ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος. Έρχονται οι αστυνομικοί ζώων

Δημιουργείται ειδικό σώμα για να σταματήσει η βαρβαρότητα

Με θετικό μάτι βλέπει ο Αρχηγός της Αστυνομίας την εισήγηση των Οικολόγων για διορισμό αστυνομικών για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ζώων. Διαπιστώνοντας ότι τα κρούσματα κακοποιήσεων, δηλητηριάσεων και δολοφονιών ανυπεράσπιστων κατοικίδιων στην Κύπρο αυξάνονται ανησυχητικά, η πολιτεία μελετά τρόπους αποτελεσματικής αντίδρασης.

Ένας από τους μπροστάρηδες της προσπάθειας περιορισμού αυτής της βαρβαρότητας είναι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης μαζί με αντιπροσωπία εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων και την Επαρχιακή Γραμματέα Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων, Φρόσω Αποστολίδου, συναντήθηκαν, προχθές, με τον Αρχηγό Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου για την προώθηση της ιδέας για δημιουργία «αστυνομίας των ζώων». Σημειώνεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου των Οικολόγων για τον διορισμό ειδικών αστυνομικών με στόχο την εφαρμογή του «περί σκύλων νόμου» και του «περί της ευημερίας των ζώων νόμου». 

Θετικός ο Αρχηγός Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους Οικολόγους και τις φιλοζωικές οργανώσεις ότι η Αστυνομία δεν έχει καμιά ένσταση στην ιδέα δημιουργίας ειδικού σώματος για την εφαρμογή των νομοθεσιών για τα ζώα. Ήδη έχουν οριστεί ανά επαρχία υπεύθυνοι αξιωματικοί για την επίβλεψη της διαδικασίας διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης ζώων. Όσον αφορά τον διορισμό ειδικών αστυνομικών, αυτός μπορεί να προχωρήσει μόνο με πολιτική απόφαση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου με γραπτή δήλωσή της χαιρετίζει τη θετική προσέγγιση του Αρχηγού της Αστυνομίας, κ. Παπαγεωργίου, έναντι στα αιτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων και καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για πρόσληψη ειδικών αστυνομικών για την «αστυνομία των ζώων». 

Καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων Η κ. Χρυσοστόμου αναφέρει ότι καθημερινά το Κίνημα Οικολόγων γίνεται δέκτης παραπόνων για δηλητηριάσεις κατοικίδιων ζώων. «Γνωστοί άγνωστοι χρησιμοποιώντας παράνομες ουσίες -προφανώς εισηγμένες από τα κατεχόμενα- γεμίζουν τις γειτονιές με δηλητηριώδη δολώματα. Οι ασυνείδητοι δεν σκέφτηκαν ότι στην περιοχή κυκλοφορούν μικρά παιδιά και ότι με τις εγκληματικές τους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου. «Το Κίνημα Οικολόγων καλεί την Αστυνομία να προχωρήσει με αποφασιστικές ενέργειες με στόχο την προσαγωγή των ενόχων στη Δικαιοσύνη», προσθέτει. Τα επικίνδυνα γεωργικά φάρμακα Η Ελένη Χρυσοστόμου σημειώνει ότι «η πολιτεία πρέπει επιτέλους να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη διακίνηση επικίνδυνων γεωργικών φαρμάκων. 

Η εισήγηση των Οικολόγων είναι να μην πωλούνται αυτά τα φάρμακα σε μη αδειοδοτημένα άτομα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να παταχθεί η λαθρεμπορία φαρμάκων από τα κατεχόμενα», συμπληρώνει η εκπρόσωπος. Η μαζική δολοφονία της Κάτω Δευτεράς Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Κίνημα Οικολόγων κατήγγειλε μαζική δηλητηρίαση ζώων στην κοινότητα Κάτω Δευτεράς. Σε ανακοίνωση, είχε αναφέρει ότι «γνωστοί-άγνωστοι, χρησιμοποιώντας παράνομες ουσίες, γέμισαν μια ολόκληρη γειτονιά με δηλητηριώδη δολώματα. Το μακάβριο αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πράξης είναι να δηλητηριαστούν θανάσιμα τρεις σκύλοι και τέσσερις γάτοι. Οι υποψίες στρέφονται προς συγκεκριμένα πρόσωπα, που κατ' επανάληψιν είχαν απειλήσει τους γείτονές τους ότι θα δηλητηριάσουν τα ζώα επειδή ενοχλούνταν από την παρουσία τους», είχε αναφέρει το Κίνημα.

 Η καταδίκη για φόνο γάτου ΑΚΟΜΗ ένα παράδειγμα βαναυσότητας σε βάρους ζώου ήταν η υπόθεση που έφθασε μέχρι τα δικαστήρια και δημοσίευσε η «Σ» τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σε πολίτη πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ, μετά την παραδοχή του ότι πυροβόλησε τον γάτο της γειτόνισσάς του με αεροβόλο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, ενοχλούσε τα καναρίνια του. Η ιδιοκτήτρια του άτυχου γάτου κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία στις 3.10.2010. Σύμφωνα με την κατάθεση, ενώ αυτή βρισκόταν στην οικία της, αντιλήφθηκε ότι το γατάκι της ήταν σοβαρά τραυματισμένο. Το μετέφερε σε κτηνίατρο, ο οποίος διαπίστωσε ότι το άτυχο ζωάκι ήταν νεκρό. Ο θάνατός του, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, προήλθε από αιμορραγία στο ήπαρ και στους πνεύμονες από σφαιρίδιο πυροβόλου όπλου. Ο καταδικασθείς είναι παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. 

ΠΗΓΗ:  http://animalspress.blogspot.gr