ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Μπορεί να είναι οξύμωρο το σχήμα, αλλά όλη αυτή η κατάσταση του ποδαριού, αυτό το επιπόλαιο και όπως όπως δεν είναι τυχαίο όπως νομίζουν οι σοφοί, έμπειροι αλλά απαίδευτοι αποστάκτες της ζωής. Είναι απόρροια κάποιας μελέτης. Κάποιοι ξέρουν από πριν τι θα γίνει αύριο! Φυσικά δεν έχουν φίλους με κληρονομικό χάρισμα, αλλά τους αριθμούς οι οποίοι δουλεύουν για λογαριασμό τους.

Εγώ δηλαδή θα εμένα πίσω; Έβαλα τα νούμερα κι εγώ να δουλέψουν για μένα, παιδί της τεχνολογίας γάρ.

Στον προσωπικό ιστοχώρο που διατηρώ, μπήκα στον πειρασμό να κάνω μια μέτρηση. Φυσικά δεν μέτρησα τα κουκιά, όπως κάνουν οι τρομαγμένοι πολιτικοί ταγοί μας κάθε τόσο, αλλά προσπάθησα να μετρήσω πόσο πολύ μας πείραξε τελικά η αύξηση των τελών, μιας και έγινε μεγάλος ντόρος.

Λοιπόν απ’ ότι φαίνεται δεν μας έχει πειράξει και πολύ! Και αν μας πείραξε, η αγάπη μας για το κυνήγι είναι τόση που είμαστε διατεθειμένοι να το πληρώσουμε όσο όσο. Αυτό αποτυπώνουν οι απαντήσεις που λένε ότι θα πληρώνουν την άδεια όσο ψηλά κι αν ανέβει σε ποσοστό που φτάνει το 56%. Ένα 28% θα το σκεφτεί και ένα 16% δεν θα βγάλει. «Άντεξε» την αύξηση το 44%. Στο 36% έπεσε «πολύ βαριά», για ένα 8% ήταν «δυσβάσταχτο» και ένα 3% το άφησε «αδιάφορο», αλλά αυτό μπορεί να έγκειται και σε οικολογικό δάχτυλο (!) κάτι ανάλογο με την στατιστική αστοχία. Βλέπεις ακόμα δεν έχει εφευρεθεί μηχανισμός ασφαλείας που να αποκλείει εγκάθετους οικολόγους από κυνηγετικά στέκια!
  
Το «πράμα που σαλεύει» το άφησα για το τέλος, αφού το 68% πιστεύει ότι τα χρήματά μας «σε καμία περίπτωση» δεν πάνε εκεί που πρέπει! Πίστη με κλειστά μάτια δηλώνει το 18% κι ένα 13% δεν ξέρει και δεν είδε τίποτα. Σοφό κατά την συγχωρεμένη την γιαγιά μου, αφού το «δεν ξέρω» είναι μόνο δυο λέξεις σε αντίθεση με το «ξέρω» που είναι πολλές!

Μπορεί για κάποιους που η...θρανιακή τους θητεία είναι πιο προχωρημένη αυτά να φαίνονται γελοία. Για φαντάσου όμως τι έχει να γίνει αν τον επόμενο Αύγουστο, πρώτα ο Θεός, σε μια επόμενη αύξηση αν αυτό το 16% μείνει πιστό στις προθέσεις του; 

Θέλεις με αριθμούς; Περίπου στις 40.000 κυνηγοί να μην καταθέσουν τον οβολό τους ήτοι, γύρω στα 4.500.000€ χαμένα κι αυτά υπολογισμένα με το κόστος της τοπικής άδειας. Γελάστε εσείς οι «από πάνω», αλλά σκεφτείτε κιόλας. Τα μισά να είναι αλήθεια…! 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 7/9/2011.