ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Άλλη μια φωνή αγωνίας.

Ένα σχόλιο που ήρθε πριν λίγη ώρα  από κάποιον Ανώνυμο επισκέπτη, είναι η αιτία αυτού του άρθρου.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο επισκέπτης μου, ορμώμενος από το άρθρο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» καυτηριάζει την λανθασμένη, κακή και λάθος διαχειριστικά συνήθεια να επιμένουν κάποιοι να κυνηγούν, όντας κλειστό το κυνήγι, την άνοιξη και, κατά τα λεγόμενά του, τον εθελοτυφλισμό κάποιων άλλων.

Επέλεξα τον διάλογο μαζί του να τον κοινοποιήσω και σε σας, μιας και είναι πέραν του δέοντος ενδιαφέρον.

Ακολουθεί το μήνυμα του επισκέπτη και μετά η δική μου απάντηση σε αυτόν και η ταπεινή μου γνώμη για το όλο θέμα.

  Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ , ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ BLOG ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΘΕΤΑ Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΙΑ ΤΡΥΓΟΝΙΑ. ΟΛΟΙ , ΜΑ ΟΛΟΙ, ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ "ΓΑΡΓΑΡΑ" ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΕΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ !!!ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ Κ.Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ.ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ !!!! ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ ;;; ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ;;;
10 Μαρτίου 2012 2:58 μ.μ.


Η απάντηση του Καλιακούδα:

Καταρχήν θέλω να σ’ ευχαριστήσω φίλε μου Ανώνυμε επισκέπτη τόσο για την επίσκεψη σου εδώ, όσο και για το θέμα που βάζεις στο τραπέζι.

Σαν κυνηγός, πιστεύω να έχεις καταλάβει ότι είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με το ανοιξιάτικο κυνήγι, για τους λόγους που μπορεί ένας νοήμων άνθρωπος να φέρει στο μυαλό του.

Τώρα όσο αφορά την επιμελή κάλυψη – συγκάλυψη του γεγονότος, να σου πω ότι αυτά που ισχυρίζεσαι για βουλευτάδες, υψηλόβαθμους ή κατώτερους κυνηγαράδες κτλ, είναι πολύ σοβαρά. Φαντάζομαι ότι αυτός είναι και ο λόγος που υπέγραψες σαν Ανώνυμος και όχι σαν κύριος…«ΤΑΔΕ». Λογικό μου φαίνεται, αλλά όχι ενδεδειγμένο για μια τόσο σοβαρή καταγγελία. Φυσικά εδώ, στο blog, δεν εδρεύει η εισαγγελία πρωτοδικών για να βγάλουμε ετυμηγορία, αλλά όλοι αυτοί που τους αρέσει το κυνήγι και η επαφή με την φύση.  

Σαν συνεργάτης ενός περιοδικού κυνηγετικού ενδιαφέροντος να σου πω, χωρίς ο λόγος μου να εκπροσωπεί κανένα από αυτά, ότι κάθε περιοδικό του χώρου δεν μπορεί να κάνει τον πληροφοριοδότη της θηροφυλακής και δη, τον εντολέα της.

Έχω την εντύπωση ότι κατά καιρούς όλα τα κυνηγετικά περιοδικά έχουν σχολιάσει δυσμενώς αυτή την λαθραία «παράδοση» και τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στα θηράματα που, με τόση λαχτάρα, περιμένουμε τον Αύγουστο.

Κάποια από αυτά τα περιοδικά, επίσης, έχουν αποδείξει μέσω των συνεργατών τους ότι δεν σκιάζονται να τα βάλουν και με τον διάολο ακόμα, όταν πρόκειται να προασπιστούν τα συμφέροντα του έννομου κυνηγίου και των κυνηγών που υπακούν στους νόμους που διέπουν το κυνήγι.

Οι καθ ύλην αρμόδιες αρχές για την διαχείριση του θέματος είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, η Δ' ΚΟΣΕ, η Γ' ΚΟΠ και οι οικείες δασικές αρχές. Παραθέτω μάλιστα και μια λίστα με τους θηροφύλακές των ομοσπονδιών για όσους τυχών θέλουν να κάνουν κάποια καταγγελία, ή να δώσουν κάποια πληροφορία.

 http://www.dkose.gr/tels/d_thirofilakes.pdf

http://www.ekoepirus.gr/index.php?inc=view&num=18

http://www.gkop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=212&Itemid=126

Τι μπορούν να κάνουν όμως και οι ελεγκτικές υπηρεσίες όταν έχουν να κάνουν με αμετανόητους; Έχω μαρτυρία από έναν "Νιόνιο" που τον έπιασαν στα πράσα, του πήραν το όπλο κι αυτός τους είπε ότι την επομένη θα ήταν ξανά εκεί!

Όσο αφορά το δικό μου blog, να σου πω ότι εγώ έχω την παλικαριά να στηλιτεύσω, επώνυμα, τα κακώς κείμενα του οίκου μου, αλλά δεν έχω την διάθεση να τα βάλω με όλη την Ελλάδα. Το θέμα των Επτανήσων το αφήνω σε κάποιο «Νιόνιο» που θα έχει το κουράγιο να τα βάλει με τους δικούς του.

Μην βιαστείς σε παρακαλώ να πεις ότι βγάζω την ουρά μου έξω, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Η άποψή μου για κάθε μορφή λαθροθηρίας είναι διατυπωμένη άπειρες φορές, τόσο μέσα από εδώ, όσο και από την στήλη μου στο περιοδικό.

Θα την πω άλλη μια φορά, για να είμαι σαφής:

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΡΑ ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΝΟΜΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ…!

Το μόνο που μας μένει τώρα, είναι να περιμένουμε αντιδράσεις από τους έχοντες τα ηνία. Ακόμη και από κάποιον θιασώτη αυτού του θεάτρου του παραλόγου!

Θέλω να σ’ ευχαριστήσω άλλη μια φορά για το σχόλιο σου και για την ευκαιρία που μου έδωσες να ξανακράξω τα λαμόγια της φατρίας μας.

Επιστολή από Τήνο.

Αγαπήτο «Τύπος – Κυνήγι»

Επειδή έφτασα στα όρια μου από αυτά που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια και από αυτά που διαβάζω συνέχεια στα περιοδικά, πρέπει κάτι να πω γιατί θα σκάσω.

 Γράφετε συνέχεια για τους άθλιους, για μένα, ανθρώπους που λαθροθηρούν και για άλλους που σκοτώνουν μπεκάτσες στο καρτέρι, που αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Που είναι η θηροφυλακή που εμείς πληρώνουμε; Ή ξέρουν, βλέπουν και αδιαφορούν; Ενώ στο νησί μου τις περιμένω με αγωνία, να βγάλω τα σκυλάκια μου, να ευχαριστηθώ καμιά φέρμα, καμιά τουφεκιά, που όλο το χρόνο τα προσέχω, τα εκπαιδεύω, τα ταΐζω, γι’ αυτές τις όμορφες στιγμές, αυτοί οι εγκληματίες τις σκοτώνουν άδοξα, μου στερούν αυτές τις ευχάριστες στιγμές.

 Ή που σχεδόν σε όλη την Ελλάδα βάζουν μηχανάκια για ορτύκια και αλλάζουν τα περάσματα τους και άλλοι να καρπώνονται πάρα πολλά. Και εσύ να πηγαίνεις κάθε πρωί στα ορτυκοτόπια βρίσκοντας τα ελάχιστα, που να μην καταφέρνεις ούτε το κουτάβι σου να εκπαιδεύσεις, που αυτό περιμένεις με αγωνία.

Μόνο έναν Ιταλό διάβασα ότι πιάστηκε στο καρτέρι, οι δικοί μας που το κάνουν χρόνια και όλοι τους ξέρουν, όταν τα καφενεία αδειάζουν γιατί δεν πιάνονται; Άλλοι να σκοτώνουν όσες πέρδικες βρίσκουν, να εξολοθρεύουν κοπάδια, να βγαίνουν, κάποιοι ξύπνιοι, όλες τις ημέρες για λαγό. Γι’ όλα αυτά αρχίζω να νιώθω μια θλίψη και αηδία για πολλούς κυνηγούς και ακόμα περισσότερο για αυτούς που κρατάνε τις καρέκλες ψηλά και πιο χαμηλά… 

Και επειδή αυτά τα λίγα λόγια θα τα διαβάσουν και αυτά τα άτομα που εμπλέκονται σε όλα αυτά, θα τους πω κάτι: Για μένα δεν είστε κυνηγοί, δεν ανήκετε στην οικογένεια αυτή. Είστε καρκίνωμα για το σώμα των κυνηγών. Φύγετε μακριά μας! Και εμείς οι κυνηγοί να μην επαινούμε αυτούς που μας κοκορεύονται για τα μεγάλα νούμερα που έκαναν, απλώς να τους σνομπάρουμε, αδιαφορώντας και καμιά φορά να τους επιπλήττουμε.
 
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
 
Αργύριος Παγίδας
=============================================

Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 7/3/2012. Είναι μια επιστολή - κραυγή διαμαρτυρίας, από έναν από όλους αυτούς που αισθάνονται αδικημένοι, έναν από εμάς!