. Ζήτα την δημιουργία ενός φορέα που θα έχει μέλος έναν από εμάς. Έναν έμπειρο, παλαίμαχο κυνηγό που θα ξέρει τι μπορεί και πώς θα εφαρμοστεί στην Ελληνική ύπαιθρο. Σίγουρα αυτός δεν είμαι εγώ αν πάλι πήγε εκεί το μυαλό σου!


Κάνε το εδώ  info@syriza.gr όπως το έκανα κι εγώ. Για το κυνήγι ρε γαμώτο!!!!

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.


Είναι ήδη στα περίπτερα!!!

Τι χειμώνας βαρύς!!!


Και έκλεισαν οι ουρανοί και είδαμε άσπρη μέρα!

Μπορεί το θερμόμετρο να μην λέει να ξεκολλήσει πάνω από το μηδέν, μπορεί να κλαίει η τσέπη μας το πετρέλαιο που αδηφάγα καταπίνει ο λέβητας, μπορεί το ρολόι της ΔΕΗ να γυρίζει τρελά από την αυξημένη κατανάλωση, αλλά το χιόνι που έφτασε μέχρι τις παραλίες του νησιού είναι ένας τρόπος για να δούμε όλοι μας την πολυπόθητη «άσπρη μέρα» που περιμένουμε εδώ και μια 5ετια σχεδόν.

Από νωρίς το πρωί παρατηρώ έξω από το παράθυρο το βιαστικό πέρα δώθε των πουλιών. Ξαφνιασμένα κι αυτά με τον χιονιά που μας έχει καθηλώσει όλους εντός. Βέβαια κάποιοι είναι υποχρεωμένοι για να μπορούμε εμείς να νιώθουμε όλη αυτή την θαλπωρή, να μένουν στα πόστα τους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.


Κυνηγετικά, να πω ότι μετά από επικοινωνία που είχα με την θηροφύλακα του νησιού κ. Ξαγοράρη, η δασική υπηρεσία δεν έχει εκδώσει απαγόρευση θήρας, οπότε, όποιος αντέχει το κρύο μπορεί να αφήσει τα ίχνη του στο χιόνι, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα. Πάει όμως το χέρι κανενός να σηκώσει όπλο απέναντι σε κάποιο ζωντανό που τρέμει από το κρύο και την πείνα; Γεγονός είναι ότι μια μικρή βόλτα που έκανα στο δρόμο δεν συνάντησα συνάδελφο κυνηγό.

Ας πάρουμε όλοι μας, θηράματα και κυνηγοί, μια μέρα ρεπό –αφού από αύριο στρώνει ο καιρός- και μόλις στεγνώσουν τα φτερά και ζεσταθούν τα χέρια, δίνουμε εκ νέου ραντεβού στα κυνηγοτόπια.


Καλό, ζεστό υπόλοιπο της παγωμένης μέρας.