ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΙΩΝΑ


Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 17/8/2010

Προς: - Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη


Κοιν: - Πολιτικός κόσμος
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα: Υμηττός: Διαβούλευση ή παρωδία;


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος "Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού". Μαθαίνουμε ότι ο Οργανισμός Αθήνας, κατόπιν "αξιολόγησης" των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, εισηγήθηκε τη συνολική απαγόρευση του Κυνηγίου στον Υμηττό όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο ΠΔ, αγνοώντας τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις πολλών Κυνηγετικών Οργανώσεων, αλλά και πολλών εκατοντάδων απλών πολιτών, για άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης και παρά το γεγονός ότι το Κυνήγι απαγορεύεται ήδη σε όλη τη δυτική πλευρά του Υμηττού καθώς και σε απόσταση ασφαλείας 250 μέτρων από τις παρυφές των οικισμών.

Στην ίδια την εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της διαβούλευσης με περίπου 1.900 παρεμβάσεις, ήταν η προτεινόμενη απαγόρευση θήρας. Σε ποσοστό περίπου 85%, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, ζήτησαν την κατάργηση της προτεινόμενης απαγόρευσης Θήρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν στο θεσμό της ανοικτής διαβούλευσης, θεσμό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρώτος πρότεινε ως το πλέον εκσυγχρονιστικό και δημοκρατικό μέσο διαλόγου, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης της θήρας στον Υμηττό. Σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό Αθήνας, αυτό το 85% των Ελλήνων πολιτών, εστίασε τη προσοχή του σε δύο βασικά θέματα:
1. Η απαγόρευση προτάθηκε χωρίς να προηγηθεί επιστημονική μελέτη.
2. Το κυνήγι είναι συμβατή χρήση σε περιοχές NATURA 2000 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 79/409.


Αντιλαμβάνεστε κυρία Υπουργέ ότι, από τη στιγμή που τα παραπάνω δύο βασικά θέματα δεν καταρριφθούν, δεν υπάρχει δημοκρατικός ή επιστημονικός λόγος για να απαγορευθεί η θήρα στον Υμηττό. Αντίθετα, μαθαίνουμε ότι οι δικαιολογίες του Οργ.Αθήνας είναι από αστήρικτες έως αστείες... Από πού συνάγεται για παράδειγμα ότι η Θήρα "υποβαθμίζει την ορνιθοπανίδα"; Ποιά "σπάνια" είδη της πανίδας του Υμηττού κινδυνεύουν από τους κυνηγούς; Τί σχέση έχει με την απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό το γεγονός ότι αυτός βρίσκεται μεταξύ του λεκανοπεδίου και του αναπτυσσόμενου κάμπου των Μεσογείων;

Μαθαίνουμε, τέλος, ότι στο ΔΣ του Οργανισμού Αθήνας συμμετέχει το WWF, μια ΜΚΟ με καθαρά αντικυνηγετική στάση. Μήπως αυτό και μόνο εξηγεί την εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας;

Ελπίζουμε κυρία Υπουργέ, ότι θα τιμήσετε το θεσμό της Δημόσιας Διαβούλευσης και της Ανοιχτής Διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε. Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα των κυνηγετικών φορέων αλλά και τα εκατοντάδες μηνύματα των πολιτών που συμμετείχαν στη διαβούλευση και θα άρετε την αδικαιολόγητη συνολική απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε ως παρωδία τις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης.



Σχετικοί σύνδεσμοι:
- Διαβούλευση - Απαγόρευση Κυνηγίου στον Υμηττό
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/ymittos1.htm
- Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο π.δ «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»
http://www.opengov.gr/minenv/?p=512

Για τον Ωρίωνα,

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου