ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙΚ(Ω)ΛΟΓΟΙ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΨΙΛΕΣ ΕΛΙΕΣ



Ενίσχυσε μας

Πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι βασίζονται αποκλειστικά στις συνεισφορές μελών και φίλων. Αυτό μας διατηρεί απολύτως ανεξάρτητους από οποιαδήποτε συμφέροντα. Με τη συνεισφορά σου υποστηρίζεις τις δράσεις και τις καμπάνιες για την πράσινη πολιτική. Ακόμα και η πιο μικρή συνεισφορά είναι για μας πολύτιμη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί καθαρότερα η φωνή της Οικολογίας.


Με αυτά τα λόγια οι οικ(ω)λόγοι πράσινοι επαιτούν τον οβολό όσων θέλουν να είναι in και σύμφωνα με τις ταγές των καιρών! Φυσικά του κειμένου το οποίο απευθύνεται σε εγκεφαλικά νεκρούς, γιατί σε τέτοια κατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος για να προσπεράσει το «Πέρα την κρατική χρηματοδότηση» και να το ταιριάξει με το « Αυτό μας διατηρεί απολύτως ανεξάρτητους από οποιαδήποτε συμφέροντα», ακολουθούν οι τρόποι πληρωμής, οι τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ. Μέχρι άτοκες δόσεις φαντάζομαι ότι είναι σε θέση να κάνουν, για να υφαρπάξουν τα ευρώπουλα.
Σε αντίθεση με τα πράσινα άλογα των οικ(ω)λόγων εμείς οι κυνηγοί εμμένουμε και επιμένουμε να είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι, σε οτιδήποτε κάνουμε. Μήπως να το ξανασκεφτούμε λίγο; Ή να επιλέξουμε να ανέβουμε ακόμη ένα επίπεδο και να δίνουμε και σ’ αυτούς κανένα φράγκο; Μπορεί τότε να έχουμε δικαίωμα στον τίτλο Κυνηγός-Οικολόγος που πισματικά μας τον στέρουν τόσα χρόνια!Τι να κάνουμε; Η πράσινη ανάπτυξη θέλει θυσίες, αλλά αυτά για κάποιους είναι...ψιλές ελιές (βλέπε: ψιλά γράμματα)!

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ



Η φετινή κυνηγετική σεζόν πνέει τα λοίσθια και σε γενικές γραμμές οι πολλοί, δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τα χειμωνιάτικα περάσματα. Αν και εδώ που τα λέμε δεν ήταν και πολύ χειμώνας ο φετινός (τουλάχιστον μέχρι σήμερα).
Σάπισε το κοκαλάκι μας από νοτιά σε νοτιά. Το μόνο καλό στην όλη ιστορία ήταν οι επανωτές βροχούλες που δροσίζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το πάντα διψασμένο ξερονήσι μας.
Η σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού τα τρυγόνια και τα ορτύκια που είδαν σε σύνολο όλες οι Κυκλάδες είχαν να περάσουν πάρα πολλά χρόνια (σίγουρα πριν πιάσω ντουφέκι στα χέρια μου).
Η συνεχόμενη μετέπειτα καλοκαιρία σε όλη την Ελλάδα, εξαφάνισε τα πουλιά και «πήρε πίσω» την ικανοποίηση και τις φρούδες ελπίδες που απλόχερα έδωσε σε χιλιάδες συναδέλφους σε όλη την επικράτεια. Λιγοστά ήταν τα μέρη που η ημερήσια κάρπωση έφτανε κοντά στα επιτρεπτά όρια, μιας ακόμα και μέρη που μέχρι πέρσι θεωρούντο «βασιλικά» φέτος στερήθηκαν της παρουσίας κάθε φτερωτού θηράματος.
Το τελευταίο δεκαήμερο που ο καιρός αποφάσισε να επανέλθει στις ενδείξεις του ημερολογίου και να θυμίζει χειμώνα, κάποια από τα θηράματα έκαναν την εμφάνιση τους, έτσι, αναμνηστικά, για να έχουμε να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ακόμα τσίχλες, γερακότσιχλες και φάσες.
Σε αυτό το σημείο καλό θα είναι να αναφέρω ότι θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν κάποια είδη που το κυνήγι τους τελείωσε στις 31/1 όπως το Κιρκίρι, η Πρασινοκέφαλη, η Κυνηγόπαπια, η Φλυαρόπαπια και η Καλημάνα. Τα επόμενα φτερωτά στην σειρά που βρίσκονται κοντά στο τέλος της κυνηγετικής τους περιόδου είναι η Σιταρήθρα , το Σφυριχτάρι, η Σουβλόπαπια, η Σαρσέλα, η Χουλιαρόπαπια, η τσικνόπαπια, η Φαλαρίδα, η Ασπρομετωπόχηνα, η Νερόκοτα και το Μπεκατσίνι των οποίων το κυνήγι σταματά στις 10/2 και η Φάσα, Δενδρότσιχλα, Κότσυφας των οποίων η θήρα σταματά στις 20/2. Θεωρώ περιττό να αναφερθώ στα τρία θηρεύσιμα είδη που το κυνήγι τους έλαβε τέλος τον Δεκέμβριο και δεν είναι άλλα από τα δυο είδη Πέρδικας και ο Φασιανός.
Αφού ευχαριστήσουμε τον Μεγαλοδύναμο που μας κράτησε υγιείς και φέτος έτσι ώστε να ξαναζήσουμε αυτές τις μοναδικές εμπειρίες, νομίζω ότι ένα ευχαριστώ αξίζει και στον κ. Αγγελέτο και στο σινάφι του για τα εκατομμύρια ευρώ του κρατικού, αλλά και ευρωπαϊκού κορβανά που έβαλαν στην τσέπη έτσι ώστε να έχουν την ευχέρεια να μας κάνουν την ζωή δύσκολη για να μην πλήττουμε . Κλείνοντας να ευχηθώ να μην έπρεπε ο τίτλος να ήταν «Κυνήγι, τέλος εποχής»!