ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εεεε ρε γλέντια…chukar chukar chukar!


Παρασκευή απόγευμα στην οδό Πρωτοπαπαδάκη είχε σόου! Όχι από αυτά που διοργανώνει ο σύλλογος καταστηματαρχών της περιοχής, άλλος ήταν ο διοργανωτής. Το σόου είχε, κατά κοινή ομολογία, εξίσου την ίδια επιτυχία με αυτά που διοργανώνει ο κ. Κοής και η παρέα του τις μέρες των γιορτών.

Είχε μάλιστα τέτοια απήχηση, που τα μαντάτα έφτασαν μέχρι την γειτονική Τήνο, απ΄ όπου τα πληροφορήθηκα κι εγώ! Μικρός ο κόσμος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε εχθές το βράδυ συμβούλιο. Κύριο θέμα ήταν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο υπερπληθυσμός της πέρδικας στην Απάνω Μεριά! Παρόντες μάρτυρες, κάτοικοι πληγέντες από την λαίλαπα της chukar. Ναι καλά διαβάζετε. Μέσα σε 16 μήνες καταφέραμε το - για άλλους Συλλόγους π.χ. η Σίφνος, που έμεινε για δυο χρόνια κλειστή και δεν είχε φέτος πουλιά χωρίς συγκεκριμένη αιτία – το ακατόρθωτο!

"Δεν τολμάμε να φυτέψουμε τίποτα! Δεν αφήνουν σταφύλια, δεν αφήνουν ντομάτες. Τα μαρούλια τα τρώνε με το που τα ακουμπήσουμε στο χώμα!" Έλεγαν.

Εκτός της ζητούμενης λύσης για το φαινόμενο chukar, οι κάτοικοι μάλλον έψαχναν και κάποια αποζημίωση από τον Σύλλογο…μάλλον. Πιστός συμπαραστάτης και άνθρωπος που προσέφερε τον ώμο του για να κλάψουν την χαμένη σοδιά, ήταν ο κ. Αντιπρόεδρος, ποιος άλλος!

Είναι πονηρές και δύσκολες οι μέρες, πρέπει να κάνουμε τα «κονέ» μας. Όχι πάντως για το καλό του Συλλόγου. Ο Σύλλογος, στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν αυτός που θα έβαζε το χέρι στην τσέπη και θα ξαναπλήρωνε. Όχι δεν εννοώ ότι πλήρωσε ήδη μια φορά για την εκτροφή τους μέχρι την απελευθέρωση. Μιλάω για το πρόβατο που είχε παλαιότερα πληρώσει 100€, επειδή κάποιου μέλους το σκυλί το είχε σκοτώσει. Δεν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης, πλήρωσε ο Σύλλογος, αμέ!

Να το έχετε υπόψη σας, αν κάποιος γιατρός - τυχαία και ατυχής η επιλογή του επαγγέλματος - σας τρακάρει στον δρόμο και φύγει μην σκάτε, ο ιατρικός σύλλογος να είναι καλά. Θα σας αποζημιώσει πλήρως! Έγινε μια φορά η αρχή και όλοι πλέον ξέρουν την πόρτα μας.
Πρόπερσι, εγώ ο ίδιος είχα αποτρέψει έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος όντας γνώστης του περιστατικού με το αποζημιωμένο πρόβατο, απαιτούσε να τύχει ίδιας μεταχείρισης, όταν κάποιος ασυνείδητος είχε αφήσει μια πόρτα ανοιχτή σε κάποιο βουνό, με αποτέλεσμα να μπουν τα μοσχάρια του σε ένα παρακείμενο θερμοκήπιο και να καταστρέψουν φυτά αγγουριάς.

Του είχα παραθέσει τότε το ίδιο επιχείρημα με τον «απρόσεκτο» γιατρό, εκείνος κατάλαβε τι ήθελε και ζητώντας συγνώμη ξέχασε την εύκολη, αλλά τόσο λανθασμένη, λύση που είχε σκεφτεί επειδή τον εξυπηρετούσε. Όποιος έχει απορίες, να του δώσω ονόματα και τηλέφωνα για να βεβαιωθεί και να πειστεί.

