ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.

Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com


Λένε, αυτοί που ξέρουν, ότι αν χτυπήσεις πολύ δεν πονάς. Είναι το σοκ τόσο μεγάλο, που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί την κατάσταση και να αποδώσει το μέγεθος του πόνου.

Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση για το πόσο μουδιασμένοι είμαστε όλοι μας και μένουμε άπραγοι σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Μήπως απόρροια των ατελείωτων και μεγάλων χτυπημάτων της αξιοπρέπειας μας είναι και το γεγονός του πόσο γρήγορα άδειασαν φέτος τα καρτέρια στο νησί; Άσε που κάποια, που θεωρούνταν καλά, έμειναν εντελώς άδεια και καθαρά από σακουλάκια, φυσίγγια και κάθε λογής σουβενίρ!

Σίγουρα έχει συμβάλει και το πείσμα των τρυγονιών, που επιμένουν να μην θέλουν να περάσουν από εδώ, εκτός λίγων αντιπροσώπων τους, λες και μας περιφρονούν κι αυτά. Οι σκέψεις για το αβέβαιο αύριο που έρχεται, έχουν μετατρέψει τις άλλοτε βιαστικές φιγούρες που ανέβαιναν τα κακοτράχαλα και που λογομαχούσαν αν τύχαινε και έβρισκαν απρόσμενους επισκέπτες στο καρτέρι τους, σε σκυφτούς είλωτες που, σαν από αγγαρεία, σέρνουν τα όπλα και τα πόδια τους στο βουνό.

Για κάποιους άλλους βέβαια το κέφι είναι αμείωτο και οι επισκέψεις στα απόμερα κυνηγοτόπια είναι απόλαυση και καθημερινή συνήθεια. Βλέπεις αυτοί οι φουκαράδες, δεν είχαν την πολυτέλεια να θεωρήσουν την άδεια θήρας τους και να βοηθήσουν με τον οβολό τους και τα αυξημένα τέλη τόσο τους συλλόγους, όσο και το πνιγμένο κράτος και η πολυκοσμία δεν τους είναι βολική!

Τελικά, λες το κίνημα «δεν πληρώνω» να είναι η λύση στο πρόβλημα της ψυχολογικής πίεσης που νοιώθουμε οι περισσότεροι; Μήπως αυτοί οι λίγοι να είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Αφού δεν έχουν πληρώσει, συνεχίζουν να κυνηγούν και δεν τους έχει ενοχλήσει κανένας! Γιατί αν τους είχε ενοχλήσει, δεν θα έκαναν όνειρα για τα ορτύκια που περιμένουν, για τις πέρδικες που θα ανοίξουν την 1η του Οκτώβρη, ούτε για τις μπεκάτσες που θα κατέβουν με τον χιονιά. Αυτοί το βιολί τους!

Επιμένει ακόμη ο Θεός να αγαπά τον νοικοκύρη, ή δεν του δίνει σημασία αφού τον έχει σίγουρο και τρέχει να συνδράμει τον αδύναμο κλεφτάκο;

Μήπως οι «λαγοί» δεν κρύβονται μόνο εκεί που τα αυτοκίνητα είναι πολλά, αλλά και εκεί που ο κόσμος είναι λιγοστός και μετρημένος;

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ ατις 28/9/2011.