ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σοβαρά κι αστεία από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κ.Σ. Σύρου.


Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας είναι πια παρελθόν. Αρκετοί ήταν οι συνάδελφοι που, παρά το τσουχτερό κρύο, τίμησαν με την παρουσία τους τόσο τον ίδιο τον Σύλλογο, όσο και τα μέλη του Δ.Σ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου ο π. Φλαβιανός Αλμπέσκου. Από την πλευρά της πολιτείας και εκπροσωπώντας τον Καλλικρατικό πλέον Δήμο της Ερμούπολης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μώτος Πέτρος, που κατά γενική ομολογία, είναι ένας μεγάλος ευεργέτης του Συλλόγου μας.

Τα μέλη χαιρέτισε και ο κ. Κ. Βαμβακούσης, τέως Πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος έδωσε το στίγμα για το τι μέλη γενέσθαι στην επερχόμενη γενική συνέλευση, η οποία θα συνοδεύεται με αρχαιρεσίες, τον επόμενο Απρίλη!


Οι παρευρισκόμενοι καμάρωσαν τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου, ένα εκτροφείο υψηλών προδιαγραφών και πρότυπο, ικανό να ανταγωνιστεί πολλά του είδους του σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η είδηση που έκανε κύκλο σε όλα τα πηγαδάκια ήταν η επικείμενη παραίτηση του, προ μηνός εκλεγμένου, Προέδρου του Συλλόγου κ. Παγώνη από τα καθήκοντα του για προσωπικούς λόγους.

Το ευτράπελο και, ομολογώ, μη αναμενόμενο ήταν το γεγονός της φραστικής επίθεσης που δέχτηκα από την σύζυγο του κ. Αντιπροέδρου! Η σύζυγος του κ. Μώτου, φανερά παραπληροφορημένη για το είδος της κριτικής που ασκώ στον σύζυγό της, ούτε λίγο ούτε πολύ, μου είπε ότι ο Αντιπρόεδρος για λόγους εργατικότητας και 24ετούς προϋπηρεσίας, θα έπρεπε να μπει στο απυρόβλητο. Καταλογίζοντας μου ότι έχω ασχοληθεί προσωπικά με εκείνον, φτάνοντας στο αισχρό σημείο να θίξω, μέσω του blog, ακόμα και το πόσο συχνά αλλάζει ρούχα!

Με όλο τον σεβασμό κυρία μου, να σας κάνω γνωστό, ότι εγώ λέγομαι Νίκος και όχι Κατίνα! Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με τα προσωπικά του καθενός, για τους απλούς λόγους ότι δεν με ενδιαφέρουν, δεν μου πέφτει λόγος και πάνω απ’ όλα, έχω κι εγώ την δική μου πραγματικότητα να με βασανίζει.

Αντιθέτως, έχω κάθε νόμιμο δικαίωμα να ασκώ κριτική στα εκάστοτε μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μου για κακοδιαχείριση, όντας μέλος ταμειακώς εντάξει και δη, μέλος που δεν έχει διστάσει ποτέ να προσφέρει την βοήθειά του σε ότι και όποτε του έχει ζητηθεί με απώτερο σκοπό, το καλό του Συλλόγου, των μελών και του κυνηγίου στο νησί μας.

Κατά τα άλλα, η γιορτή ήταν ευχάριστη. Την δύναμη του κρύου κλήθηκαν να κατευνάσουν τα οινοπνευματώδη που προσφέρθηκαν και η καλή παρέα των συναδέλφων.

Και του χρόνου να είμαστε καλά, να ξανανταμώσουμε μονιασμένοι και δυνατοί.

ΥΓ. Ελπίζω και εύχομαι να ενημερώσει κάποιος, σωστά αυτή την φορά, την σεβαστή κυρία, έτσι ώστε να μην πελαγοδρομεί και αγωνιά χωρίς λόγω!

Συμμορφώθηκε η Ελλάδα με την οδηγία της ΕΕ για παροχή υπηρεσιών από εθελοντές κτηνιάτρους.


Χρόνια τώρα το φιλοζωικό κίνημα αγωνιζόταν για το θέμα της ελεύθερης παροχής προσωρινών κτηνιατρικών υπηρεσιών προς τα αδέσποτα εκ μέρους ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων. Η χώρα μας θα έπρεπε από το 2005 να είχε εναρμονιστεί με την οδηγία 36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην χώρα μας αλλοδαπών επιστημόνων, πολιτών κρατών-μελών της Ε.Ε αλλά διάφορα συμφέροντα προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και το κράτος δέσμιο μιας πελατειακής σχέσης δεν συμμορφώνονταν με την οδηγία αυτή.
Η δυναμική διεκδίκηση από τα φιλοζωικά σωματεία και βέβαια ο κίνδυνος της παραπομπής της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχε αποτελέσματα.