Το ρεζουμέ της ιστορίας το οποίο μετέτρεψε σε παράσταση καραγκιόζη το συμβούλιο και έκανε όλους όσους περνούσαν να κάτσουν με ανοιχτό το στόμα και να παρακολουθούν δεν ήταν αυτό, αλλά το φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου.

Οι κουβέντες που ξεστόμισε ο κ. Αντιπρόεδρος προς τον κ. Καλούδη ήταν προσβλητικές για τον θεσμό του Προέδρου σε τέτοιο βαθμό, που καλύτερα να μην τις αναφέρω.
Τον πυροσβέστη κλήθηκε να κάνει μέλος του Δ.Σ. που τραβώντας από το χέρι τον Αντιπρόεδρο, προσπάθησε να του θυμίσει σε ποιον απευθύνεται από την μια και να κατευνάσει τα πνεύματα από την άλλη, κάνοντας του γνωστό ότι είχαν και κοινό που παρακολουθούσε εμβρόντητο! Όλα αυτά, γιατί ο Πρόεδρος δεν ήθελε να εμπλακεί ο Σύλλογος σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο.

Αλήθεια κύριε Ταμία πέστε μου σας παρακαλώ, η αυθάδεια και η ανέδυα του Αντιπροέδρου στο πρόσωπο του Προέδρου δεν προσβάλει τους θεσμούς; Βέβαια εχθές ήσασταν απών όπως και ο Γ. Γραμματέας, ο οποίος καλά θα κάνει να διαβάσει το άρθρο και μετά να συμπληρώσει το βιβλίο πρακτικών. Ας είναι μια φορά σωστά και πλήρως γραμμένο, για να υπογράφετε τα γεγονότα και όχι τις βουλές!

Σίγουρα η συζήτηση και η αντιπαράθεση είναι τα βασικά γνωρίσματα της λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά με μέτρο και όριο.

Τελικά όμως το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, που έχει ρίζες; Μήπως στο γεγονός ότι οι κάτοικοι είχαν την αξίωση να φάνε τους καρπούς των κόπων και των εξόδων τους; Δεν νομίζω! Μήπως στο ότι η μελέτη για την εγκατάσταση των κλωβών εξοικείωσης ήταν φρου φρου και δεν υπολογίστηκε ότι η συσσώρευση πολλών ατόμων περδίκων θα έφερνε συμπτώματα λιμού; (πείνας)
Μήπως έπρεπε οι πέρδικες να απελευθερώνονται από θαλάσσης και όχι κοντά στον δρόμο για να έχουμε την ευχέρεια να τις επιδεικνύουμε σε φίλους και γνωστούς και να έχουν φροντίσει οι υπεύθυνοι για το φαγητό και το νερό τους μακριά από σπίτια; Μάλλον ε;

Κρίνω εκ του αποτελέσματος δεν είναι δίκαιο και συγνώμη, αλλά η ελαφρότητα είναι το χαρακτηριστικό σας κύριοι! Η έννοια της λέξης «μέριμνα» είναι άγνωστη σε σας.

Ακούγονται φήμες ότι κάποιοι, για να αποφύγουν τις ληστρικές επιδρομές στα μποστάνια τους, επιδίδονται στην σπορά κόκκινου σταριού. Το γνωστό σε όλους μας ποντικοφάρμακο με τις γνωστές συνέπειες, αποτέλεσμα να χάνονται τα πουλιά στα καλά καθούμενα.

Τώρα τι θα γίνει του χρόνου; Θα πρέπει η νέα ρυθμιστική να έχει σαν επιβλαβές την chukar στην Σύρο; Να το δω κι αυτό! Τελικά όπως πάμε η δωρεά σε άλλα νησιά θα κριθεί επιβλητική έτσι; Θα μας φάνε οι πέρδικες που λένε.

Τελικά εμείς στην Σύρα θέλουμε να κάνουμε πέρδικες ή μας ενοχλούν; Μπορούμε να τις συντηρούμε και να τις προστατεύουμε ή όχι; Αλλιώς έτσι, προστατεύουν και τα αρπακτικά την chukar, όπως οι λύκοι τα πρόβατα!