ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Άρες, μάρες, κουκουνάρες!!!

Το κυνήγι πουλιών με δίχτυα, ή ξόβεργες είναι μια αρχέγονη δραστηριότητα, η οποία στις μέρες μας περιορίζεται μόνο για την σύλληψη ωδικών πτηνών. Σίγουρα είναι μια μέθοδο που προϋπήρξε του κυνηγίου με όπλα και δη, του κυνηγίου με την μορφή που ασκείται σήμερα στα βουνά της πατρίδας μας.

Στις μέρες μας η συνήθεια αυτή, της σύλληψης ωδικών πτηνών, ασκείται από άτομα που έχουν μεράκι με το άκουσμα των λιλιπούτειων τροβαδούρων της φύσης και όχι για να γεμίσουν τηγάνια, ψησταριές και κατσαρόλες με φλώρια, καρδερίνες, λούγαρα, φανέτα και πόσα ακόμα είδη που μετατρέπουν την φύση σε επίγειο παράδεισο με τις φωνές τους, κάτι το οποίο συνηθίζονταν παλιά. Οι ομελέτες και τα ριζότα με τέτοια πουλιά ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι χρήστες της άρας και δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να μην τους πιστέψουμε.

Ανά την Ελλάδα πολλά είναι τα μέρη όπου συναντάμε παθιασμένους αρατζήδες οι οποίοι διακινδυνεύουν τόσο την προσωπική τους ελευθέρια, όσο και το συμφέρον της τσέπης τους για το κυνήγι των μικρών τραγουδιστών. Η Χίος, η Σύρα, η Σαντορίνη μα και τα περίχωρα του λεκανοπεδίου της Αττικής, είναι κάποια από τα πολλά μέρη που το είδος αυτού του κυνηγίου έχει ένθερμους υποστηρικτές.

Φυσικά, και από αυτή την δραστηριότητα, δεν λείπουν εκείνοι που «βλέπουν» εύκολο χρήμα και επιδίδονται στο εμπόριο των μικρών ισοβιτών, αποσκοπώντας να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους για να γεμίσουν τις τσέπες τους και όχι για να κάνουν απλά το κέφι τους μόνο.

Το ρομαντικό και το παραδοσιακό της υπόθεσης σταματάει εν τη γενέσει του όμως, μιας και οι κυνηγετικοί ταγοί μας φρόντισαν να αποκλείσουν και αυτή την μέθοδο κυνηγίου εκτός νόμου, να αφήσουν έκθετους χιλιάδες χρήστες και να προσθέσουν συνάμα άλλη μια απαγόρευση στο πολύπαθο Ελληνικό κυνήγι. Τα αποτελέσματα αυτής της παράλειψης φυσικά, είναι να γεμίζουν τα εισερχόμενα των δικαστικών γραφείων με μηνυτήριες αναφορές αφού οι θηροφύλακες της ΚΣΕ επιβάλουν τον νόμο κάνοντας απλά το καθήκον τους, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους, τις περισσότερες φορές, με απλούς ανθρώπους και όχι με εν δυνάμει εγκληματίες του ποινικού δικαίου.

Χιλιάδες είναι τα ευρώ που πάνε χαμένα κάθε χρόνο, τόσο από πλευράς αρατζήδων, όσο και από πλευράς ΚΣΕ αφού ο εξοπλισμός των πρώτων καταστρέφεται και οι εργατώρες των θηροφυλάκων σπαταλούνται άσκοπα σε ένα κυνήγι εντυπώσεων και μόνο, αφού την ίδια στιγμή που οι θηροφύλακες δρουν ως σερίφηδες σπάζοντας άρες και κλουβιά, μένουν αφύλακτα καταφύγια, πέρδικες και αδίωκτες μεγαλύτερες μορφές λαθροθηρίας, αλείφοντας συνάμα βούτυρο στο ψωμί των πολέμιων του κυνηγίου!

Φυσικά ο νόμος είναι νόμος και οφείλουμε όλοι να υπακούμε σε αυτόν, ακόμα και αν δεν μας βοηθάει, ή στρέφεται εναντίον μας, όσο ηλίθια κι αν σκέφτηκε ο νομοθέτης. Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι θηροφυλακή υπάρχει και λειτουργεί παντού χωρίς εξαιρέσεις.

Το κείμενο που συνοδεύει το e-mail με τις φωτογραφίες, σταλμένο από τον Ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ. Καλλίθρακα Κωνσταντίνο:  

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση, έγινε το διήμερο 02-03/11/14 στην Σαντορίνη από τον Ομ. θηροφύλακα Σαντορίνης, Κώτση Κων/νο του Ζανίκου και τον Ομ. θηροφύλακα Πάρου, Καλλίθρακα Κων/νο του Ιωάννη. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από την καταστροφή αυτό σχεδίων κατασκευών παγίδευσης ωδικών πτηνών (λύμνες ή άρες) κατά την τοπική ονομασία. 
Συνολικά κατά στράφηκαν γύρω στις δέκα λύμνες, απελευθερώθηκαν όλα τα πουλιά (και αυτά που μόλις είχαν πιάσει, αλλά και αυτά που χρησιμοποιούσαν σαν κράχτες)
Επίσης να σας πω ότι υποβλήθηκαν οκτώ μηνύσεις για παράνομη θήρα-παγίδευση ωδικών πτηνών, αλλά και παράνομη θήρα με χρήση ηχομιμητικών συσκευών προσέλκυσης πουλιών.»