Στις 31.12.2010 , δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος που επιτρέπει την προσωρινή ή περιστασιακή παροχή υπηρεσιών από επιστήμονες της Ε.Ε. στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους από κράτη –μέλη της Ε.Ε. η δε διαδικασία έλεγχου των δικαιολογητικών η οποία κρατούσε δύο και πλέον χρόνια πριν ή έμενε συνειδητά στα συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων, τώρα ορίζεται στις 7 ημέρες το ανώτερο.

Στην πράξη αυτό και όσο μας αφορά σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον οι εθελοντές ευρωπαίοι κτηνίατροι να παρέχουν δωρεάν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στα αδέσποτα ζώα της χώρας, στειρώσεις, τραυματισμούς κλπ.

Το όφελος θα είναι τεράστιο αφού το κράτος δεν διαθέτει κονδύλια για την στείρωση κλπ των αδέσποτων ζώων και οι φιλοζωικές τιμές των ελλήνων κτηνιάτρων είναι απαγορευτικές για τους συλλόγους τα οικονομικά των οποίων είναι ανύπαρκτα.

Το φιλοζωικό κίνημα βέβαια θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην βασίζεται σε ξένα δεκανίκια, όμως η ελεύθερη πλέον παροχή υπηρεσιών από ξένους εθελοντές θα ανακουφίσει σημαντικά τα φιλοζωικά σωματεία και θα περιορίσει τον ανεξέλεγκτο υπερπληθυσμό των αδέσποτων.

Παράλληλα αναμένεται , σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και συζητάμε με τα αρμόδια υπουργεία , η τροπολογία του 3170/2003, που βρίσκεται προ των πυλών, να καθορίσει ως χώρους στείρωσης των αδέσποτων ζώων τους χώρους των δημόσιων και αγροτικών κτηνιατρείων, ή άλλους χώρους που διαθέτουν οι Δήμοι.

Θετικά βήματα που δικαιώνουν την επιμονή μας , τους αγώνες μας και την μεγάλη συμβολή του συλλόγου μας στην επίτευξη ενός από τους στόχους μας.

ΠΗΓΗ: www.adespoto.gr

Εξαφανίζονται απειλούμενα είδη πάπιας.


Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες για την πάταξη της λαθροθηρίας.

«Οι επιδρομές από λαθροθήρες γίνονται δυστυχώς κάθε χρόνο, αρχίζοντας τον Ιούλιο και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, κυρίως στον Βάλτο της Ροδιάς. Οι ταβέρνες εντός του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, πωλούν πάπιες και συγκεκριμένα στην Πέτρα, στη Φιλοθέη, στη Στρογγυλή, στην κεντρική πλατεία στο Ψαθοτόπι, όπως επίσης και σε καταστήματα στο Λούρο, στη Σαμψούντα και τον Αγιο Σπυρίδωνα», μας λέει η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη και συμπληρώνει:

«Η λαθροθηρία τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες κατά απειλούμενων ειδών πάπιας είναι ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά της φυσικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, υγρότοπος που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο τόπο αναπαραγωγής για την Βαλτόπαπια στην Ελλάδα.

Οι πρωτοβουλίες των υπηρεσιών για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι ελάχιστες έως και απούσες λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και συντονισμού των διαφόρων φορέων φύλαξης (επόπτευση Φορέα Διαχείρισης, Αστυνομία, Δασαρχείο, Θηροφυλακή και Λιμεναρχείο), αλλά και λόγω του ότι τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται ως τοπική παράδοση.

Είναι σαφές ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αδυνατεί να ελέγξει τη λαθροθηρία, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καταστολής. Επίσης, παρόλη τη σαφή αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Πρεβέζης για την πάταξη της χρήσης των μηχανοκίνητων σκαφών με εξωλέμβιες στη λιμνοθάλασσα, όπως προβλέπει ο νόμος, το Λιμεναρχείο Πρεβέζης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κλήσεις που δέχθηκε στην περιοχή. Η Δασοφυλακή και η Θηροφυλακή κάνουν συντονισμένες, αλλά εξαιρετικά ανεπαρκείς, ενέργειες για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Ζητούμε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην ανομία που επικρατεί στον Υγρότοπο του Αμβρακικού. Είναι πεποίθησή μας ότι με τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών μπορεί να αποβεί αποτελεσματική η πάταξη της λαθροθηρίας», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr