ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο τεύχος Τύπος ΚΥΝΗΓΙ.


Μαχόμενο περιοδικό για μαχόμενους αναγνώστες. Κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 17/9/2014 και κάθε Τετάρτη με τον Ελεύθερο Τύπο. Αν σέβεστε την κυνηγετική σας υπόσταση, μην το χάσετε!

Δεν πάει άλλο...!!!

ΦΙΛΟΤΙΜΟ-ΚΥΝΗΓΙ-ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ

Αρχές της κυνηγετικής περιόδου ,και όλοι μας αγωνιούμε για τα πολυπόθητα περάσματα.
Καθημερινά στα καρτέρια (πόστα) από τα χαράματα, τα τηλέφωνα σε αναμονή κάποιων πληροφοριών και με εξαίρεση τις πρώτες μέρες τα σημάδια δείχνουν ενθαρρυντικά. Τουλάχιστον για τα τρυγόνια , γιατί πιστεύουμε ότι τα ορτύκια ακολουθούν αργότερα και ελάχιστοι έχουν ξεκινήσει την αναζήτησή τους. Δειλά  δειλά  όμως , άρχισαν και αυτά να κάνουν σποραδικές εμφανίσεις.

Και ενώ όλοι ακόμη ασχολούμαστε με τα τρυγόνια, ήρθε και η πρώτη “καλή” είδηση. Το πρώτο καλό μπάσιμο για τις Κυκλάδες , έγινε. Όλοι αρχίσαμε τις ερωτήσεις για να μάθουμε τις πρώτες πληροφορίες , κυρίως για το μέρος που εμφανίστηκαν.

Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει. Το πέρασμα έγινε στον συνηθισμένο τόπο “εγκλήματος”. Σε νησί των Κυκλάδων, σχεδόν ακατοίκητο, με μόνο εποχιακούς κατοίκους. Σε μέρος που αν δεν με ξεγελούν οι γνώσεις μου, απαγορεύεται το κυνήγι .Στο άκουσμα των νέων, ένα πικρό χαμόγελο και ένα σκύψιμο του κεφαλιού, έδειξε ξεκάθαρα τις σκέψεις που κάναμε όλοι. Οι λεπτομέρειες  μετά από τα τηλεφωνήματα σε γνωστούς  έδειξαν για μια ακόμη φορά τη λογική των “κυνηγαρέων” , αλλά και όλων αυτών που μας διαφεντεύουν . 

Τα “νούμερα” εξωπραγματικά για μας, τους ακόμη ρομαντικούς , της υποτιθέμενης κυνηγετικής παιδείας. Κάθε έννοια ορίου κυνηγετικής κάρπωσης έμειναν μόνο στα χαρτιά των Ρυθμιστικών . Ο τρόπος  που τα ορτύκια επέλεξαν το μέρος να ξαποστάσουν γνωστός πια σε όλους μας. Οι γνωστοί-άγνωστοι , έκαναν πάλι το “θαύμα” τους.

Σιγά σιγά όμως η οργή άρχισε να φουντώνει. Οι φωνές δεν άργησαν να γίνονται πιο έντονες ανάμεσα στους κυνηγούς. Η πίκρα πλέον ξεχείλιζε από τα χείλη όλων μας.
Που είναι επιτέλους η Ομοσπονδία μας ; Που είναι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ; Τι κάνουν επιτέλους οι καρεκλοκένταυροι ; Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό ;
“Τρώμε” τα πόδια μας στα βουνά και κάποιοι επιτήδειοι επιδίδονται στο γνωστό τους άθλημα. Την κρεατοσυλλογή. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που εφαρμόζεται η γνωστή τακτική. Μέχρι και μέσα στη θάλασσα βάζουν τα “μηχανάκια” για να τα κατεβάζουν και τα μαζεύουν μετά με τις βάρκες. Όσοι επέλεξαν πιο “συμβατικό” τρόπο, έδειξαν πόσο εύκολα μπορούν να γεμίσουν τους καταψύκτες των σπιτιών τους.

Στα ερωτήματα των κυνηγών, οι απαντήσεις πολύ σκληρές. Η Καρεκλοκένταυροι  έχουν μάλλον “άλλα” πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί. Ακούστηκε( φήμες ; ) ότι στον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα που ανήκει ο έλεγχος της περιοχής , του έδωσαν τελεσίγραφο ότι να μην τολμήσει να εμφανιστεί στην περιοχή, γιατί μέχρι και η σωματική του ακεραιότητα θα κινδυνεύσει.

Η αύξηση των τελών στις κυνηγετικές άδειες , έπρεπε μάλλον να καλύψει ανάγκες για διαφορετικά πράγματα και όχι κυνηγετικού ενδιαφέροντος. Η απουσία των υπευθύνων  στα προβλήματα είναι χαρακτηριστική. Μην ξεχνάμε την περσινή περίοδο και την αδιαφορία που έδειξαν  στις επικλήσεις του Δ.Σ. για βοήθεια την ημέρα της έναρξης. Ας μην αναφερθούμε στις ευρωεκλογές και στις “παροτρύνσεις” να μην ψηφιστεί το “καλόπαιδο”, όπως χαρακτήρισαν κάποιοι , τον Τηνιακό.

Μόνο ένα νησί των Κυκλάδων δέχθηκε την φροντίδα και τη συνεχή παρουσία μελών  της Ομοσπονδίας. Οι λόγοι …άγνωστοι.
Για δεύτερη λοιπόν συνεχόμενη χρονιά, μεταφέρω την αγωνία, την οργή, και την απογοήτευση , όχι μόνο των κυνηγών της Τήνου, αλλά ίσως και κυνηγών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η λογική του να βάλουμε και εμείς “μηχανάκια” , ώστε να σταματάμε τα ορτύκια στο δικό μας νησί, πριν φτάσουν στο επόμενο, δεν νομίζω να είναι σωστή.

Με το περσινό μου έγγραφο δεν έλειψαν οι προσωπικές απειλές για μένα και την οικογένειά μου, από αυτούς που θίγονται με αυτά που γράφω, αλλά ευτυχώς και οι φωνές συμπαράστασης από κυνηγούς που ακόμη ελπίζουν.

Ελπίζω κύριοι της Ομοσπονδίας  επιτέλους να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να αφήσετε τις  “καπαρωμένες” εδώ και πολλά χρόνια καρέκλες σας (με μικρές εναλλαγές) και επιτέλους να κάνετε κάτι. Η μείωση του αριθμού των αδειών, δεν λύνεται με αυξήσεις τελών. Του χρόνου θα ψάχνετε όχι μόνο τα 5 ευρώ που προστέθηκαν φέτος ,αλλά και τα υπόλοιπα 100. Αν νομίζετε ότι θα μείνουμε αδιάφοροι σε αυτή την κατάντια, σας πληροφορούμε ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε. Οι κυνηγοί πλέον έχουν ξυπνήσει και δεν θα σας συγχωρέσουν άλλη απραξία. Δείξτε επιτέλους λίγο ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

Με απογοήτευση & οργή που ξεχειλίζει
Φαράκλας Γιάννης 
Μέλος του ΚΣ Τήνου, πρώην πρόεδρος & μέλος του ΔΣ