ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ Η ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΣ;



Περιπλανώμενος στον δαιδαλώδη ιστό του internet, «έπεσα» πάνω σε μια σελίδα η οποία μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο λόγος για την σελίδα της ΜκΟ «Green Belt» ελληνιστί, «Πράσινη Ζώνη». Αυτή η οργάνωση λοιπόν, είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου Green Belt και ιδρύθηκε στην χώρα μας από ευσυνείδητους κατοίκους των βορείων προαστίων του λεκανοπεδίου Αττικής! Οι κεφαλές της, όλοι τους καθηγητές πανεπιστημίου, μορφωμένοι και σίγουρα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Διαβάστε λοιπόν την (βάσει καταστατικού) επεξήγηση του τι σημαίνει ΜκΟ:
«Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) γενικά ορίζεται μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ένωση προσώπων, που αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός κοινού στόχου συνδεόμενου άμεσα με την κοινωνία από την οποία αυτοί προέρχονται.»
Δεν καταλαβαίνω, εγώ ο αδαείς, ποια η διαφορά μεταξύ μιας χαρακτηρισμένης ΜκΟ και ενός Κυνηγετικού Συλλόγου! Την στιγμή μάλιστα, που οι Σύλλογοι ανά την επικράτεια που έχουν να επιδείξουν κοινωνικό έργο, είναι πάρα πολλοί (ένας από αυτούς είναι κι αυτός, της Σύρας μας).
Συνεχίζοντας περί εθελοντισμού λέει: «Μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοντική ΜΚΟ, όταν έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της την κινητοποίηση εθελοντών και την ανάπτυξη από αυτούς εθελοντικής δράσης σε έναν συγκεκριμένο κοινωνικό τομέα (πχ. δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα).»
Ποιος είναι αυτός που έβαλε στη τσέπη ένα ευρώ από όλα αυτά τα οποία εκπονούνται από έναν Κυνηγετικό Σύλλογο; Ποιος πληρώθηκε μετά την κατάσβεση μια πυρκαγιάς από τις τόσες που έχουν συνδράμει τα μέλη του Συλλόγου της Άνδρου; Ποιος αύξησε το εισόδημα του από τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται κατά κόρον από όλους τους Συλλόγους της πατρίδας μας; Ποιος κονόμησε από τις αναπλάσεις βιοτόπων; Από τις σπορές, τις ταΐστρες, τις ποτίστριες και τις απελευθερώσεις θηραμάτων; Ποιος τα «πήρε» που κουβάλησε με τον ώμο του τροφή, όταν το χιόνι έκανε τα τζάκια όλων αυτών των οικ(ω)λόγων να υποφέρουν;

Οι σκοποί, οι στόχοι και οι χορηγοί της οργάνωσης: «Οι σκοποί της οργάνωσης είναι κοινωφελείς, επιστημονικοί και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί.
Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι η μεθοδική πραγματοποίηση ενεργειών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού επιπέδου των κατοίκων των Βορείων Προαστίων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οι χορηγοί της Green Belt είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας».

Όλοι όσοι ασχολούνται με το κυνήγι, αλλά και όλοι αυτοί που συναναστρέφονται με κυνηγούς γνωρίζουν ότι όλες οι Ομοσπονδίες και η Συνομοσπονδία στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό. Βιολόγοι, Θηραματολόγοι, Οικονομολόγοι, Δασολόγοι κτλ είναι η αιχμή του δόρατος όλων των προγραμμάτων που ενεργοποιούν 230.000 εθελοντές! Κύριος σκοπός των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν είναι μόνο η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού θηρεύσιμων ειδών, αλλά και η αειφόρο πορεία και προάσπιση ΟΛΗΣ της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας μέσα από το κυνήγι, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστος κρίκος της αλυσίδας.
Η άποψη της Green Belt για την σχέση ΥΠΕΚΑ και περιβαλλοντικών Οργανώσεων: «Διακριτή απόσταση του Υπουργείου από περιβαλλοντικές οργανώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη φωνή των τελευταίων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πρέπει ρητά να ενισχύονται από άλλους φορείς».
Γιατί οι Περιβαλλοντικές και Οικολογικές Οργανώσεις πρέπει να είναι μακριά από το Υπουργείο το οποίο είναι υπεύθυνο για το περιβάλλον; Μήπως, λέω μήπως, τα συμφέροντα είναι πολλά για να έχουμε κάθε έλεγχο πάνω από το κεφάλι μας; Μήπως θέλουν να απομακρυνθούν από το ελεκτικό μάτι της πολιτείας για ξεκάρφωμα; Σίγουρα δεν θα ήταν συμφέρουσα μια σύγκριση με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες σε αντίθεση με όλες τις κρατικοδίαιτες ΜκΟ, ελέγχονται από το ΥΠΕΚΑ και δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή από το κράτος! Αντιθέτως αυτοχρηματοδοτούν τόσο όλες τις δραστηριότητες τους, όσο την αναλγησία και κρατική ανικανότητα στην προσπάθεια της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής.
Η αλαζονεία που είναι γνώρισμα όλων των ΜκΟ μετά τις ευρωεκλογές και φυσικά, τα καλά και συμφέροντα. Γιατί μην ξεχνάμε, τα «παιδιά» είναι από τα βόρεια προάστια! Ε όλο και κάποιος Μηχανολόγος που κάνει μελέτες, εισαγωγέας που εισάγει και στήνει αιολικά συστήματα κτλ θα είναι μέλος κάποιας ΜκΟ. Μην χάσουν και την «μάσα»!: «Η δημιουργία του νέου Υπουργείου εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό αλλά το ζητούμενο είναι οι αρμοδιότητες και η αυτονομία των κινήσεών του. Ο διαχωρισμός του από τα δημόσια έργα είναι σίγουρα ένα πρώτο καλό βήμα , αλλά δεν είναι πανάκεια, καθώς η σύνδεσή του με τα ζητήματα ενέργειας είναι πιθανό να δημιουργήσει αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και αρμοδιότητες, καθώς τα ενεργειακά ζητήματα έχουν αναπτυξιακή φύση (πχ: αιολικά πάρκα κτλ)».
Τι μπορεί κανείς να πει και να σκεφτεί; Έχω γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση, ότι όποιος διαβάζει ιστοσελίδες και blogs των «παιδιών των λουλουδιών» πρέπει να είναι εγκεφαλικά νεκρός, για να μην κάνει το μυαλό του τέτοιου είδους συνειρμούς! Από την άλλη, τι σκοπιμότητα μπορεί να έχει η οποιαδήποτε ΜκΟ να χρηματοδοτείται από άλλο Υπουργείο, εκτός από αυτό που έχει σαν αντικείμενο το περιβάλλον; Τα αποθέματα της υπομονής μου έχουν ίδια επάρκεια με αυτή των εισιτηρίων αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού…εξαντλούνται γρήγορα! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δεν μπήκα στην διαδικασία, να ψάξω το ποσό που στέρησε από τον Ελληνικό λαό η Green Belt, μέσω του Υπ. Μεταφορών. Αφού λοιπόν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν να δείξουν, αν όχι καλύτερο, ίδιο έργο με αυτό των ΜκΟ, γιατί δεν βαπτίζονται κι αυτές ΜκΟ και να τυγχάνουν της ίδιας οικονομικής μεταχείρισης; Γιατί να μην αρχίσουν κι αυτές να διαχειρίζονται χρήματα του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από το 1893 που ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος στην Ελλάδα, αυτός της Σύρου, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και κερδίζουμε το στοίχημα της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής. Μήπως είναι η ώρα να δούμε πιο σοβαρά την παράμετρο της αλλαγής των καταστατικών μας; Συνάδελφοι κυνηγοί, Μείνετε κοντά στον Σύλλογο σας. Προσπαθήστε να είστε ενήμεροι για όλα. Μην τρώτε ότι σας σερβίρουν οι διάφοροι αδιάφοροι, παράφοροι και κατάφοροι. Εμείς, οι 230.000 είμαστε η αιτία που υπάρχουν ακόμα δέντρα και αγροί στην χώρα. Θέλουν να μας μαντρώσουν για να έχουν μεγαλύτερες και περισσότερες περιοχές που θα γεμίσουν με μπετόν. Ζήτω το Ελεύθερο κυνήγι!