ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Οι παραδοσιακοί οικισμοί πρέπει να προστατευθούν.


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει ένα αριθμό συνταγματικών διατάξεων όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.

Η Ολομέλεια ασχολήθηκε με ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά αφορούσε σε παραδοσιακό οικισμό στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση», τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού».

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων που εξαιρούσε από την κατεδάφιση την τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη και την απόφαση της Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία πραγματοποιήθηκε η ηλεκτροδότησή της.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr